Pe aceeași temă
Augustin Zegrean, presedintele CCR, a declarat luni ca plenul Curtii Constiutionale va analiza astazi cazul judecatorului Toni Grebla. Acesta trebuie sa prezinte Curtii o declaratie prin care sa lamureasca o eventuala situatie a sa de incompatibilitate invocata de procurori. Daca este incompatibil el va trebui sa parasesca CCR. Grebla este urmarit penal de DNA pentru fapte de coruptie, relateaza stiripesurse.ro
"Daca declara ca a fost incompatibil va trebui sa plece. Plenul va hotara azi. Plenul CCR se va reuni", a spus Augustin Zegrean
Curtea Constitutionala a precizat intr-un comunicat de presa, dupa aducerea cu mandat la DNA a judecatorului Curtii Constitutionale Toni Grebla, urmarit penal pentru trafic de influenta si constituirea unui grup infractional organizat, ca judecatorii CCR sunt suspendati de drept din functie de la data trimiterii in judecata penala si nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala "decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".
CCR mai precizeaza, in comunicatul citat, ca "De la data trimiterii in judecata penala, judecatorul Curtii Constitutionale este suspendat de drept din functia sa. In caz de condamnare definitiva, el este exclus de drept, iar in caz de achitare, suspendarea inceteaza."
Presedintele CCR, Augistin Zegrean, a declarat, dupa izbucnirea scandalului in care Toni Grebla a fost pus sub urmarire penala sub acuza de grup infractional organizat si trafic de influenta, ca “Daca ar fi pus sub acuzare se suspenda din calitatea de judecator. Nu pot sa stiu ce ar face el. Nu mi-ati dat o veste buna deloc”.
Zegrean a afirmat ca pentru CCR “nu e bine ce se intimpla:.
Conform legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, procedura prin care un judecător CCR își poate pierde mandatul este următoarea:
Art.66. - (1) Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(2) Competenţa de judecată pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.
Art.67. - (1) Mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează:
a) la expirarea termenului pentru care a fost numit sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces;
b) în situaţiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător mai mult de 6 luni;
c) în caz de încălcare a prevederilor art.16 alin.(3) sau ale art.40 alin.(3) din Constituţie, republicată sau pentru încălcarea gravă a obligaţiilor prevăzute la art.64.
(2) Constatarea încetării mandatului, potrivit lit.a), se face de preşedintele Curţii Constituţionale, iar în celelalte cazuri, încetarea mandatului se hotărăşte în plen, cu votul majorităţii judecătorilor Curţii.
CITESTE SI: