Pe aceeași temă
Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), publicat miercuri, reconfirma activitatea desfasurata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), sustine institutia condusa de Laura Codruta Kovesi. Totusi, MCV-ul va continua sa fie aplicat pana la “rezultate satisfacatoare”, asa cum arata Comisia Europeana. Documentul contine aprecieri pentru sistemul judiciar romanesc, insa critica Parlamentul.
"Raportul Comisei Europene reconfirmă calitatea activităţii desfăşurate de DNA, remarcă diversitatea investigaţiilor de corupţie desfăşurate în anul 2014, la toate nivelurile funcţiei publice şi implicând persoane publice din diferite partide politice şi subliniază sporirea încrederii publice tradusă într-un număr tot mai mare de sesizări primite de la cetăţeni", se arată într-un comunicat DNA citat de Mediafax.
Astfel, în raport se consemnează că în dosarele instrumentate de DNA au fost trimise în judecată peste 1.000 de persoane, între care opt parlamentari, doi prefecţi şi şapte preşedinţi de consilii judeţene. Totodată, este menţionată o creştere a numărului cazurilor de corupţie în rândul magistraţilor, adăugând că este "o formă extrem de corozivă de corupţie", mai arată DNA.
Directia consemneaza ca au fost trimişi în judecată 23 de judecători şi 12 procurori, dintre care şase cu funcţii de conducere.
Tendinţa pozitivă, continuă reprezentanţii DNA, s-a menţinut şi în ceea ce priveşte numărul şi funcţiile persoanelor condamnate în cauze de corupţie ale acestei unităţi de parchet. Astfel, între cele peste 1.000 de persoane condamnate în 2014 se află un premier, miniştri, parlamentari, judecători, procurori şi primari, precum şi personalităţi influente din lumea afacerilor, ţine să sublinieze instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi.
Ce spune comisarul pentru Politici Regionale
Corina Cretu, comisar UE pentru Politici Regionale, considera cel mai recent raport MCV al Comisiei Europene (CE) drept”o incurajare de a continua pe drumul consolidarii statului de drept”.
"Salut aprecierea prim-vicepreședintelui (Frans) Timmermans că România se află pe drumul cel bun. Faptul că încrederea românilor în justiție a crescut este o dovadă că acest mecanism își atinge obiectivele pentru care a fost creat. România trebuie să ia acest raport ca pe o încurajare de a continua pe drumul consolidării statului de drept. În acest proces, fondurile de coeziune pot juca un rol important în creșterea capacității instituționale de luptă împotriva corupției", a transmis comisarul european, intr-o declaratie, potrivit Agerpres.
MCV nu si-a incheiat misiunea
Totusi, imbunatatirile prezentate in ultimul raport nu sunt de natura a opri acest mecanism prin care UE verifica situatia sistemului judiciar romanesc.
Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis ca monitorizarea europeana pe justitia romaneasca si cea din Bulgaria va continua pana vor fi indeplinite obiectivele in mod satisfacator, potrivit Ziare.com.
"MCV va fi incheiat atunci cand obiectivele de referinta vor fi indeplinite in mod satisfacator. Presedintele Comisiei Europene spera ca Romania va continua pe calea reformelor si va putea iesi din program in cursul mandatului actualei Comisii", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Raportul Comisei Europene realizează, în mod periodic, o analiză obiectivă a principalelor probleme cu care se confruntă sistemul judiciar român, prin raportare la cele patru criterii stabilite, de comun acord cu autorităţile Statului Român, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).