Cum vrea Liviu Pop, prin «revoluţia» sa, ca elevii să deţină cele opt competenţe-cheie

E.b. | 04.01.2018

Ministerul Educaţiei vrea ca elevii de liceu − profilul Real − să studieze Educaţie artistică, în loc de Fizică, iar în loc de a doua limbă străină, Animaţie.

Pe aceeași temă

 

 


După ce a încetăţenit manualul unic, Liviu Pop, ministrul Educatiei, mai pregăteşte o revoluţie în domeniul învăţământului. De această dată este vorba de sectorul liceal căruia i se pregătesc modificări substanţiale.


Concret, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) au lansat, recent, o primă etapă a procesului de consultare publică privind planurile-cadru pentru învăţământul liceal, filiera teoretică, prin prezentarea a trei variante, scrie Adevărul

 

Din argumentele prezentate de MEN lucrurile stau bine. „Toate cele trei variante au urmărit eliminarea unor incoerenţe/dezechilibre existente în planurile actuale şi dezvoltarea ocaziilor de învăţare semnificative din perspectiva aşteptărilor elevilor care au optat pentru un anumit profil/specializare. 

 

Principiul urmărit a fost acela de a asigura un trunchi comun până la clasa a X-a, care să permită tuturor elevilor care vor finaliza învăţământul obligatoriu deţinerea la nivel funcţional a celor opt competenţe-cheie”, arată MEN. 

 

Consultarea proiectelor rezervă însă surprize. Mai exact, mai marii de la Educaţie vor să elimine − la profil real − o oră de Fizică deşi aceasta este materie de Bac. 


Aceeaşi soartă ar urma să o aibă şi TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicării). 

 

La clasa a XI-a, profil Real, specializarea Matematică-Informatică, a doua limbă modernă nu va mai fi prinsă în trunchiul comun, apărând posibilitatea alegerii între o oră şi trei ore de discipline opţionale. 

 

Acelasi lucru se întâmplă şi la clasa a XII-a. În schimb, elevii vor face Educaţia vizuală, la clasele a IX-a şi a X-a, respectiv Educaţie artistică la clasele a XI-a şi a XII-a. 

Se introduc orele de Consiliere şi Opţionale la care elevii vor putea studia Biologie marină/Ecosisteme marine, Geologie, Apa şi viaţa sau Animaţie.
 

CITESTE TOT ARTICOLUL

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22