Pe aceeași temă
Deputatul comunității evreiești din România, Silviu Vexler, condamnă ”cu toată fermitatea” declarațiile ”inacceptabile” făcute de titularul de la Cultură, interimar și la Educație, Daniel Breaz, care a vorbit despre ”momentele mai delicate” ale holocaustului, făcute la un eveniment care comemora drama romilor uciși în holocaust, precum și postarea făcută de un consilier al premierului, Dana Varga, care a distribuit pe Facebook un colaj de imagini menit a asocia imaginea președintelui Iohannis cu Adolf Hitler.
”Urmăriți, discriminați, umiliți, persecutați, arestați, deportați și uciși în masă. Acestea au fost “momentele delicate” din perioada Holocaustului pentru 280.000-380.000 de evrei români și aproximativ 11.000 de romi”, spune Silviu Vexler, care invocă raportul final al comisiei internaționale de studiere a holocaustului.
”Este complet inacceptabil ca un înalt demnitar al Statului Român să folosească astfel de formulări când se referă la Holocaust”, spune Vexler.
Cât privește postarea Danei Varga, consilier al premierului Viorica Dăncilă, Vexler spune că nu poate accepta ”indiferent de moment și context, actul nepermis și absurd de comparare a Președintelui României cu unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii.”
Postarea integrală a deputatului comunității evreiești, Silviu Vexler:
”Într-un discurs susținut recent la o comemorare a victimelor Holocaustului, ministrul culturii și identității naționale, domnul Valer Breaz a declarat că : “De-a lungul timpului au fost și momente mai delicate, să nu le spunem dificile (…) în urma cărora anumite minorități au avut de suferit”.
Urmăriți, discriminați, umiliți, persecutați, arestați, deportați și uciși în masă. Acestea au fost “momentele delicate” din perioada Holocaustului pentru 280.000-380.000 de evrei români și aproximativ 11.000 de romi, potrivit unui document oficial asumat de Statul Român – Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România. În aceste cifre nu sunt incluși cei care au reușit să supraviețuiască, dar care au îndurat aceleași suferințe.
Este complet inacceptabil ca un înalt demnitar al Statului Român să folosească astfel de formulări când se referă la Holocaust.
Trivializarea acestei perioade întunecate din istorie și aruncarea în derizoriu a ceea ce reprezintă o suferință care nu poate fi descrisă în cuvinte sunt elemente deosebit de periculoase. În special când printr-o astfel de atitudine se poate lăsa impresia că relativizarea este acceptabilă.
Tot în această după-amiază, am observat că doamna consilier de stat Dana Varga a considerat oportun să redistribuie pe pagina domniei sale de Facebook un montaj fotografic care îi pune în același cadru pe Adolf Hitler și pe domnul Klaus Iohannis.
Nu pot să accept, indiferent de moment și context, actul nepermis și absurd de comparare a Președintelui României cu unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii. În ceea ce mă privește, domnul Iohannis este exact opusul unui om care are convingeri specifice ideologiei naziste și/sau antisemite. Am apreciat sprijinul pe care domnia sa l-a acordat Comunităților Evreiești din România și supraviețuitorilor Holocaustului.
Repet ceea ce am mai spus deja : Oricât de dur este un conflict, există limite care nu pot fi depășite. Memoria victimelor Holocaustului și drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv.
Condamn cu toată fermitatea ambele gesturi.
(sublinierile aparțin redacției)
***
"Dacă nu greșesc, cred că sunt 17 sau 18 minorități care trăiesc în momentul de față în România, trăiesc aici și împreună cu noi românii, populația majoritară, participă la dezvoltarea acestei țări și la tot ce este normal să se întâmple într-o țară europeană....
De-a lungul timpului au fost și momente mai delicate, să nu le spunem dificile sau să nu le spunem neplăcute; (...) anumite minorități au avut de suferit, ceea ce ne face să găsim momente cum este cel de astăzi, prin care readucem în atenția, nu doar a românilor , ci a întregii națiuni române, a întregii Europe, a întregii lumi, faptul că respectăm aceste minorități”, a declarat ministrul Culturii și interimar la Educație, Daniel Breaz, la o ceremonie care a avut loc vineri, 2 august, la Monumentul Holocaustului din Bucureşti, potrivit unei înregistrări difuzate de RFI.
Postarea consilierului Dana Varga, care lucrează în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a fost postată pe contul personal al acesteia și a fost ștearsă ulterior.
Dana Rozalia Varga se alătură, astfel, unui lung șir de demnitari social-democrați care și-au trecut în palmares derapaje grave privind acuzații de nazism la adresa lui Klaus Iohannis.
Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel a anunțat pe Facebook că ”dezaprobă gestul unei persoane publice cu funcție de demnitar, care încearcă în scop politicianist să acrediteze asemănări între președintele Iohannis și dictatorul nazist”.
Dana Rozalia Varga se alătură, prin postarea de luni, unui lung șir de demnitari social-democrați care și-au trecut în palmares derapaje grave privind acuzații de nazism la adresa lui Klaus Iohannis.
Un scandal similar a izbucnit în septembrie 2018, după ce pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov, la acea vreme consilier de stat al lui Dăncilă, a apărut un filmuleț în care Forumul Democrat al Germanilor din România era acuzat că ar fi continuatorul mișcării Grupul Etnic German. În postare, președintele Iohannis apărea cu o mustață și cu o tunsoare asemănătoare cu a lui Adolf Hitler. Și Liviu Pop, fost ministru al Educației, și Ilan Laufer, au avut ieșiri similare.
În noimebrie anul trecut, Ilan Laufer l-a acuzat pe Klaus Iohannis de antisemitism în urma refuzului de a-l numi în funcția de ministru. El a declarat, la sediul PSD, că președintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în fruntea Ministerului Dezvoltării din antisemitism, el acuzându-l pe șeful statului că acesta este un gest dintr-un lung șir de acțiuni antisemite, inclusiv de sabotare a relațiilor cu Israelul. Laufer a susținut că i se pregătește un dosar penal „la comanda președintelui”.
La începutul acestui an, un cosilier județean al PSD Vrancea a distribuit pe Facebook o imagine trucată cu președintele Klaus Iohannis în haine militare naziste, gest în urma căruia a demisionat din funcție, intrând pe mâna procurorilor.
În februarie 2019, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa, cunoscut pentru desele ieșiri în decor din punctul de vedere al limbajului și al comportamentului, a făcut o serie de acuzații nefondate la adresa Uniunii Europene și a președintelui Klaus Iohannis, precum și aluzii ”naziste” la adresa Germaniei.
În campania electorală pentru alegerile europarlamentare din luna mai, Carmen Avram, candidata aflată pe locul doi al listei PSD, a făcut declarații șocante într-o emisiune de dezbatere electorală a Antenei 3, acuzându-l pe președintele Klaus Iohannis de nazism și reproșându-i că ”împarte țara între pesediști și români” în același fel în care se făcea diferența între ”între oameni înalți și blonzi și cu ochii albaștri și restul oamenilor”. Avram a adăugat că discursul lui Iohannis ”deja seamănă foarte mult cu al extremei drepte din Europa”.
Tot în campania din luna mai, PSD a folosit din nou asocierea Klaus Iohannis – Adolf Hitler, într-o publicație electorală în care e sugerată inclusiv executarea salutului nazist. În respectiva publicație, Iohannis a mai fot prezentat drept președintele care, spre comparație cu predecesorii săi, a abuzat de mecanismul sesizării Curții Constituționale
Vâlcov a fost amendat de CNCD cu 2000 de lei iar Pop a fost sancționat cu avertisment contravențional.