Pe aceeași temă
"DIICOT este afectat foarte tare de denunt, mult mai tare decat celelalte Parchete, pentru ca in dosarele de competenta DIICOT-ului si aici ma refer in special la dosarele de trafic de droguri si la dosarele de mare violenta, denuntul este un element foarte important pentru noi", a afirmat Hordoniceanu, la Europa FM.
Intrebat daca vor fi afectate si dosarele de terorism, seful DIICOT a raspuns: "Da, denuntul nu ar putea fi folosit".
"Ne gandim ca exista si alte metode de sesizare decat denuntul, dar intr-adevar, denuntul nu ar avea nicio valoare juridica conform noii modificari", a spus seful DIICOT.
Conducerea DIICOT se intruneste miercuri pentru a analiza efectele modificarilor decise de Guvern.
"Ordonanta cu dedicatie"
Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, a anuntat ca a convocat miercuri dimineata Colegiul Director al institutiei pe care o conduce pentru a analiza "consecintele si riscurile" pentru activitatea procurorilor, rezultate din adoptarea de catre Guvernul Grindeanu a ordonantei de urgenta privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.
"Va trebui sa identificam solutii legislative alternative in toate dosarele", a spus Kovesi la Digi24.
"Este revoltator ca s-au primit foarte multe puncte de vedere din partea sistemului judiciar. Nu s-a tinut cont de ele si ne trezim in toiul noptii ca apare aceasta ordonanta de urgenta...", a mai spus procurorul sef al DNA.
Kovesi a precizat ca la nivelul DNA sunt in lucru 2.151 de dosare privind abuzul in serviciu, iar in ultimii ani au fost trimise in judecata, pentru astfel de infractiuni, peste 1.000 de persoane. Acest gen de infractori ar putea scapa de pedepse dupa modificarea Codului Penal, a atras ea atentia, afirmand ca este vorba de o "ordonanta cu dedicatie".
Potrivit Laurei Kovesi, o solutie pentru rezolvarea situatiei din prezent ar fi abrogarea OUG.
"Adoptarea acestor modificari va lipsi de relevanta lupta anticoruptie din Romania", a mai spus ea, adaugand ca "practic, fiecare zi, incepand de azi-noapte, este un risc major pentru justitie".
************************
Marti noapte, Guvernul a adoptat, fara a tine cont de parerea cetatenilor, a institutiilor din Justitie sau a organizatiilor internationale, ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor Penale, iar proiectul de lege privind gratierea a fost trimis in Parlament.
Presedintele Klaus Iohannis a decretat "zi de doliu" la adresa statului de drept si a prezidat miercuri sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, unde s-a stabilit, in unanimitate, ca ordonanta Iordache sa fie atacata la Curtea Constitutionala.
Iohannis a anuntat, miercuri, ca merge sa discute cu Avocatul Poporului despre ordonanta Iordache.
Marti noapte peste 30.000 de romani au iesit in strada in toata tara. Acestia au iesit din nou la proteste miercuri dimineata, chiar daca e o zi lucratoare.