Dacian Cioloş: Să fie clar: formarea doctorală este una de elită, nu o fabrică de diplome

E.b. | 03.10.2016

Premierul Dacian Cioloş a declarat, cu ocazia deschiderii anului universitar la UMF din Cluj, că sunt necesare măsuri pentru recredibilizarea sistemului de educaţie doctorală, având în vedere ”problema plagiatelor”, şi a adăugat că ”formarea doctorală este una de elită, nu o fabrică de diplome pentru a promova în funcţii”

Pe aceeași temă

 

 

”Mai avem lucruri de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului educaţional. Dincolo de formarea profesională a studenţilor, mă refer la sistemul doctoral care are nevoie de credibilitate. Nu mă refer la educaţia doctorală din sistemul medical, dar cred că e nevoie de măsuri drastice în formarea doctorală la nivel general pentru a nu compromite ce se face bun. Cu această problemă a plagiatelor, sistemul doctoral are imaginea afectată dacă nu luăm măsuri drastice. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că formarea doctorală este una de elită, nu o fabrică de diplome pentru a promova în funcţii. Ea trebuie să presupună un efort intelectual”, a afirmat Dacian Cioloş, conform News.ro.

 

Premierul le-a mai spus studenţilor prezenţi la deschiderea anului universitar la UMF Cluj că, în esenţă, nu o lege decide ce este sau nu plagiat, ci cei care fac cercetare, care ştiu ce înseamnă inovaţia şi care trebuie să promoveze această idee, în detrimentul plagiatului.

 

”Când vorbim de plagiat, nu o lege poate defini acest lucru, ci cei care au făcut cercetare şi care ştiu ce înseamnă să faci ceva nou pentru a face ştiinţa să avansaze, iar pe această idee trebuie să ne bazăm sistemul. Ceva nou nu înseamnă să traduci, ci să aduci idei noi argumentate ştiinţific şi apoi puse în lucrarea de doctorat. Vrem să eliminăm suspiciunile şi să separăm şcolile doctorale care produc ştiinţă de cele care produc diplome pe bandă rulantă”, a declarat Dacian Cioloş.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22