Pe aceeași temă
Motivarea deciziei de achitare a Marianei Rarinca – femeia care a fost arestata preventiv timp de sase luni pentru ca ar fi santajat-o pe sefa ICCJ Livia Stanciu – a fost publicata, luni, de Curtea de Apel Bucuresti.
Potrivit documentului publicat de Stiri pe surse, magistratii au decis ca a fost incalcata o serie de dispozitii legale in timpul urmaririi penale, arata Ziare.com.
In prima instanta, Tribunalul Bucuresti a decis sa o condamne pe Mariana Rarinca la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, insa motivarea publicata de CAB arata o serie de deficiente in procesul juridic: perchezitii cu incalcarea procedurilor, interceptari fara mandat, iar procurorii nu au reusit sa demonstreze existenta faptelor, potrivit sursei citate.
Tariceanu cere "decapitarea" conducerii DNA si a ICCJ
La finalul lunii mai, presedintele Senatului cerea demisia procurorului sef al DNA, Laura Kovesi, si a presedintelui Inalte Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu.
Intr-o scrisoare deschisa, Calin Popescu Tariceanu ii cerea lui Klaus Iohannis sa le inlature “prin demitere ori demisie” pe sefele DNA si ICCJ. Presedintele Senatului si-a fundamentat apelul pe un caz in care el acuza DNA ca ar fi arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca, in urma unui “denunt calomnios” al Liviei Stanciu.
In scrisoarea semnata de Tariceanu si alti patru parlamentari PLR – Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise si Nicolae Nasta –, presedintele Senatului o acuza pe sefa DNA ca ar fi arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca, in urma unui “denunt calomnios” al Liviei Stanciu, presedintele Inalte Curti de Casatie si Justitie.
"Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati in mod deliberat si cu rea credinta, va cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura - Codruta Kovesi", se arata in scrisoarea semnata in cauza.
CITESTE SI: Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti, ii raspunde lui Tariceanu: Nu exista niciun motiv sa demisionez
In aceeasi scrisoare, Tariceanu ii solicita presedintelui Iohannis sa sustina “neintarziat si fara rezerve” proiectul parlamentar privind eliminarea arestului preventiv din Codul Penal.
„În final, vă rugăm Domnule Preşedinte să vă alăturaţi neîntârziat şi fără rezerve Parlamentului României în demersul acestuia de a modifica Codul de Procedură Penală în sensul eliminării arestului preventiv pentru infracţiunile comise fără violenţă şi a înlocuirii ”suspiciunii rezonabile” prin ”indicii temeinice” ca precondiţie pentru punerea în mişcare a acţiunii penale. Avem în cazul Rarinca dovada scandaloasă şi peremptorie a modului abuziv în care unii magistraţi, chiar de la cel mai înalt nivel, recurg la practica arestului preventiv în temeiul unor bănuieli a căror rezonabilitate nu poate fi argumentată. Este acum evident că arestul preventiv nu este o temere a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viaţa şi încalcă demnitatea a mii de cetăţeni obişnuiţi care au dreptul să se bucure de protecţia legii”, mai scrie Tariceanu.
Mai mult, Tariceanu ii solicita presedintelui Iohannis sa ceara in CSM declansarea unei anchete disciplinare fata de Kovesi si Stanciu.