Dacian Cioloș participă în Parlament la discutarea în comisii a situației financiare a TVR

Iulian Popescu | 23.02.2016

Premierul Dacian Cioloș participă marți la discutarea, în comisiile reunite de cultură, a situației financiare dezastruoase de la TVR. Parlamentul și Guvernul trebuie să găsească soluții pentru postul național de televiziune, care este amenințat de insolvență din cauza datoriilor uriașe.

Pe aceeași temă

 

Dezbaterea privind situaţia financiară a postului public de televiziune va avea loc la ora 14.00. Discuţiile au loc după ce, în repetate rânduri, preşedintele-director general interimar al SRTV, Irina Radu, a atras atenţia asupra situaţiei grele în care se află instituţia.


Săptămâna trecută, sindicaliștii din TVR au trimis o scrisoare-deschisă președintelui, premierului și președinților celor două camere parlamentare, cerând anchetarea modului în care au fost cheltuiți în ultimii 15 ani banii TVR.

 

Dezbaterea din comisiile reunite ale Parlamentului vine în contextul scandalului ANAF – Antene. După ce Antena Group a fost somată să părăsească spațiile pentru ca statul să le poată scoate la licitație, așa cum spune legea, Călin Popescu Tăriceanu l-a chemat în Senat pe premierul Dacian Cioloș, ca să dea explicaţii în legătură cu acţiunea ANAF în cazul grupului Intact.

 

Mai multe voci din societatea civilă şi mediul online au atras atenţia că senatorii s-au grăbit să ia poziţie în cazul unei decizii judecătoreşti privind posturi de televizune private, în loc să fie preocupaţi de ceea ce se întâmplă la televiziunea publică, care se află, potrivit legii, în subordinea Parlamentului.

 

Dacian Cioloş i-a spus atunci preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că este dispus să discute despre situaţia Televiziunii Române şi a dat asigurări că, deşi această instituţie se află sub coordonarea Parlamentului, Guvernul va colabora pentru a se găsi soluţii "în limitele legii".

 

Tot săptămâna trecută, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, social-democratul Georgică Severin, a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Legii SRTV, prin care reia o propunere mai veche de separare a funcţiei de preşedinte de cea de director general al postului public de televiziune, urmând ca directorul să fie angajat în urma unui concurs, pe bază de proiect, scrie Realitatea TV.

 

Datele arată că situația este critică la TVR. Estimările pentru 2015 indică: venituri de 492 de milioane de lei, cheltuieli de 484,8 milioane de lei, un profit anual de 7,1 milioane de lei și o pierdere cumulată de 688,9 milioane de lei. Veniturile, cheltuielile și pierderea cumulată sunt toate în scădere.


În ce au fost direcționați banii TVR, în 2015:

 • plati datorii istorice: 14,5 milioane de euro, adica 20% din total
 • plati cheltuieli curente: 49,3 milioane euro (68%), din care 35 milioane euro plati cu salariile (50%)
 • plati pentru programe si licente: 3,8 milioane de euro (doar 5,4%), in conditiile in care, potrivit Irinei Radu, un procent mai adecvat pentru ca televiziunea sa creasca in ochii telespectatorilor ar fi de circa 20%
 • plati pentru studiouri teritoriale: 1,5 milioane de euro (2%)
 • investitii: 0,5%
 • titluri executorii: 3%


Propuneri pentru creșterea veniturilor:

 • aducerea taxei TV la nivelul anului 2003 (de la 4 lei la 4,5 lei/luna persoana fizica) - potrivit Irinei Radu, nu este de asteptat sa existe cresteri importante ale valorii taxei in aceasta perioada
 • eliminarea regulilor prin care TVR poate sa emita publicitate doar 8 minute/ora, mult mai putin decat posturile comerciale
 • reintroducerea scutirilor de TVA pentru drepturile de difuzare filme, competitii, abonamente la agentii internationale de stiri
 • cresterea numarului platitorilor de taxa TV
 • excluderea alocatiei bugetare din baza de calcul a sumelor datorate organismelor de gestiune colectiva a drepturilor de autor
 • plafonarea comisionului de colectare a taxei TV, perceput de distribuitorii de electricitate
 • eliminarea masurilor discirminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22