Daniel Morar a admis sesizarea lui Tăriceanu pentru demiterea lui Meleșcanu de la șefia Senatului

Dora Vulcan | 16.10.2019

Teodor Meleșcanu ar putea fi demis de la șefia Senatului prin decizia CCR, după ce judecătorul raportor în acest caz, Daniel Morar, a recomandat admiterea sesizării depuse de Călin Popescu Tăriceanu.

Pe aceeași temă

Azi a avut loc o primă dezbatere la Curte pe această speță, dar pronunțarea a fost amânată pentru 30 octombrie.

”Daniel Morar, judecătorul raportor, a pus concluzii de admitere a sesizării”, au explicat surse participante la dezbateri pentru G4Media.ro.

Argumentele lui Morar pentru demiterea lui Meleșcanu țin de faptul că Meleșcanu nu face parte din grupul care l-a propus la conducerea Camerei Superioare, Meleșcanu făcând parte la acea vreme din ALDE și nu din grupul PSD.

Dezbaterile pe speță vor fi reluate pe 30 octombrie.

Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost ales pe 10 septembrie președinte al Senatului, cu 73 de voturi pentru, învingând-o pe Alina Gorghiu (PNL), care a obținut doar 59 de voturi.

Odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, Tăriceanu a demisionat din funcția de președinte al Senatului, în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că modul în care a fost ales Teodor Meleșcanu la șefia Senatului încalcă regulamentul de funcționare a forului legislativ, fapt pentru care intenționează să sesizeze Curtea Constituțională.

El a spus că regulamentul prevede ca fiecare grup parlamentar să propună o persoană pentru șefia Senatului, neputând fi două propuneri de la același grup, cum a fost senatorul ALDE Teodor Meleșcanu și senatorul ALDE Ion Popa.

Regulamentul Senatului prevede la articolul 23 următoarele: „(1) Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

(2) Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

(3) Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi.

(4) Constatarea rezultatelor votului şi întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22