Pe aceeași temă
Azi a avut loc o primă dezbatere la Curte pe această speță, dar pronunțarea a fost amânată pentru 30 octombrie.
”Daniel Morar, judecătorul raportor, a pus concluzii de admitere a sesizării”, au explicat surse participante la dezbateri pentru G4Media.ro.
Argumentele lui Morar pentru demiterea lui Meleșcanu țin de faptul că Meleșcanu nu face parte din grupul care l-a propus la conducerea Camerei Superioare, Meleșcanu făcând parte la acea vreme din ALDE și nu din grupul PSD.
Dezbaterile pe speță vor fi reluate pe 30 octombrie.
Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost ales pe 10 septembrie președinte al Senatului, cu 73 de voturi pentru, învingând-o pe Alina Gorghiu (PNL), care a obținut doar 59 de voturi.
Odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, Tăriceanu a demisionat din funcția de președinte al Senatului, în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă.
Călin Popescu Tăriceanu a spus că modul în care a fost ales Teodor Meleșcanu la șefia Senatului încalcă regulamentul de funcționare a forului legislativ, fapt pentru care intenționează să sesizeze Curtea Constituțională.
El a spus că regulamentul prevede ca fiecare grup parlamentar să propună o persoană pentru șefia Senatului, neputând fi două propuneri de la același grup, cum a fost senatorul ALDE Teodor Meleșcanu și senatorul ALDE Ion Popa.
Regulamentul Senatului prevede la articolul 23 următoarele: „(1) Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.
(2) Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.
(3) Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi.
(4) Constatarea rezultatelor votului şi întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.