Pe aceeași temă
Alexandru Cumpănaşu, fost candidat la alegerile prezidențiale, a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, transmite G4Media citând surse apropiate parchetului anticorupție.
Procurorii suspectează că Alexandru Cumpănașu a mințit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.
Potrivit sursei citate, Alexandru Cumpănașu nu a răspuns la apeluri pentru a i se cere o reacție.
În declarația de avere publicată cu ocazia candidaturii la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu a declarat că a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4.900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), deși nu are studii superioare.
Anul trecut, Cumpănașu a încasat și peste 580.000 de lei, iar soția lui, peste 310.000 de lei, drepturi de autor din proiectele ONG-ului său, Asociația pentru Implementarea Democrației.
Alexandru Cumpănaşu a câştigat zeci de milioane de lei din proiecte cu fonduri europene derulate de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, ONG-ul fondat și condus de el, mai scrie G4Media.
Parteneri i-au fost mari instituții academice și Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare, primării de sector. Odată ce proiectele au început să fie implementate, Cumpănașu și soția lui au ajuns să fie plătiți în calitate de experți.
Cumpănașu a dobândit notorietate națională după crimele de la Caracal, comise de Gheorghe Dincă, suspectul încă anchetat pentru dispariția și uciderea Alexandrei Măceșanu, o adolescentă care a sunat la 112 pentru a reclama că a fost răpită și violată de cel identificat ulterior ca Gheorghe Dincă din Caracal.
Din acel moment, Cumpănașu, apropiat puterii, guvernului, premierului Viorica Dăncilă, unde soția lui era consilier, și Ministerului de Interne unde-și avea sediul fundația sa și de logistica căruia beneficia gratuit, s-a declarat anti-sistem, făcându-și imagine și campanie ca luptător împotriva acestuia, pentru ca, ulterior, să-și anunțe pe valul de notorietate astfel dobândit candidatura la prezidențiale.
El a obținut în țară 125.043 de voturi, fiind susţinut de aproape acelaşi număr de oameni ca reprezentantul UDMR, Kelemen Hunor și alte 15.961 de voturi în diaspora, adică un număr de voturi apropiat de cel obținunt de Viorica Dăncilă de la românii din străinătate.