Cum pregatesc PSD si ALDE rasturnarea guvernului Cioloş? Reintoarcere in forta a lui Ponta

Vlad Toma | 02.06.2016

PSD si ALDE incep deja sa aiba o colaborare tot mai fructoasa in incercarea de a discredita guvernul Ciolos. Cunoscand personajele aflate la butoanele acestor actiuni, e clar ca, mai devreme sau mai tarziu, manipularile repetate zi de zi se vor transforma in acţiuni reale contra actualului Guvern, care vor avea scopul fie de a-i limita puterile, fie de a-l rasturna in mod efectiv.

Pe aceeași temă

 

Critici dure ale actualului Guvern au mai fost, de la cazul Antena 3-ANAF la motiunea impotriva ministrului Justitiei, insa pana in prezent nu s-a vorbit in mod deschis de o motiune de cenzura, cum s-a intamplat zilele trecute. Rezultatul alegerilor locale de duminica va avea o importanta cruciala in privinta deciziilor pe care PSD si ALDE le vor lua in viitorul apropiat. 

 

Principalele puncte de atac sunt ineficienta Guvernului si problema drepturilor omului, care ar fi afectate de actiunile ministrului Justitiei. Cele doua motive sunt difuzate in mod continuu in spatiul public in special de Victor Ponta si C.P. Tariceanu, carora li se alatura din cand in cand si fostul presedinte Traian Basescu.

 

Fostul premier Victor Ponta de exemplu, care se pare ca a uitat destul de repede in ce conditii a plecat de la Palatul Victoria, a reluat chiar astazi vechile atacuri impotriva Guvernului Ciolos, ignorand cu desavarsire raspunsurile membrilor Guvernului in privinta dezinformarilor pe care le perpetueaza. Ponta foloseste din nou reteta mentionata mai sus: Guvernul e ineficient si ministrul Justitiei ne lasa fara drepturi:

 

"Cum arata Romania in anul 2016 ( dupa ce in 2015 a fost tara cu cea mai mare crestere economica si dezvoltare sociala din UE) Absorbtia fondurilor europene este zero dupa 5 luni / incasarile la buget se prabusesc / investitiile sunt blocate in totalitate prin suspendarea SEAP/ nu s-au platit subventiile in agricultura desi suntem deja in iunie/ sistemul energetic se darama sub presiunea importurilor din Cehia si Ungaria/ medicii sunt arestati si profesorii sunt in strada protestand fata de minciunile pe care le primesc in ceea ce priveste salarizarea lor! Ce face guvernul Romaniei in aceasta situatie ?!? Lasa un ministru al justitiei cu background si mentalitate tipica Securitatii comuniste sa trimita Romania inapoi in anii '50!" a transmis fostul premier.

 

Varianta ineficientei Guvernului

 

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri ca, in urma unor discutii cu Liviu Dragnea, presedintele PSD, s-a ajuns la concluzia ca, dupa alegerile locale, PSD si ALDE vor discuta despre posibila depunerea a unei motiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolos. Printre motive invocate de Tariceanu, in absenta unor chestiuni concrete, se numara lipsa de performanta a Guvernului:

 

"Mă uit acum la guvernul tehnocrat și nu se întâmplă decât ce era normal să se întâmple. Oameni care nu au pregătire profesională solidă, care nu au experiență managerială, care nu au experienta administrativă, experiență politică puși în funcții importante, eșecul este garantat...

 

Cu domnul Dragnea am vorbit de principiu. Suntem preocupați – și domnia sa în calitate de președinte al PSD și eu în calitate de președinte ALDE – de deteriorarea situației economice din România, dar nu numai  economice, ci și în multiple planuri. Vedeți că avem probleme grave în sănătate care se repetă, avem problemele din agricultură, probleme în domeniul transporturilor și lista poate să continue. Ea nu este confirmată decât de faptul că până acum cinci miniștri deja au demisionat sau li s-a cerut demisia. Cu domnul Dragnea ce am discutat vă spun foarte clar, având în vedere această îngrijorare pe  care o împărtășim trebuie să găsim o soluție, am evocat posibilitatea unei moțiuni de cenzură.

 

Nu ne-am hotărât asupra acestui lucru din simplul motiv că și el și eu suntem concentrați în momentul de față de alegerile care au loc duminică. După alegeri, sigur că va trebui să stăm să discutăm cu foarte multă responsabilitate cum procedăm. Cum o moțiune de cenzură nu e greu de depus, trebuie să ne gândim la consecințe, dacă este bine pentru alte considerente.

 

Ar trebui să avem în vedere o anumită stabilitate politică, pe de altă parte trebuie să vedem lipsa de performanță actualului guvern și posibilitatea ca tot ceea ce am reușit în perioada 2012-2015 să se năruie, din această perspectivă discutăm și ne gândim ce e mai bine. Să lăsăm actualul guvern să nonperformeze în continuare sau să punem stop acestei degringolade în care se găsește nu numai guvernul, chiar se reflectă la nivelul întregii țări.”

 

Liviu Dragnea nu a exclus posibilitatea unei motiuni de cenzura dar o considera deocamdata o ultima opțiune: "Moțiunea devine deja o discuție îndreptățită pentru că în toată țara crește dorința cetăților pentru a pleca acest guvern, din foarte multe motive: agricultură, sănătate, fonduri europene, mediu, transporturi, etc.", a spus Dragnea, precizand ca PSD nu are certitudinea ca Iohannis va numi un premier agreat de partid, ceea ce va duce la o instabilitate si mai mare. (conform Agerpres)

 

Manipulari marca PSD-ALDE pe Justitie

 

Fostul premier Victor Ponta a criticat zilele trecute ordonanta de urgenta data de Guvernul Ciolos prin care mai multe articole din Codul penal și din Codul de procedură penală erau puse in acord cu ultimele decizii ale Curtii Constitutionale si cu anumite acte normative ale UE.

 

Ponta considera ca "doar APADOR CH si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu au avut curajul sa critice public neconstitutionala si abuziva Ordonanta de Urgenta a Guvernului "LUI" prin care s-au modificat pe sest zeci de articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala" 

 

Ponta mentiona atunci adoptarea, in 10 Februarie 2016, a Directivei Europene privind "dreptul la un proces echitabil - noi reguli privind garantarea prezumtiei de nevinovatie" care prevedea "OBLIGATIA pentru tarile membre UE de a modifica legislatia penala si de procedura penala astfel incat sa se asigure : 


1. Interdictia pentru autoritatile publice sa faca referiri la vinovatia unei persoane inainte de a se fi pronuntat un judecator
2. Obligatia pentru procuror de a demonstra si proba vinovatia unei persoane ( nu a acesteia de a-si demonstra nevinovatia!!!). 
3. Dreptul persoanei acuzate de a nu face declaratii
4. Dreptul oricarei persoane de nu fi judecat in lipsa
"

 

Ponta a criticat-o de asemenea pe Raluca Pruna, ministrul Justitiei, pentru ca nu a propus implementarea acestei directive europene si a anuntat ca va lucra impreuna cu parlamentarii juristi si cu Presedintele Senatului sa prezinte ca proiect de lege noua Directiva Europeana.

 

Ministrul a respins insa criticile fostului premier Victor Ponta legate de presupusa intarziere a transpunerii Directivei Europene privind dreptul la un proces echitabil

 

Ministrul arata ca termenul de transpunere a acestei directive este 1 aprilie 2018 si ca exista alte directive europene care trebuie transpuse pana la acea data:

 

"Salut o preocupare pe care nimic nu o anunța privind transpunerea în termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, deși au putut, nu au făcut. Doctorii in drept știu deja: termenul general de transpunere in dreptul intern al unei directive este de regula 2 ani (uneori chiar 3 ani).

 

Romania nu are chiar un track record impecabil in materia asta (adesea din vina nemijlocita a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 Directive pentru care termenul de transpunere era depășit uneori chiar de ... 6 ani.

 

Mi se reproșează, pe fundal politic si electoral, ca ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018", a scris Raluca Pruna.

 

Călin Popescu Tăriceanu, copreședintele ALDE, a anuntat de asemenea ca va purta discutii cu PSD pentru respingerea ordonantei guvernului legata de modificarea Codurilor penale. Tariceanu vrea sa fie adoptata propunerea legislativa facuta in Camera Deputaților pentru adaptarea articolelor declarate neconstituționale de CCR.

 

Guvernul a modificat și completat, in 19 mai, prin ordonanță de urgență, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, punandu-le pe acestea in acord cu ultimele decizii ale Curtii Constitutionale si cu anumite acte normative ale UE.

 

Ordonanța de urgență a fost adoptată având în vedere în principal faptul că de la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală și până în prezent au fost adoptate un număr de 15 decizii ale Curții Constituționale care au produs un impact important asupra acestui act normativ, anunta Guvernul intr-un comunicat.

 

A fost necesară de asemenea transpunerea urgentă a unor acte normative ale Uniunii Europene din domeniul dreptului penal, dar și dreptului procesual-penal; necesitatea stringentă a unor intervenții legislative pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului penal, semnalate de instituțiile din cadrul sistemului judiciar, a anuntat Guvernul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22