Curtea Supremă: Adrian Severin a consolidat imaginea României ca ţară profund coruptă

Dora Vulcan | 31.10.2017

Prin activitatea sa infractionala, Adrian Severin a consolidat imaginea Romaniei ca țară profund coruptă, care exporta acest flagel printr-unul dintre reprezentantii sai alesi, arata judecatorii de la Curtea Suprema care l-au condamnat pe fostul europarlamentar PSD la 4 ani de inchisoare.

Pe aceeași temă

 

 

 Cotidianul Adevarul publica marti fragmente din motivarea completului de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), condus de judecatorul Ionut Matei, complet care a decis majorarea sentintei lui Adrian Severin de la 3 ani si 3 luni la 4 ani de inchisoare.

 

Astfel, in document se arata ca prin "lipsa de probitate" de care a dat dovada, Adrian Severin a "transformat inalta functie publica detinuta intr-o sursa de venituri ilicite, desi sumele incasate legal de la Parlamentul European erau indestulatoare".

 

De asemenea, el a lezat prestigiul Parlamentului European si a zdruncinat increderea publica in aceasta institutie, "confirmand suspiciunile referitoare la posibilitatea influentarii membrilor acestui for contra unor sume de bani".

 

"Nu in ultimul rand, prin activitatea sa infractionala inculpatul Severin Adrian a consolidat imaginea Romaniei ca fiind o tara profund corupta, care in loc sa stapaneasca acest flagel, il exporta la nivel european printr-unul dintre reprezentantii sai alesi", se arata in motivarea completului de judecata de la Curtea Suprema, care a retinut si faptul ca Adrian Severin a demonstrat astfel un "dispret suveran" pentru valorile aparate de legea penala.

 

"Nivelul inalt de instruire al inculpatului Severin Adrian, ca si functiile ocupate de-a lungul timpului in plan intern si international nu au reprezentat pentru acesta o bariera in calea incalcarii legii penale si, de aceea, nu pot constitui o circumstanta care sa conduca la atenuarea raspunderii sale penale", mai subliniaza judecatorii.

 

Mai mult, in ciuda evidentelor si a pregatirii juridice, Adrian Severin "a preferat sa se prezinte ca o victima a unei conspiratii internationale, care ar fi avut drept scop compromiterea sa".

 

"Desi in opinia inculpatului, acest plan pus la cale de forte oculte a transformat problema sa intr-una care vizeaza insasi siguranta nationala a Romaniei, el nu a putut sa explice cum se face ca alti colegi de-ai sai din Parlamentul European, mai putin vizibili si importanti in plan international (austriacul Ernst Strasser si slovenul Zoran Thaler) au cazut victime aceluiasi plan malefic, fiind condamnati in tarile de origine pentru infractiuni similare cu cele imputate inculpatului in prezenta cauza", se mai arata in document.

 

Judecatorii au mai retinut ca "lipsa de logica si caracterul pueril al unei asemenea aparari vin in contradictie cu pregatirea superioara a inculpatului, acesta incercand sa escamoteze adevarul in scopul sustragerii de la raspunderea penala ce-i incumba pentru faptele comise".

 

Prin urmare, au decis ca "reeducarea inculpatului in spiritul respectarii valorilor aparate de legea penala nu este posibila decat prin aplicarea unui spor de 1 an la pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare stabilita de prima instanta, cu executarea pedepsei rezultante in regim detentie".

 

In noiembrie 2016, Adrian Severin a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare, fiind gasit vinovat de luare de mita si trafic de influenta.

 

El a fost gasit vinovat de faptul ca, in perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la "Sunday Times" de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

 

La ultimul termen al procesului, procurorii DNA au cerut 6 ani si 6 luni de inchisoare, in timp ce avocatii lui Severin s-au luptat pentru achitare sau o condamnare cu suspendare. Adrian Severin este incarcerat la Penitenciarul Rahova.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22