Dăncilă vrea lege ca să-i condamne pe cei care îi strigă „Analfabeta” și „Guvern pentru infractori”

Laurentiu Gheorghe | 01.09.2019

Liderul PSD, Viorica Dăncilă, s-a confruntat din nou cu proteste la Constanța la întâlnirea electorală cu pensionarii social-democrați din județ. S-a scandat „Analfabeta”, „Fără pensii speciale”.

Pe aceeași temă

În fața membrilor organizației de pensionari PSD prezenți la întâlnirea electorală cu conducerea de partid și de stat din Complexul Expozițional din Constanța, Viorica Dăncilă a spus că i-a recunoscut pe cei 7 – 8 protestatari care sunt aceeași, sunt din București, și o urmăresc la toate evenimentele PSD din țară și care evident nu au 7 ani de acasă pentru că aduc jigniri conducerii de partid.

„În presă scrie că Viorica Dăncilă a fost contestată, așteptată de protestatari. Sunt 7 sau 8, îi știu, mereu aceeași. Normal că nu încalcă nimeni libertatea de exprimare, dar este vorba și de cei 7 ani de acasă. Eu nu am să jignesc niciodată, nici pe ei și nici pe altcineva, iar despre ei nu sunt convinsă că fac diferența. Azi crește punctul de pensie si pensia minimă, măsură așteptată de pensionari. Măcar pentru ei trebuiau să se abțină", s-a plâns șefa PSD jurnaliștilor, la sosirea la Pavilionul Expoziţional Constanţa, unde participa la întâlnirea cu Organizația județeană a pensionarilor social-democrați, conform Mediafax.

În luarea de cuvânt, Dăncilă s-a referit iar, pe un ton foarte iritat, la ce îi reproșează cei care o contestă:

„Lumea știe să facă diferența. Acesta personaje pe care le întâlnim de fiecare dată și nu știu decât să jignească nu vin cu nimic constructiv. Aici, la Constanța, sunt oameni cinstiți. De la Constanța nu au ieșit, au venit de la București pentru că ei cred că pot influența. Ei vor veni cu jigniri, noi vom spune adevărul și vom veni cu proiecte", a spus premierul.

Dăncilă vizitează „Republica Mazăre”

Întrebată de jurnaliști cum își explică pancarta „Guvernați pentru infractori”, Dăncilă a spus că acești protestatari trebuie legitimați de Poliție, să fie acuzați de calomnie, amendați și trimiși în judecată:

Cred că trebuie să se uite prima dată în ograda proprie, pe urmă să vorbească astfel despre Guvern. Eu cred ca la un moment dat vor trebui legitimați si acest Guvern ar trebui să-i cheme, (sau - n.r.) cineva să spună care infractori, pentru ce infractori, ce a făcut acest guvern ca să favorizeze infractorii? Dimpotrivă! Eu știu că acum o săptămână am adoptat o serie de acte normative tocmai pentru oprirea criminalității în România. Dar cred că societatea și sper să se întâmple acest lucru sau Parlamentul României să adopte un act normativ prin care sa opreasca calomnia si defaimarea. Nu asta este poporul român. Poporul roman este un popor care respecta pentru a fi respectati. Sunt aceiasi oameni care vin de la Bucuresti la Constanta, la Baia Mare, la Iasi, sunt oameni cu agenda proprie, iar pentru noi agenda este agenda cetateanului. Deci incercăm să îi ignorăm”, a spus Dăncilă, vizibil iritată și foarte nervoasă pe cei care o contestă.

Dăncilă a cerut parlamentarilor PSD să inițieze un proiect pentru sancționarea calomniei și insultei, chiar și sub forma huiduielilor și a protestelor de stradă:

„Eu nu sunt parlamentar. Dacă aș fi parlamentar, aș iniția un astfel de proiect. Cred că în orice țară civilizată, dacă vrem cu adevărat să fim europeni si eu sunt un proeuropean convins, daca vrem intr-adevar sa fim respectati, abordarea noastra trebuie sa fie alta. Nu pot cativa indivizi pe care ii vedem de fiecare data sa jigneasca pe toata lumea, sa aiba o atitudine care nu este specifica poporului roman. Acest lucru strica imaginea atat a unui judet, pentru ca multi nu stiu ca cetatenii acestia sunr veniti de la Bucuresti. (...) Nimeni nu incalca libertatea de exprimare, dar mai este vorba si de cei 7 ani de acasa si de modul in care te raportezi. Eu nu am jignit pe nimeni si nu o sa jignesc nici pe dansii, cu toate ca ei o fac de fiecare data. Nu am sa jignesc pentru ca eu sunt convinsa ca oamenii fac diferenta", a mai declarat premierul.

Legea defăimării, promovată de Dragnea, Nicolicea și Nicolae

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a vorbit despre intentia adoptarii unei Legi a defaimarii în 2018.

"Am vorbit cu mai multi colegi si am convenit sa lucram la o lege, nu stiu daca e nevoie de o legislatie, la o lege care sa reglementeze sau sa dea posibilitatea statului roman sa sanctioneze aceste lucruri, pentru ca acesti oameni - gen Monica Macovei si alti europarlamentari care mint despre propria tara, care defaimeaza propria tara - aduc foarte multe deservicii si noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect si nu castigam absolut nimic.

Am spus ca trebuie sa facem o lege care sa dea dreptul statului roman sa corecteze aceste lucruri. Nu stiu acum cum, dar in alte tari poate exista asa ceva. Nu poti sa stai indiferent si inactiv. Vi se pare bine ca despre tara noastra sa se vorbeasca, folosind minciuni, atat de rau? Sa se spună lucruri mincinoase? Eu nu vorbesc de infractiune, dar cineva trebuie sa plătească. Sigur ca intra la libera exprimare, dar asta nu inseamna ca trebuie sa defaimezi", declara Liviu Dragnea, in martie 2018. In anul 2016, in calitate de deputat, Liviu Dragnea a initiat un proiect de lege privind defăimarea, care, ulterior, a fost respins de Parlament.

Un proiect de lege pentru încriminarea calomniei și a defăimării a mai fost inițiat la începutul anului 2019 de către Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae, ambii PSD, dar care a fost respins de către deputați.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22