De ce a fost respinsă cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu

E.b. | 29.12.2016

Motivarea respingerii cererii de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu arată că el a profitat de carenţele legislative pentru a obţine cât mai uşor zile libere. Drept exemplu este dat faptul că a câştigat 60 de zile pentru două studii la care a lucrat patru ore.

Pe aceeași temă

 
 

Voiculescur a redactat simultan nouă lucrări ştiinţifice, iar judecătorii au considerat că acestea nu au putut fi documentate temeinic. Magistraţii mai spun şi că Dan Voiculescu a executat prea puţin din pedeapsa de 10 ani.


În motivarea deciziei din 14 decembrie, magistratul Judecătoriei Sectorului 5 a arătat că inculpatul nu a demonstrat conştientizarea încălcării legii şi nici că s-a îndreptat, conform Digi24.ro.

 

Judecătorul a analizat condiţiile din detenţie, nefavorabile redactării unei opere ştiinţifice, precum şi perioada scurtă pentru redactarea cărţilor.

 

"Lucrările realizate de către petent în perioada detenţiei nu sunt de natură a dovedi că acesta s-a îndreptat şi poate executa restul pedepsei în stare de libertate. În realitate, petentul nu a făcut decât să profite de carenţele legislaţiei din domeniu pentru a putea obţine cât mai uşor zile câştig, urmând astfel a fi liberat mai repede. Printre aceste lacune ale legislaţiei, pe care petentul le-a exploatat cu nonşalanţă, se numără lipsa unei modalităţi concrete de control a activităţii pe care persoanele condamnate le desfăşoară în timpul programului de lucru, lipsa unei verificări efective a conţinutului lucrării, acordarea aceluiaşi număr de zile câştig indiferent de tipul de lucrare realizată (judecătorul cauzei reaminteşte că petentul a obţinut 60 de zile câştig pentru două studii la care a lucrat, potrivit tabelului de pontaj, în total patru ore), lipsa unor criterii legale care să permită comisiei de liberare condiţionată să verifice modalitatea de întocmire a lucrării şi să refuze acordarea zilelor câştig”, se arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 5.


Totodată, magistratul notează că pentru două studii pentru care a câştigat reducerea pedepsei cu 60 de zile, inculpatul a pontat patru ore. Un alt argument al judecătorului este că Dan Voiculescu s-a folosit de lacune ale legii pentru a beneficia de reducerea pedepsei, în lipsa unui control al calităţii lucrărilor redactate.


Avocaţii lui Dan Voiculescu vor prezenta contraargumentele la 6 ianuarie, atunci când Tribunalul Bucureşti va decide dacă acesta poate sau nu fi eliberat condiţionat.

 

În 14 decembrie, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu şi a decis ca acesta să mai poată depune o nouă cerere în septembrie 2017. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi contestată la Tribunalul Bucureşti. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22