Directorii de scoli, numiti provizoriu, demisioneaza in masa si le fac loc celor de la partid

E.b. | 11.01.2017

Douazeci de directori de scoli din judetul Buzau au demisionat din functii, iar seful Inspectoratului Scolar Judetean, Florina Stoian, spune ca este vorba despre directori numiti cu delegatie la unitatile de invatamant unde niciun candidat nu a promovat concursul.

Pe aceeași temă

 

  

Ea a mai spus ca se va tine cont de recomandarile facute de Ministerul Educatiei si, daca se va vrea, vor fi repusi in functii cei care au picat concursurile, adaugand ca "important e sa fie liniste in scoli".

 

Inspectorul scolar general al ISJ Buzau, Florina Stoian, a afirmat ca, potrivit recomandarii, in locul directorilor demisionari vor fi numiti "cei propusi de consiliul profesoral, adica, cel mai probabil, cei care au picat concursurile".

 

"Vom tine cont de recomandarile facute de la minister, daca vor sa-i puna in functii pe cei care au picat concursurile, sa-i puna, important este sa fie liniste in scoli, iar activitatea sa nu fie afectata", a precizat Stoian, conform ziare.com.

 

Ea a adaugat ca, deocamdata, ISJ Buzau nu a aprobat nicio demisie din cele 20, urmand sa le trimita la Ministerul Educatiei pentru a verifica motivele.

 

"Intre timp, asteptam ca nota ministrului sa se transforme in ordin ministerial, asa cum s-a promis, pentru a deveni legala", a mai spus Florina Stoian.

 

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase (foto), a declarat, sambata, pentru News.ro, ca a luat decizia ca persoanele care nu au promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior functiile respective, sa poata fi numite, temporar, in aceste posturi, pana la organizarea unui nou concurs, deoarece toate scolile din Romania trebuie sa aiba, de luni, directori.

 

 

"Semnal extrem de negativ

 

 

Tot luni, Administratia Prezidentiala a criticat masura luata de Ministerul Educatiei. Consilierul de stat Ligia Deca, seful Departamentului Educatie din Administratia Prezidentiala, a declarat ca masura privind numirea directorilor unitatilor de invatamant prin derogare este un "semnal extrem de negativ" in sistem, fiind rasplatiti cei care au dovedit ca nu au avut performante, iar masura a fost luata si ca urmare a "presiunii" venite din partea fostilor directori, care si-au pierdut posturile.

 

Marti, fostul ministru al Educatiei Mircea Dumitru arata ca primeste semnale ca sunt directori noi de scoli asupra carora in aceste zile se fac presiuni pentru a renunta la post, astfel incat sa poata fi numiti cei de dinaintea lor.

 

"Am spus, de fiecare data cand am fost intrebat, ca directorul de scoala trebuie sa fie un exemplu nu doar de profesionalism, ci si de conduita. El este un lider care poarta pe umeri responsabilitatea unei institutii a carei vocatie este educarea. Am spus ca nu va exista nicio scoala care sa ramana fara director, in urma acestui concurs. Da, acele prevederi metododologice trebuie respectate, iar exceptiile, analizate de la caz la caz si decise in consecinta", afirma fostul ministru al Educatiei, intr-un mesaj postat pe Facebook.

 

Aproape jumatate dintre cei 199 de directori si directori adjuncti de la scoli din judetul Vaslui au fost numiti cu delegatie, in ultimele zile, iar peste 50% din acestia nu au reusit sa promoveze examenul sau nu s-au prezentat la concurs organizat in luna octombrie, transmite News.ro.

 

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui a numit cu delegatie, la inceputul acestui an, 94 de directori si directori adjuncti, din cei 199 de sefi de institutii de invatamant din judet. Peste jumatate dintre acestia sunt fosti directori de scoli sau licee care nu au promovat concursul organizat anul trecut sau nu s-au prezentat deloc la examen.

 

 

"Cadrele didactice nu mai vor sa fie directori"

 

 

"Un ordin de ministru transmis zilele acestea ne-a permis sa facem aceste numiri pe functii pentru ca altfel am fi ramas fara directori. Noi elaborasem o procedura pentru cei care vor sa ocupe, cu delegatie, posturi de conducere la nivelul unitatilor de invatamant, pe care am trimis-o in teritoriu. Insa, nu au fost depuse foarte multe dosare astfel incat am constatat ca exista scoli unde am ramas descoperiti. In aceste conditii, am apelat la fostii directori, chiar daca nu au promovat concursul sau nu au participat la acesta. Cadrele didactice nu mai vor sa fie directori, sa-si asume responsabilitati, mai ales in mediul rural, la scolile izolate", a declarat, marti, inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Placinta, conform News.ro.

 

Ea sustine ca multi dintre directorii care au participat la concurs nu au reusit sa-l promoveze din cauza celor sapte puncte pe care trebuia sa le indeplineasca obligatoriu la proba CV-ului, una dintre cerinte fiind ca participantii sa fi urmat cursuri de formare profesionala in strainatate.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22