Pe aceeași temă
Decizia de luni a Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.
Ion Stan, deputat de Dâmbovița, a fost judecat în stare de libertate pentru că plenul camerei inferioare a legislativului, abia ales la vremea respectivă, a refuzat în decembrie 2012 cererea DNA de ridicare a imunității acestuia. „S-o rugăm cu toţii pe Sfânta Fecioară, Maria Maica Mântuitorului nostru, să ne păzească de toată mânia, primejdia, nevoia şi necazul”, spunea atunci Ion Stan.
Apărat de imunitate, el și-a continuat activitatea în Parlament, unde a votat mai multe legi, inclusiv pensiile speciale pentru senatori și deputați.
În 2014, el a câștigat 59.000 de lei indemnizația de parlamentar și alți peste 68.000 lei pe baza Legii privind statutul senatorilor și deputaților.
De asemenea, ANI l-a acuzat de pe deputatul Ion Stan de conflict de interese administrativ, fiindcă a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar.
În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 6.594 de lei.
***
Potrivit DNA, în perioada 12 - 14 noiembrie 2012, Ion Stan a solicitat unui denunțător 130.000 lei, bani destinați achiziționării combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum și achiziționării de produse alimentare ce urmau a fi împărțite în preajma alegerilor parlamentare.
"Inculpatul Stan a pretins banii lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum și pentru obținerea unor noi contracte de lucrări, de către firmele controlate direct sau indirect de denunțător. În zilele de 16, 19, 21 și 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan a primit, prin intermediul șoferului său, Florin Sarca, patru tranșe a câte 15.000 lei fiecare (în total 60.000 lei) o parte din bani fiind folosiți pentru achiziționarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărțite în campania electorală", susțineau procurorii.
În perioada mai-noiembrie 2009, Ion Stan, având funcția de președinte al organizației județene Dâmbovița a PSD, în baza unei pretinderi anterioare, a primit, în mod indirect, în beneficiul formațiunii politice din care face parte, de la același denunțător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei.
În schimb, inculpatul l-a lăsat pe denunțător să creadă că are influență asupra unor funcționari, respectiv primari ai unor localități din județul Dâmbovița, astfel încât ar putea să determine acele primării să încheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de către denunțător, potrivit rechizitoriului DNA.