Cum au risipit bani sectoarele Capitalei: cos de gunoi - 3.000 de lei, banca - 4.000 lei

Fara Autor | 08.01.2016

Un raport recent al Curţii de Conturi trage un semnal de alarmă în privinţa modului în care primăriile Bucureştiului cheltuiesc banii publici. Raportul arată că au fost cheltuite sume nejustitificat de mari pentru spaţiile verzi şi pentru locurile de joaca din parcuri.

Pe aceeași temă

 

Conform raportului publicat de Hotnews, inspectorii Curtii de Conturi au constat ca o parte dintre firmele cu care primariile au incheiat contracte pentru intetinerea spatiilor verzi nu produc aceste plante, ci le cumpara de la producatori, dar le vand mult mai scump Primariei. "Asa cum rezulta din verificarile efectuate de ANAF la o parte din societatile care deruleaza contracte de amenajare si intretinere spatii verzi, acestea nu sunt producatoare de material dendro-floricol, materialele comercializate fiind achizitionate de la producatori interni sau importate, situatie in care preturile achitate sunt mult mai mari fata de cele de achizitie de la producatori (si de 20 de ori in unele cazuri)", se arata in Auditul Curtii de Conturi, citat de Hotnews.
 

Curtea de Conturi trage de asemenea un semnal de alarma in privinta adaosurilor practicate de furnizori si acceptate de unele primarii de sector. Adaosurile au ajuns la 2.483% in cazul unor crizanteme pe care o primarie de sector a platit 310 lei/bucata, desi furnizorul primariei le cumparase de la producator cu 12 lei/bucata. Adaosuri uriase, de 418%, au fost constatate si la cumpararea de trandafiri (achizitionati cu 5,5 lei bucata si revanduti primariei cu 28,5 lei/bucata).

 

Conform raportului, o parte dintre arborii plantati s-au uscat sau au fost furati, imediat dupa plantare, risipindu-se zeci de milioane de lei. Doar la sectorul 3, in 2012 (an in care primari au fost Liviu Negoita - PDL si Robert Negoita - PSD), s-au cheltuit circa 4,5 milioane de lei pentru arbori care s-au uscat sau au fost furati. "In Sectorul 3, urmare a verificarilor si inspectiilor pe teren, au fost intocmite mai multe procese verbale de catre inspectorii responsabili de zona, prin care s-a constatat uscarea sau degradarea  materialului dendrologic plantat sau furtul acestuia. Astfel, in cursul anului 2012 a fost semnalata degradarea unui numar de 89.158  arbusti,  in  valoare  de 4.4 milioane lei si furtul a 11.522 plante in valoare de aproximativ 962.000 lei. In  fapt, Sectorul 3 a plantat in anul 2012, printre altele, arbusti taxus baccata, arbusti ligustrum si arbusti hibiscus (in cantitati de ordinul zecilor de mii si chiar a sutelor de mii de bucati) in conditiile in care in anii anteriori acestia s-au uscat in foarte mare parte", se arata in Auditul Curtii de Conturi.

 

In 2013, din arbustii Taxus Baccata plantati pe bd. Theodor Pallady nu a ramas nici macar unul, existand o paguba de 1,5 milioane lei deoarece primaria nu avea garantie pentru arbusti. "Urmare verificarii efectuate pe teren, cu ocazia auditului financiar efectuat in anul 2013, s-a constat faptul ca pe aliniamentul Theodor Pallady nu mai exista niciun arbust Taxus Baccata. Valoarea  arbustilor uscati la nici 3 luni de la plantare pe aliniamentul Theodor Pallady si care la data auditului  nu  mai  erau  pe  aliniament insumeaza 1.545.000 lei. De  asemenea,  s-a  constatat  din  verificarile  efectuate  pe  teren  faptul  ca   foarte multi  din  acesti  arbusti,  in  special  taxus  baccata si  hibiscus  plantati  in  anii  2011 si 2012  sunt  uscati  sau  lipsa  din  aliniamente,  fiind  observati  ca  fiind  lipsa,  degradati vizibil sau uscati un numar de aproximativ 5.000 bucati arbusti taxus baccata (in plus fata de cei constatati lipsa pe aliniament Tehodor Pallady) si cel putin 78.800 bucati arbusti hibiscus. Mai mult, si arbustii plantati in anul 2013 s-au uscat in proportie foarte mare si nu  au  fost  inlocuiti  pe  cheltuiala  furnizorului, neexistand  in  contractele  incheiate intre  Sectorul  3 si  SC  ADPB  SA  clauze  care  sa  prevada  o  perioada  de  garantie pentru  materialul  dendrofloricol  plantat.  Pentru  niciuna  din  plantele  contractate, Sectorul 3 nu  a  primit garantie de la furnizor, astfel ca, desi s-au uscat cu zecile de mii, nicio planta uscata sau  degradata vizibil nu a fost inlocuita pe cheltuiala furnizorului SC ADPB SA", se arata in raport.
 

"Suma platita, doar pentru achizitionarea de flori, arbori si arbusti (fara cheltuielile de ingrijire a materialului dendrofloricol), de catre Sectorul 3 in anii 2011 si 2012 (cand primar era Liviu Negoita, PDL) a insumat 39.514.000 lei, rezultand astfel ca Sectorul 3 a dovedit o vadita lipsa de responsabilitate si dezinteres fata de banii contribuabililor", potrivit documentului.


In sectorul 6, in 2013-2014 - 70% dintre thuja plantata a fost distrusa
 

In sectorul 6, cele mai mari distrugeri au fost constatate la arbustii Thuja: din cele 5.000 fire plantate au fost  gasite pe teren  doar 1500  fire, paguba reprezentand  un  procent  de 70%  din cantitatea plantata in anii 2013-2014 (primar Rares Manescu, PNL) si la arborii Acer, la care procentul distrugerilor si furturilor, pe o perioada de doi ani, a fost de 88,8%. 
 

La Sectorul 4, in anul 2010 (primar Cristian Popescu Piedone) s-au constatat plante perene si rulouri de gazon in valoare de 354.000 lei care nu au fost gasite de auditori pe amplasamente, conducerea entitatii motivand ca acestea fie au fost furate, fie s-au uscat. Tot la Sectorul 4 s-a constatat efectuarea unei investitii privind amenajari peisagistice efectuate in  anul 2008 (primari Adrian Inimaroiu - PNL si Cristian Popescu Piedone - PC) in valoare de 263.000 lei, cu receptii finale in 2009, care au fost inlocuite total in 2009 urmare lucrarilor de modernizare efectuate de SC ADPP 4 SA, in baza comenzilor lansate de Sectorul 4. "De asemenea s-a retinut efectuarea unor amenajari peisagistice constand in: sistem automatizat pentru irigatii,  arbusti,  rulouri de gazon in suma  de 1.088 mii lei achitata de Sectorul 4, efectuate in mai 2008 la scuarul de pe toata lungimea Soselei Berceni, distruse in 2010 ca urmare a lucrarilor   de   supralargire   efectuate   de Administratia Strazilor. Aceste cheltuieli ineficiente s-au datorat lipsei de comunicare dintre Sectorul 4, Primaria Capitalei si Administratia Strazilor care a dus la efectuarea de  cheltuieli  cu  lucrari  de  modernizare  a  unor  spatii  verzi  care  au  fost  distruse  in totalitate,  inaintea  expirarii  duratei  de  folosinta  a  acestora,  demonstrand  lipsa  de viziune si risipa banilor cetatenilor", se arata in Audit.
 

O situatie similara cu cea prezentata mai sus s-a constatat si la Sectorul 1, unde spatiile verzi amenajate de Administratia Domeniului Public au fost deteriorate in proportie de peste 50% cu ocazia lucrarilor de reabilitare a sistemului rutier pe Bd. C-tin Prezan si Bd. Aviatorilor, fara ca firmele care au produs deteriorarile sa aiba obligatia aducerii la starea initiala a suprafetelor verzi.


Aceeasi situatie si la Sectorul 2, care pentru amenajarea Platbandei (spatiu verde intre carosabil si trotuar) de pe Soseaua Fundeni a achitat suma de 360.000 lei in anul 2009: "Din cauza unor lucrari  efectuate de Electromontaj S.A., spatiul verde a fost distrus in totalitate. Mentionam ca pentru  efectuarea lucrarilor, Electromontaj a avut autorizatie eliberata de Primaria Municipiului Bucuresti. ADP Sectorul 2 a solicitat Electromontaj S.A. readucerea zonei la starea initiala, lucru ce nu s-a realizat pana la data finalizarii actiunii de audit", potrivit documentului.


In plus, o  parte  din  materialul  dendro-floricol  (magnolii,  rododendroni,  trandafiri, buxus forme, buxus gard viu, plante perene), cuprins in situatiile de lucrari, decontate de ADP Sectorul 2 in anii 2009 si 2010 (primar Neculai Ontanu, UNPR) nu se mai regasea pe teren la data auditului (2011), lipsa acestuia  fiind  explicata  de  reprezentantii  institutiei  atat ca urmare a conditiilor meteo din iarna anului 2009 - 2010, cat si a furturilor.  
 

Curtea de Conturi a mai constatat la Primariile din Bucuresti si contractarea unor lucrari si servicii care in paralel erau efectuate si in regie proprie de institutiile publice.Primaria sectorului 3 a platit pentru un tei circa 2.500 lei

 

La Sectorul 3, Curtea de Conturi a constatat ca in perioada 2007-2010 (Primar Liviu Negoita), au  fost plantati 4.506 platani si tei, din care 2.042 au fost cumparati la un pret cuprins intre 20-30  lei/buc in anii 2007-2008, iar  2.464 arbori au fost achizitionati la un pret cuprins intre 1.559 si 2.419  lei/buc, in intervalul 2009-2010, deci la un pret  de 100 de ori mai mare, se mai arata in audit.
 

Tot Primaria sectorului 3 a facut urmatoarele achizitii cu preturi uriase: 


- 4 banci cumparate in mai 2012, in valoare de 20.000 lei;
- 410 banci inregistrate sub denumirea "complex ornamental compus dintr-un ghiveci si banca betonata", achizitionate in 2010 si 2011, in valoare de 2,8 milioane lei;
- 13 cosuri de gunoi din lemn exotic si metal, cumparate in 2010 cu 37.000 lei.
 

In 2014, la ADP Sectorul 2, pretul bancilor variaza de la 415 lei (banca cu spatar de lemn si schelet metalic) la 1.432 lei (banca cu spatar, material plastic reciclat). La polul opus se afla ADPB din Sectorul 3 (primar Robert Negoita), la care pretul de achizitie al bancilor a fost de 3.890 lei, de 9 ori mai mare decat cel achitat de ADP Sector 2 si dublu fata de celelalte sectoare.
 

Situatia este asemanatoare si in cazul cosurilor de gunoi, in sensul ca acestea au fost  cumparate de primariile de sector la preturi cu diferente semnificative. Astfel, ADP Sectorul 2 a platit pentru un cos de gunoi 225 lei, iar ADP Sectorul 1 (primar Andrei Chiliman - PNL) a platit 1.370 lei/cos de gunoi, de aproape 6 ori mai mult.  


Primaria sector 1 a cumparat balansoare cu 12.750 lei 


Diferente uriase sunt si la achizitiile pentru locurile de joaca: pretul pentru un  balansoar merge de la 927 lei (Sector 3) la 12.750 lei (Sectorul 1). Primaria condusa de Andrei Chiliman a fost campioana si la banii aruncati pur si simplu pe o jucarie pe arc amplasata in parcuri: 11.500 lei, de cinci ori mai mult decat cei 2.612 lei platiti in Sectorul 4.
 

La Sectorul 5 (primar Marian Vanghelie - PSD), din verificarea efectuata la Administratia Domeniului Public, din verificarea a doua contracte in parcurile Romniceanu si Pecineaga, s-au constatat diferente foarte mari pentru aceleasi produse. De exemplu, o magnolie in parcul Romniceanu a costat 405 lei, iar in Parcul Pecineaga 35 lei. Un Chamaecyparis gold a costat 243 lei in Parcul Romniceanu, iar in parcul Pecineaga 162 lei.La ADP sector 2 - in 2011-2012 - 72% dintre contracte s-au facut prin achizitie directa
 

La ADP sector 2, 72% dintre contracte s-au facut prin achizitie directa in 2011-2012
 

La Administratia Domeniului Public Sector 2,  angajarea  fondurilor bugetului local pentru amenajarea spatiilor verzi s-a realizat in principal in anii 2011-2012 prin utilizarea  procedurii  de  achizitie directa, in proportie de 72% din totalul contractelor incheiate, se arata in audit.
 

Curtea de Conturi a mai facut o constatare uluitoare: Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement (in subordinea Primariei Capitalei) a atribuit contracte in perioada 2011-2012 doar prin achizitii directe, fara accesarea SEAP, iar in unele cazuri a divizat contractele de achizitie publica in mai multe contracte distincte de valoare mai mica.

 

Primaria Sectorului 3 a cheltuit 20.4 milioane de lei pentru bordurile, pavajul si garduleletele de pe bd. Unirii si lucrarea inca nu s-a terminat

 

Primaria Sectorului 3 a cheltuit circa 32 milioane de lei in anul 2014 pentru reamenajarea trotuarelor de pe bd. Unirii, intre Piata Unirii si Piata Alba Iulia, potrivit raportului Curtii de Conturi, citat de Hotnews.

 

Din aceasta suma, circa 20.4 milioane lei s-au dus pentru amenajare structuri de beton diverse culori, borduri si rigole din granit, pavaj ornamental din granit, leduri, garduri metalice, 3,7 milioane lei pentru umplerea cu pamant, 681.000 lei pentru 14 pergole colorate si 6,9 milioane lei pentru amenajarea spatiilor verzi.
 

"Se poate observa ca peste 63% din lucrarile efectuate in anul 2014 sunt lucrari de amenajare: structuri de beton diverse culori, borduri si rigole din granit, pavaj ornamental din granit si garduri metalice care sunt lucrari de investitii de amenajare a trotuarelor pe aceasta artera si doar 37 reprezinta amenajare de spatii verzi. Trebuie mentionat ca la data auditului, spatiul verde adiacent Bulevardului Unirii se afla in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti, prin Administratia Strazilor, nefiind perfectat un protocol cu Sectorul 3 pentru predarea acestuia. In concluzie, din acest exemplu, se retine efectuarea unor cheltuieli ineficiente si neeconomicoase prin utilizarea de sume importante pentru lucrari de constructii si reamenajarea unor spatii verzi pietonale, nedetinute in administrare, in contradictie cu obiectivele din programul de reabilitare a domeniului public si spatiilor verzi aprobat de Sector", se arata in Audit.
 

Lucrarile la bd. Unirii au ramas nefinalizate.Primaria sectorului 3 a cheltuit in 2011 suma de 184 milioane lei pentru intretinerea spatiilor verzi, iar in 2014 - 120 milioane lei. "In perioada 2011-2014, utilizarea fondurilor de la bugetul local in baza comenzilor emise de Sectorul 3 al Municipiului Bucuresti catre SC ADPB SA s-a localizat in principal pe b-dul Unirii, pe ambele aliniamente de la Piata Alba Iulia si pana la Magazinul Unirea. Din analiza modului in  care au fost efectuate aceste cheltuieli s-a ajuns la concluzia ca in anul 2014 din totalul cheltuielilor cu lucrarile de amenajari si intretinere spatii  verzi, 26,79% dintre acestea au fost numai pe o singura artera principala din Sectorul 3, respectiv B-dul Unirii", se arata in Audit.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22