DEZBATERE GDS: Ciolos spune ca nu va primi penali in guvernul pe care ar urma sa-l conduca

Dora Vulcan | 06.12.2016

"in mod clar, intr-un Guvern pe care l-as conduce sau din care as face parte, nu as putea sa accept sa lucrez cu persoane asupra carora planeaza suspiciuni rezonabile", a spus marti premierul Dacian Ciolos, intrebat cum va colabora, in cazul in care va fi premier si dupa 11 decembrie, cu persoanele care au probleme penale si care sunt pe listele de candidati ale partidelor.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Cu toate persoanele care au depins de numirea facuta de mine, atunci cand am avut la cunostinta suspiciuni rezonabile, ori nu am acceptat numirea, ori - cand am aflat acel lucru - am revenit asupra deciziei. Am facut numiri pe posturi de secretar de stat (...), mi s-a reprosat ca am revenit la 2-3 zile, dar n-am avut informatia cand am semnat. Totusi, am preferat sa-mi asum acest risc de imagine", a explicat Dacian Ciolos, care a participat la dezbaterea organizata de Grupul pentru Dialog Social, "Proiectul de tara, intre politica si tehnocratie".

 

 

 

Ciolos spune ca marile lui lovituri de imagine care-i sunt atribuite sunt doar lucruri de bun-simt, care nu au fost planuite: "Asta e firea mea, asa voi face si pe viitor".

 

 

El a precizaz ca un guvern pe care l-ar conduce si in viitor  "nu se poate constitui prin impunerea unor oameni, cred ca prim-ministrul trebuie sa aiba ultimul cuvant asupra persoanelor respective (...) Si nu numai pentru a ma asigura de integritatea lor, dar si pentru ca Guvernul, in acceptiunea mea, trebuie sa fie o echipa, altfel este foarte greu sa aduci schimbari".

 

 

"Parlamentul nu-l aleg eu, ci cetatenii", a spus Dacian Ciolos, care a subliniat ca, probabil, unii alegatori nu au "informatiile de care au nevoie ca sa poata lua decizii".

 

 

Cutuma europeana a bunului-simt

 

Premierul a explicat ca in alte tari europene sunt mai putini candidati penali, pentru ca acolo "exista o dimensiune a bunului simt in politica. Acesta face ca in astfel de situatii, chiar daca nu erau condamnati penal definitiv, dar erau acuzati de anumite lucruri care risca sa le puna in pericol credibilitatea, politicienii respectivi decideau ei insisi sa se retraga sau le era impus de partid. Noi mai avem nevoie de timp si energie pentru a putea impune aceste standarde intr-o socientate care - cel putin o parte - se confrunta cu probleme care sunt mai aproape de instinctul de supravietuire decat de acest gen de lucruri", a aratat Ciolos.

 

 

Premierul a punctat ca nu este realist sa ne asteptam la o schimbare de la un mandat parlamentar la altul, ci "lucrurile se vor schimba cand si societatea se va schimba".

 

"Legat de ce avem in Parlament, provocarea cea mai mare pentru noi este sa reducem riscul unei falii dintre doua categorii de romani, una care accepta sa voteze si astfel de oameni si acea parte care isi doreste schimbare, reforme si criterii de integritate si bun simt care nu pot fi legiferate", a aratat Dacian Ciolos. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22