Pe aceeași temă
Comunicatul integral al CSM după interviul dat la BBC de Călin Popescu Tăriceanu:
”Având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor grave afirmaţii, declaraţii şi mesaje cu privire la activitatea instituţiilor judiciare şi a magistraţilor, provenite în special din zona reprezentanţilor clasei politice,
Considerând că acestea au un real potenţial de afectare a independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, culminând cu afirmaţiile lansate în spaţiul public la data de 6 februarie 2017, în cadrul interviului acordat postului britanic BBC News (British Broadcasting Corporation), de către preşedintele Senatului României, dl. Călin Popescu Tăriceanu, CSM, în calitatea sa de apărător al independenței justiției, apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi a unor magistraţi care îşi desfăşoară abuziv activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile, reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România.
Consiliul Superior al Magistraturii îşi manifestă îngrijorarea şi, totodată, dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale libertăţii de exprimare, a unor astfel de opinii.
Astfel de afirmaţii pot afecta nu numai independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul magistraţilor şi sistemului judiciar român, angrenat într-un amplu efort de reformă şi luptă împotriva corupţiei odată cu aderarea la Uniunea Europeană, apreciate pozitiv la nivel european şi internaţional, dar şi imaginea, prestigiul şi credibilitatea României în plan extern.
Actualul context, determinat de adoptarea unor acte normative ce afectează în mod direct activitatea autorităţii judecătoreşti şi reacţiile societăţii civile faţă de acest proces, nu justifică în niciun fel lansarea unor afirmaţii care să depăşească limitele admisibile ale discursului politic public.
Consiliul Superior al Magistraturii - respectând dreptul la opinie al tuturor cetăţenilor şi fără a aduce atingere libertăţii de exprimare a oricărei persoane sau a presei - invită reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, în concordanţă cu principiile separării puterilor în stat, al cooperării ferme şi loiale între instituţii, al independenţei justiţiei şi cu efectiva respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare.
Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică asupra asumării unor reacţii publice ferme, atât în ceea ce priveşte apărarea independenţei sistemului judiciar, cât şi referitor la luarea unor măsuri ce implică responsabilizarea întregului corp al magistraţilor. ”
Presedintele Senatului a declarat pentru BBC ca "sistemul judiciar din Romania nu este independent", zugravind o imagine a procurorilor, mai ales a celor de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), care dau buzna, in echipa cu serviciile secrete.
Procurorii merg mana in mana cu judecatorii, a acuzat Tariceanu, si incalca libertatile civice ale cetatenilor romani intr-un mod cum nu a mai fost vazut de pe vremea comunistilor.
"DNA si serviciile de informatii sunt percepute acum ca institutii care nu respecta cadrul legal, care sunt corupte ele insele si folosite ca parghii importante in lupta politica din Romania", a declarat el pentru BBC.
Nici propaganda de la Kremlin nu a pierdut ocazia de a specula derapajele verbale ale lui Tăriceanu
Fabulațiile lui Calin Popescu Tariceanu la adresa Uniunii Europene intr-o emisiune de televiziune nu au rămas fără ecou. Vorbele lui Tăriceanu, al doilea om în statul român, au fost imediat preluate de portalul sputnik.md, parte a unui trust de presa finantat din Rusia, apropiat Kremlinului si considerat in Occident mijloc de propaganda antieuropeana.
Sub titlul "Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, saluta BREXIT si face aluzii la un posibil ROMEXIT", portalul sputnik.md susține nici mai mult nici mai puțin decât că expunerea lui Tăriceanu va ”da nastere unor vii dezbateri in zilele viitoare - nu numai in Romania, ci si in UE".
"Presedintele Senatului a marturisit o mare dezamagire fata de UE, mai precis fata de regimul la care UE supune Romania. El a numit BREXIT 'o decizie de curaj a britanicilor'", scrie Sputnik.
In articol se dau mai multe citate din interviul lui Tăriceanu: "Ma intreb daca nu cumva britanicii au facut bine iesind din UE, a spus Tariceanu. Stiti de ce au iesit - pentru ca ajunsesera sa nu-si mai conduca singuri tara" și mai ales pasajul unde presedintele Senatului Romaniei vorbeste de "forte oculte" care au ajuns sa conduca Romania, aceleasi forte oculte fiind prezente si la protestele din strada.