Pe aceeași temă
Întâlnirea lui Tăriceanu cu șefii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditați la București vine pe fondul scrisorii semnate de reprezentanții ai 12 parteneri, care avertizat România să evite schimbările legislative care ar slăbi statul de drept sau lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei.
Atunci președintele Senatului a spus că nu-i cunoaște pe semnatari, iar atât timp cât ambasadorii nu-și asumă textul, pe el nu-l interesează vorbele de clacă de la porțile ambasadelor.
Președintele Senatului i-a invitat la un mic dejun pe reprezentanții statelor europene pentru a le explica și a-i convinge de bunele intenții ale coaliției PSD-ALDE. În acest sens, și-a permis să-i tragă de urechi pe diplomații europeni, atrăgându-le atenția că trebuie să „comunice cu autoritățile pe canalele consacrate de reglementările și cutumele diplomatice”
În dialogul pe această temă cu șefii misiunilor diplomatice din statele membre UE, președintele Senatuluia subliniat că Parlamentul este forul legislativ și reprezentativ suprem și instituția care are legitimitatea și responsabilitatea de a adopta legi prin care să fie asigurate independența justiției și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, se arată în comunicatul de presă.
Tăriceanu a recomandat acelor misiuni diplomatice care "doresc să împărtășească din experiența națională în domeniile de referință aflate pe agenda cetățenilor și implicit a Parlamentului, să comunice cu autoritățile pe canalele consacrate de reglementările și cutumele diplomatice astfel încât relațiile bilaterale să fie cultivate în spirit amical și de respect reciproc".
Președintele Senatului le-a spus ambasadorilor UE că prin modificarea legislației pe justiție, coaliția majoritară urmărește să își îndeplinească responsabilitățile de a pune Codul Penal și Codul de Procedură Penală în acord cu deciziile Curții Constituționale a României, cu directivele europene referitoare la prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil, precum și cu recomandările Comisiei de la Veneția.
Tăriceanu a subliniat că modificările legislative au în vedere o schimbare de concept în politicile penale, urmând ca accentul să fie pus preponderent pe stabilirea și recuperarea prejudiciilor la bugetul statului. În acest sens, Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei a acordat o atenție specială definirii mai corecte, mai precise, a prevederilor din Codul Penal cu scopul de a evita în viitor abuzurile şi excesele care au fost constatate în ultimii ani în justiţie.
Președintele Senatului României Călin Popescu-Tăriceanu, i-a invitat joi la un mic dejun de lucru pe șefii misiunilor diplomatice din statele membre ale Uniunii Europene. Principalele teme abordate în cadrul discuţiilor au vizat aspecte privind prioritățile de pe agenda Senatului, prioritățile României în UE, preluarea de către România a Președinției Consiliului UE, Construcția Europeană și rolul pe care România îl joacă în redefinirea acestui proiect.
Douăsprezece țări occidentale, printre care SUA, Franța și Germania, a făcut apel la sfârșitul lunii iunie la „toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”.
Apelul, intitulat „Importante ţări partenere fac apel la România să ia în considerare potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală”, încuraja „toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”.