Pe aceeași temă
Curtea Internationala de Justitie de la Haga a decis astazi ca Serbia nu a comis genocid in Croatia in timpul razboaielor din anii '90. Presedintele Curtii, Peter Tomka, a declarat ca desi trupele Croatiei si cele ale Serbiei au comis numeroase crime in timpul Razboaielor Balcanice care au urmat decaderii Iugoslaviei in 1990, nu se poate vorbi de genocid in cazul vreuneia dintre cele doua tari, informeaza Hotnews.
Judecatorii au hotarat ca actele comise de sarbi la inceputul conflictului nu au fost indreptate catre "distrugerea" grupului etnic croat din anumite zone din Croatia reclamate de secesionistii sarbi, ci "mutarea lor fortata".
Judecatorul Peter Tomka a precizat pe 3 februarie 2015:
"Croatia nu a reusit sa dovedeasca acuzatiile potrivit carora un genicid a fost comis".
Decizia vine ca raspuns la sesizarea Croatiei a din 1999, cerand judecatorilor sa stabileasca daca Serbia a comis un genocid si reclamand "compensatii financiare".
Insa Serbia a raspuns in 2010 printr-o sesizare privind aceeasi cauza, acuzand Zagrebul de genocid pentru o operatiune militara croata care a pus capat razboiului in 1995. Potrivit Belgradului, circa 20.000 de sarbi au fost nevoiti sa fuga din Croatia.
Dupa ce Croatia si-a proclamat in 1991 independenta fata de Iugoslavia, a urmat de un razboi intre fortele croate si secesionistii sarbi sustinuti de Belgrad, care doreau crearea unui stat sarb pur din punct de vedere etnic.
Conflictul sarbo-croat, unul dintre numeroasele conflicte care au zguduit Balcanii in primul deceniu al secolului al XX-lea, a provocat moartea a circa 20.000 de persoane, intre 1991-1995.