Pe aceeași temă
"Cu toate persoanele care au depins de numirea facuta de mine, atunci cand am avut la cunostinta suspiciuni rezonabile, ori nu am acceptat numirea, ori - cand am aflat acel lucru - am revenit asupra deciziei. Am facut numiri pe posturi de secretar de stat (...), mi s-a reprosat ca am revenit la 2-3 zile, dar n-am avut informatia cand am semnat. Totusi, am preferat sa-mi asum acest risc de imagine", a explicat Dacian Ciolos, care a participat la dezbaterea organizata de Grupul pentru Dialog Social, "Proiectul de tara, intre politica si tehnocratie".
Ciolos spune ca marile lui lovituri de imagine care-i sunt atribuite sunt doar lucruri de bun-simt, care nu au fost planuite: "Asta e firea mea, asa voi face si pe viitor".
El a precizaz ca un guvern pe care l-ar conduce si in viitor "nu se poate constitui prin impunerea unor oameni, cred ca prim-ministrul trebuie sa aiba ultimul cuvant asupra persoanelor respective (...) Si nu numai pentru a ma asigura de integritatea lor, dar si pentru ca Guvernul, in acceptiunea mea, trebuie sa fie o echipa, altfel este foarte greu sa aduci schimbari".
"Parlamentul nu-l aleg eu, ci cetatenii", a spus Dacian Ciolos, care a subliniat ca, probabil, unii alegatori nu au "informatiile de care au nevoie ca sa poata lua decizii".
Cutuma europeana a bunului-simt
Premierul a explicat ca in alte tari europene sunt mai putini candidati penali, pentru ca acolo "exista o dimensiune a bunului simt in politica. Acesta face ca in astfel de situatii, chiar daca nu erau condamnati penal definitiv, dar erau acuzati de anumite lucruri care risca sa le puna in pericol credibilitatea, politicienii respectivi decideau ei insisi sa se retraga sau le era impus de partid. Noi mai avem nevoie de timp si energie pentru a putea impune aceste standarde intr-o socientate care - cel putin o parte - se confrunta cu probleme care sunt mai aproape de instinctul de supravietuire decat de acest gen de lucruri", a aratat Ciolos.
Premierul a punctat ca nu este realist sa ne asteptam la o schimbare de la un mandat parlamentar la altul, ci "lucrurile se vor schimba cand si societatea se va schimba".
"Legat de ce avem in Parlament, provocarea cea mai mare pentru noi este sa reducem riscul unei falii dintre doua categorii de romani, una care accepta sa voteze si astfel de oameni si acea parte care isi doreste schimbare, reforme si criterii de integritate si bun simt care nu pot fi legiferate", a aratat Dacian Ciolos.