Pe aceeași temă
"Nu a fost cea mai fericita alegere, este adevarat lucru acesta. Eu cred ca profesoara a incercat sa fie foarte originala si asa a iesit acest subiect - complet neinspirat, un subiect care e discutabil, care nu e inca asezat si poate fi interpretat", a comentat inspectorul scolar din Bistrita-Nasaud, Camelia Tabara, citata de ziare.com.
Inspectorul a mai precizat ca de acum inainte se va acorda mai multa atentie subiectelor date la olimpiade.
"O sa fim cu mult mai atenti si atunci cand se fac subiectele o sa incercam sa transmitem tuturor sa cantareasca foarte bine fiecare cuvant, fiecare interpretare. In cazul disciplinelor socio-umane, a limbilor straine, a limbii romane, unde lucrurile pot sa mearga intr-o directie in care nu-ti doresti si atunci e bine sa chibzuiesti foarte bine.
Este adevarat ca o olimpiada inseamna intodeauna un subiect care sa te surprinda. Toti cei care fac subiecte pentru olimpiada asta cauta. Daca la un examen normal se da un subiect pe o cale batatorita, la olimpiada asta cauta - deosebitul, modul in care copilul se descurca si se valorizeaza intr-un context absolut nou. Din acest motiv cred ca s-au incercat subiecte extravagante", a declarat inspectorul scolar general.
Subiectul a fost propus de o profesoara de limba engleza de la un liceu din orasul Nasaud si validat de comisia care a stabilit subiectele pentru olimpiada fara a fi vazut insa de inspectorul de limba engleza sau de conducerea Inspectoratului Scolar Bistrita-Nasaud.
"Nu cred ca este vorba de vreo implicare politica, nu am nici un mesaj ca in scoala s-ar fi rasfrant acest lucru. Pur si simplu, o inspiratie nefericita si interpretarile care intr-adevar vin pe acest subiect. Masurile pe care le vom lua sunt interne, de organizare si de filtre suplimentare in alegerea subiectelor. Vom perfecta toata derularea efectiva a olimpiadelor, acolo unde facem noi subiectele. Am transmis toate rapoartele domnului ministru, inspectorilor de specialitate si s-ar putea sa ne viziteze, sa ne verifice modul in care organizam olimpiadele", a mai spus Camelia Tabara.
Ce spune autoarea subiectului
La randul sau, Corina Burduhos, profesoara de limba engleza din Nasaud, care a propus subiectul legat de vizita lui Klaus Iohannis in mijlocul protestatarilor, sustine ca nu e nimic deplasat, elevii avand dreptul la libera exprimare. Profesoara spune ca evaluarea se va face dupa punerea in pagina, nu dupa opinii.
"Subiectul 'editorial' e nou aparut in programa de limba engleza. M-am informat si eu ce inseamna si ce se asteapta de la un astfel de text - un text complex, pe o tema complexa, de actualitate. Tot gandindu-ma ce subiect sa propun am ajuns la concluzia pentru ca este un subiect extrem de discutat si extrem de dezbatut in media cel al vizitei presedintelui Klaus Iohannis in Piata Victoriei, deoarece elevii au informatii - si nationale si internationale. Pentru ca subiectul a fost foarte cunoscut, si elevii de la tara au acces la aceste informatii.
M-am uitat in propunerile date de cei care sustin atestarile Cambridge si un subiect legat de o parcare subterana, de exemplu pentru elevii care nu locuiesc in orase mari, nu este unul cunoscut, nu au o opinie legata de o parcare subterana, de exemplu. Acesta a fost un subiect foarte cunoscut, existau opinii de toate felurile, au existat informatii pe aceasta tema asa ca si elevii de la tara pot sa isi argumenteze opiniile. Pentru realizarea unui editorial este foarte important sa ai informatie. Elevii au 18 ani cu totii, sunt incurajati de familie si de scoala sa isi exprime opiniile, sunt cetateni cu drept de vot, au dreptul sa voteze si nu mi s-a parut deplasat subiectul, sa le cerem opinia argumentata daca vizita presedintelui Klaus Iohannis in Piata Victoriei a afectat sau nu securitatea tarii", a declarat profesoara Camelia Burduhos.
Aceasta a comentat si modalitatea de notare a lucrarii, sustinand ca tot ce conteaza va fi punerea in pagina si nu continutul opiniei.
"La evaluare s-a tinut cont de aranjarea in pagina, de vocabular de corectitudinea gramaticala. Nu apartin niciunui partid politic, nu am veleitati politice, nu au facut politica niciodata", a mai spus Camelia Burduhos.
Profesoara care a propus acest subiect este cadru didactic al Colegiului National George Cosbuc din orasul Nasaud si preda limba engleza din anul 2000.
Este al doilea scandal declansat dupa olimpiadele care au fost organizate duminica. In judetul Prahova, la olimpiada de romana elevilor li s-a cerut sa scrie un denunt inspirat de "Morometii".
Judetul Prahova este cunoscut pentru mai multe dosare deschise de DNA unor inalti demnitari, printre care familia lui Mircea Cozma sau fostul deputat PSD Sebastian Ghita.