Pe aceeași temă
Premierul mai spune că a încercat să ia decizia cea mai înțeleaptă și mai scrie că îi roagă cu respect și incredere, pe cei care învinuiesc guvernul de teamă sau lipsă de responsabilitate, să pună în practică ceea ce cer altora să facă.
”Astăzi a fost o zi grea. Am încercat să iau decizia cea mai înțeleaptă, pornind de la o anumită ordine a lucrurilor, care ar trebui să stea la baza schimbării pe care ne-o dorim. O ordine care îl pune pe fiecare la locul lui, pentru a-și asuma răspunderea dată de poziția pe care o are.
Nu vreau să dau lecții nimănui. Îi rog doar, cu respect și incredere, pe cei care învinuiesc guvernul de teamă sau lipsă de responsabilitate, să pună în practică ceea ce cer altora să facă.
Schimbarea poate veni și din dezordine, dar cred că e mai solidă dacă ea vine din ordinea firească a lucrurilor”, a scris Cioloș, pe Facebook.
Premierul a declarat luni seara, după consultările cu partidele parlamentare că decizia privind revenirea la locale în două tururi rămâne la partide: „Cu toată voința guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne, în cele din urmă, tot la Parlament şi e important ca partidele politice care au un interes într-un sens sau altul să-şi asume până la capăt această responsabilitate”.
“Deci, vreau să fie clar, nu accept ca Guvernul să fie folosit ca şi instrument, de oricare partid, pentru a-şi atinge obiectivele strict de partid.
Deci, am fost de acord să avem această discuţie, dar nu pentru ca guvernul să devină instrumentul niciunui partid, nici al celor care sunt împotriva modificării legii, nici al celor care vor modificarea legii.
După cum v-am spus, eu cred că o astfel de dezbatere ar trebui să continue să aibă loc, pentru ca pe viitor să fie clar, de fapt, ce vrem, pentru că eu constat că, în momentul de faţă, încă nici partidele nu ştiu exact ce vor.
Ceea ce am concluzionat astăzi este că, aşa cum stau lucrurile, din discuţiile mele de astăzi dimineaţă, există o majoritate în Parlament care nu doreşte o modificare acum a regulilor jocului”, a declarat Cioloș la finalul consultărilor de luni.
Alte declarații ale premierului din conferința de presă de luni:
“Guvernul, singur, nu poate să decidă pe un astfel de subiect şi nici nu cred că este cazul ca guvernul să tranșeze pe acest subiect.
Însă guvernul ar putea ajuta în acest proces de luare a deciziei în măsura în care în Parlament ar exista o majoritate care să repună în discuție alegerea primarilor şi să se revină la alegeri în două tururi, pentru ca acest proces sau această decizie, în cazul în care ar exista o majoritate în Parlament, să poată fi luată mai repede, ar exista în faţa guvernului posibilitatea de a veni cu ordonanță de urgență sau cu asumarea răspunderii sau chiar cu susținerea unui proiect de lege în această direcție.
Am constatat astăzi că majoritățile sunt foarte volatile în Parlament şi, oricum, nu există o majoritate clară care să susțină revenirea acum, pentru aceste alegeri, la două tururi pentru primari.
Pe de altă parte, am constatat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuția privind sistemul electoral şi pentru primari, dar şi pentru președinți de consilii județene, însă, cum am spus, o majoritate a partidelor preferă ca această discuție să nu aibă loc acum tocmai pentru a putea asigura predictibilitate şi previzibilitate pentru organizarea alegerilor din acest an, însă ar fi dispuse să reia această discuție pentru următoarele alegeri într-un context mai larg de resetare a sistemului electoral.
În aceste condiții, date fiind şi constrângeri constituționale care stau în faţa guvernului, dacă s-ar merge pe ordonanță de urgență sau pe asumarea răspunderii, constat că o astfel de abordare din partea guvernului, deci de a veni cu ordonanţă de urgență sau cu asumarea răspunderii, are riscuri foarte mari ca ele să fie o acţiune în forţă din partea guvernului, fără ca această acţiune să se materializeze în Parlament printr-o susținere.
Pentru că chiar şi o ordonanță de urgență, chiar dacă ea ar fi dată de guvern împotriva unei majorități din Parlament, ea poate să fie respinsă foarte uşor în Parlament într-un timp foarte scurt, în care Parlamentul poate să o ia în discuție.
Şi, la fel, o asumare a răspunderii pe acest subiect care, după cum am spus, este foarte disputat şi nu există majoritate în Parlament, cel puțin ce am putut să constat eu astăzi, la fel, chiar dacă guvernul şi-ar asuma această răspundere, problema revenirii la două tururi pentru primari, tot nu s-ar rezolva şi cred că acesta este subiectul pe care trebuie să-l avem în vedere.
În aceste condiţii, nu pot decât să constat că, aşa cum mai spus-o, de altfel, la începutul acestei dezbateri, că, cu toată voința guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne, în cele din urmă, tot la Parlament şi e important ca partidele politice care au un interes într-un sens sau altul să-şi asume până la capăt această responsabilitate şi să folosească instrumentele care le stau la dispoziție în Parlament pentru a tranșa acest subiect.
Există deja două proiecte de legi, după știința mea, în Parlament, care vizează același lucru. Dacă se constituie o majoritate care să susțină aceste proiecte de legi, pentru că înțeleg că sunt încă discuții între unele partide legate de modul cum s-ar putea poziționa.
Acolo este locul cel mai propice pentru ca aceste proiecte de legi să poată să fie adoptate şi, aici, sigur, guvernul poate să acorde un aviz favorabil pe astfel de proiecte de legi.
Dar dezbaterea şi decizia, oricum am lua-o şi orice instrument am folosi, dezbaterea şi decizia, în cele din urmă, tot în Parlament trebuie să aibă loc.
Sunt întru totul de acord că România are nevoie de o primenire a clasei politice, că e nevoie de un suflu nou în politică pentru ca instituțiile statului, care sunt reprezentate şi conduse de politicieni, să îşi recâștige credibilitatea.
Însă cred că această primenire nu se poate face prin acte de forță ale guvernului şi mai ales ale unui guvern independent. Cred că modul cel mai eficace de a acționa al guvernului actual, al guvernului independent este să vină cu elementele de reformă, inclusiv în administrație, de ce nu în modul de organizare, de funcţionare a administraţiei în fruntea cărora se află politicienii aleși, deci de reforma administrației, de reforma statului, în aşa fel încât o primenire a clasei politice care este decisă, în cele din urmă, de electorat să aibă instrumentele necesare pentru ca lucrurile să se îmbunătățească în România.
Deci, eu cred că, încă o dată, pe acest subiect, soluţia este în Parlament şi guvernul este gata să îşi dea sprijinul pentru o astfel de dezbatere, care să aibă loc în Parlament, în primul rând, şi, în al doilea rând, cred că, dacă într-adevăr există această voinţă în rândul societăţii civile de a duce la o schimbare şi la o evoluţie a modului în care clasa politică funcţionează în România, această exprimare se poate manifesta cel mai bine la vot, prin modul în care electoratul se mobilizează pentru a vota candidaţii în care într-adevăr au încredere şi care pot să ducă la această schimbare şi pentru a nu-i vota pe candidaţii în care nu au încredere.”