Democraţia, în cădere liberă în Europa. Cauze: Brexitul, refugiaţii, terorismul

Dora Vulcan | 31.01.2017

Aproape un sfert dintre statele de pe mapamond au facut, in 2016, pasi inapoi in ceea ce priveste drepturile si libertatile politice si civile, iar cateva dintre tarile europene, printre care Polonia, Ungaria sau Cehia se regasesc pe aceasta lista, se arata in raportul publicat marti de organizatia Freedom House.

Pe aceeași temă

 

 

Autorii raportului Freedom House remarca sporirea influentei fortelor populiste si nationaliste in statele democratice si regresul inregistrat in tari considerate drept "libere", constatand ca este al unsprezecelea an la rand in care libertatea globala este in declin.

 

Dintre cele 195 de tari evaluate, 87 (45%) sunt clasificate drept "libere", printre ele figurand si Romania. In schimb, 59 (30%) sunt "partial libere", iar 49 (25%) nu sunt deloc libere, cele mai mari probleme inregistrandu-se in Orientul Mijlociu, in nordul Africii si in zona eurasiatica.

 

In total, 67 de state sunt in regres in ce priveste libertatile politice si civile, fata de 36 de tari care au inregistrat progrese.

 

"Daca in anii trecuti declinul se inregistra in principal in statele cu regim autocrat sau dictatorial, unde lucrurile mergeau din rau in mai rau, in 2016 remarcam ca democratiile consolidate, tarile considerate 'libere', domina lista celor unde s-au inregistrat regrese. Aproape un sfert dintre statele unde democratia este in declin in 2016 sunt in Europa", indica raportul Freedom House.

 

Din studiu a reiesit ca tarile cel mai putin democratice sunt: Siria, Eritreea, Coreea de Nord, Uzbekistan, Sudanul de Sud, Turkmenistan, Somalia, Sudan, Guineea Ecuatoriala, Republica Centrafricana, Arabia Saudita.

 

Intr-o analiza dedicata evenimentelor recente din Europa Centrala, Freedom House remarca "posibilitatea ca unele dintre tranzitiile remarcabile de la dictatura la democratie din anii '80 si '90 sa sufere un regres considerabil din cauza unor lideri populisti".

 

Raportul este critic fata de guvernul de la Varsovia, condus de partidul Lege si Dreptate (PiS), care "a dat cateva lovituri serioase institutiilor democratice din Polonia" si devine "o versiune accelerata si condensata a ceea ce partidul Fidesz a reusit in Ungaria din 2010 pana in prezent".

 

"Ambele guverne au lasat deoparte valorile liberale, au atacat pluralismul si au incercat sa foloseasca puterea economica a statului in scopuri politice partizane. In timp de PiS s-a concentrat asupra acordarii de beneficii economice oamenilor sai de baza, Fidesz a manipulat legi si contracte ale statului pentru a imbogati o elita de afaceri care ii poate asigura si in viitor dominatia politica. Sistemul pus in practica de premierul ungar Viktor Orban reprezinta un model atragator pentru alti lideri politici cu tendinte autocratice. O extindere a acestei 'democratii iliberale' in Europa Centrala si in Balcani nu pare un scenariu indepartat, daca tinem cont de orientarea unor personaje politice importante din Slovacia, Republica Ceha sau Serbia", se arata in raport.

 

Printre factorii care au destabilizat cateva dintre democratiile consolidate, Freedom House enumera anxietatea provocata de Brexit, prabusirea guvernului din Italia, demersurile antidemocratice ale executivului din Polonia, atacurile teroriste din Europa si criza din Siria. Aceasta din urma a avut un efect considerabil din cauza valului de migratie pe care l-a cauzat.

 

In raport se mai arata ca, dupa atacurile teroriste din Europa, mai multe guverne au reactionat sporind puterile fortelor de securitate si relaxand constrangerile legislative ce vizau supravegherea si monitorizarea persoanelor. De asemenea, teama de atacuri a marit ostilitatea fata de musulmani si de imigranti, adancind diferentele sociale si amenintand libertatile civile.

 

"Numeroasele dificultati interne din Europa au scos la iveala vulnerabilitati ascunse sau ignorate pana acum. Corelate cu presiuni externe precum amestecul Rusiei si criza migrantilor, aceste probleme au aratat clar ca Europa nu mai poate fi un bastion implicit al stabilitatii democratice", apreciaza autorii raportului.

 

Nici America nu e imuna la populism

 

In sectiunea rezervata situatiei din SUA se arata ca "succesul lui Donald Trump (...) demonstreaza ca America nu este imuna la puterea de seductie a populismului, fenomen manifestat in ultimii ani pe celalalt mal al Atlanticului".

 

"Campania electorala a avut parte de cateva evenimente ingrijoratoare provenind in special din declaratiile lui Trump si din actiunile sustinatorilor sai si punctate de insistenta lui Trump potrivit caruia alegerile au fost fraudate, desi nu a prezentat nicio dovada. (...) Pozitiile exprimate de el in 2016 ridica semne de intrebare legate de viitoarea politica externa a SUA, una complet diferita de angajamentele strategice traditionale si de angajamentul Americii fata de democratie, drepturile omului, reglementarile internationale", arata Freedom House.

 

State unde situatia e ingrijoratoare

 

In document sunt indicate 11 tari unde situatia e "ingrijoratoare" si carora trebuie sa li se acorde o atentie sporita, din cauza tendintei negative inregistrate.

 

Pe lista figureaza Polonia, unde organizatia a remarcat "tentative sustinute a partidului Lege si Dreptate (PiS), aflat la guvernare, de a spori influenta puterii asupra mass-media, a sistemului juridic, a functionarilor publici si asupra sistemului educational". Urmeaza Turcia, din cauza "consecintelor inregistrate in plan politic si al securitatii dupa tentativa de puci din iulie, care includ concedieri si arestari in masa", precum si China, unde "legile privind securitatea cibernetica au dus la sporirea supravegherii electronice" si unde "avocatii si activistii pentru drepturile omului si membrii cultelor sunt condamnati la ani grei de inchisoare".

 

Raportul enumera si cateva state ce trebuie monitorizate: Cehia, unde alegerile din octombrie vor duce la marirea sau decaderea formatiunii populiste si nationaliste ANO, Danemarca, unde Parlamentul are in vedere o serie de legi care, daca sunt adoptate, vor restrictiona si mai mult drepturile imigrantilor si refugiatilor, si SUA, unde campania electorala a lui Trump pune la indoiala viitorul rol al Americii in lume si abordarea libertatilor civile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22