Pe aceeași temă
Cercetătorii și coordonatorii de doctorat care încurajează și protejează plagiatul nu vor mai risca pedepse aspre. Potrivit unui proiect de lege dezbătut și aprobat miercuri în plenul Camerei Deputaților, universitarii își păstrează beneficiile, chiar și cei care girează “lucrări” semnate de persoane aflate în închisoare.
Dacă proiectul în cauză devine lege, singurele moduri în care vor fi pedepsiți universitarii care tolerează frauda intelectuală sunt un simplu avertisment scris sau interzicerea accesului la fonduri publice alocate prin programe de cercetare.
Textul inițial, forma care a plecat de la Guvern, stipula că cercetătorii dovediți că au încălcat normele de etică pot fi sancționați prin:
- retragerea titlului de conducător de doctorat;
- retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare;
- destituirea din funcția de conducere deținută în instituția de învățământ superior;
sau
- desfacerea disciplinară a contractului de muncă,
dar toate aceste prevederi au fost anulate la dezbaterile din Comisia de Învățământ din Camera Deputaților. E vorba despre proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2016 pentru modificarea și completarea Legii educației. Ordonanța stabilea că “diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului”. Potrivit Pressone, promotorii modificărilor sunt fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu și senatorul PSD Mihnea Costoiu, fost ministru delegat pentru Cercetare în Guvernul Ponta.
Așadar, comisia de învățământ din Cameră a modificat Legea educației prin mai multe amendamente aduse legii de aprobare a ordonanței. Profitând de aceste modificări, comisia a votat un amendament prin care a eliminat trei sancțiuni pe care le riscau cei care coordonează doctorate plagiate.
Ce prevede art. 324, modificat:
"Pentru abaterile de la buna conduita in cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul institutiilor de invatamant superior, constatate si dovedite, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii stabileste aplicarea uneia sau mai multora din urmatoarele sanctiuni:
c) retragerea calitatii de conducator de doctorat (este prevazuta deja de art. 170, alin (1) - n.r.) sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor; (este prevazuta de art. 170 alin (1) - n.r.)
e) retragerea titlului didactic universitare sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din functia de conducere din institutia de invatamant superior;
g) desfacerea disciplinara a contractului de munca;
Toate aceste cinci alineate au fost abrogate. Rămâne doar un alineat privitor la “interzicerea pentru o perioadă determinată a accesului la finanțarea din fonduri publice destinată cercetării-dezvoltării”. Ulterior, Sorin Cîmpeanu a declarat pentru Hot News că nu susține eliminarea sancțiunilor din lege, iar Consiliul Național al Rectorilor al cărui președinte este va cere introducerea lor în comisia de învățământ din Senat.
Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență a fost dezbătută miercuri în plenul Camerei, acolo unde a mers pe repede înainte. Legea a trecut la vot, fiind înregistrare 216 voturi pentru și niciunul împotrivă. Proiectul urmează să ajungă în dezbatere la Senat, cameră decizională în acest caz.