Pe aceeași temă
Mai multe delegații naționale consideră că au fost date la o parte și grupul a pierdut, în general, ocazia de a se afirma ca o alternativă viabilă la Partidul Popular European (PPE) și Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D).
„După aproape doi ani, majoritatea delegațiilor înțeleg acum că grupul nu este condus de un membru ALDE, ei văd că am pierdut multe oportunități, am fi putut fi mult mai eficienți”, a spus sursa citată, adăugând că disputa devine mai pronunțată după plecarea Fidesz din grupul PPE, care ar putea determina o schimbare a forțelor în Parlament.
PLUS, formațiunea fondată de Cioloș, nu este membră a Partidului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE). Nici LREM al lui Macron nu este, deși toți europarlamentarii lor fac parte din grupul Renew din Parlamentul European.
„Încrederea politică se erodează și frustrarea este destul de semnificativă în acest moment. Multe delegații sunt acum angajate să construiască o nouă agendă politică pentru a doua jumătate a mandatului”, a adăugat sursa.
EURACTIV scrie că, dacă se ajunge la o masă critică, grupul ar putea chiar să ceară alegeri la jumătatea perioadei și să încerce să îl dea pe Cioloș la o parte.
O sursă apropiată de tabăra lui Cioloș a confirmat pentru EURACTIV că un număr de deputați s-au plâns încă de la început de conducerea sa. Cu toate acestea, potrivit sursei, acești oameni provin în principal din „vechiul ALDE” și nu au reușit niciodată să se adapteze la noua realitate.
„Vorbim despre parlamentari UE de modă veche care nu s-au adaptat niciodată la noul impuls al socio-liberalismului inspirat de președintele Macron și îmbrățișat pe deplin de Cioloș”, a spus sursa.