DNA: Deputatul Theodor Nicolescu (PNL), urmarit penal pentru abuz in serviciu in dosarul fostului sef ANI

P.c. | 17.03.2015

Pe aceeași temă

DNA l-a pus sub urmarire penala pentru abuz in serviciu pe Theodor Nicolescu, deputat PNL, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor. Nicolescu va fi urmarit penal in dosarul in care fostul sef ANI Horia Georgescu a fost retinut luni, relateaza Hotnews.

 

Nicolescu a fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) in perioada octombrie 2005 - mai 2008 iar intre 2006-2007 a fost membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea. 
 

CITITI comunicatul integral al DNA:

 

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe o durata de 24 ore, incepand de la datele de 16, respectiv 17 martie 2015, a inculpatilor:

 

- IUORAS MIHNEA-REMUS si POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA,vicepresedinte, respectiv membra a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

 

- CANANGIU CONSTANTIN-CATALIN, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 2 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

 

- VISOIU GHEORGHE, expert evaluator, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, comise in forma complicitatii, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 

- NISTOR NECULAI, HANU ALEXANDRU-FLORIN si DRULA DORIN-CORNEL, experti evaluatori, la data savarsirii faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, comisa in forma complicitatii, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand de la data de 16.03.2015, pana la data de 14.05.2015, fata de inculpata ZAAROUR INGRID, presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 

Pe timpul cat se afla sub control judiciar inculpata Zaarour Ingrid trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata,
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare,
e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,
f) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Inculpatei Zaarour Ingrid i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care-i revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
 

In cauza, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii: NICOLESCU THEODOR-CATALIN, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, si BACIU REMUS-VIRGIL, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand ca inculpatii IUORAS MIHNEA-REMUS, POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA CANANGIU CONSTANTIN-CATALIN, VISOIU GHEORGHE, NISTOR NECULAI, HANU ALEXANDRU- FLORIN SI DRULA DORIN-CORNEL sa fie prezentati la data de 17 martie 2015, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
 

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."

 

Fostul vicepresedinte al ANRP, audiat la DNA

 

Deputatul PNL Theodor Nicolescu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (între octombrie 2005 și mai 2008), a fost audiat ieri la DNA, în cazul despăgubirilor acordate de ANRP, caz în care a fost adus cu mandat și Horia Georgescu, președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI).

 

Nicolescu a devenit parlamentar de Argeș în 2012, iar din septembrie 2014 este vicepreședinte al Comisiei juridice, de indisciplină și imunități a Camerei Deputaților.

 

Numele lui Theodor Nicolescu a fost vehiculat, potrivit Hotnews, ca posibil viitor ministru al Justiției în guvernul pe care ar urma să-l facă marele PNL.

 

De asemenea, el a înlocuit-o pe Alina Gorghiu în funcția de purtător de cuvânt al PNL, după ce deputata a fost votată președinte interimar al PNL, în momentul în care Klaus Iohannis a câștigat președinția.

 

Soția lui Nicolescu lucrează în Ministerul Justiției.

 

CITITI SI: Horia Georgescu si-a dat DEMISIA de la sefia ANI. A fost RETINUT de DNA pentru 24 de ore intr-un dosar disjuns din cel al retrocedarilor ANRP. Georgescu, suspectat de abuz in serviciu. Theodor Nicolescu, deputat PNL, si Ingrid Zarour, fosta sefa a ANRP

 

Veniturile din 2013 ale familiei Nicolescu:

 

Deputatul Nicolescu – 85.020 lei brut de la Cmaera Deputaților și 312.221 lei obținuți de la Cabinetul de avocatură Nicolescu și Perianu, specializat în insolvențe

 

Soția – 83.636 lei net de la Ministerul Justiției (ca salariat, plus hotărâri judecătorești)

Dividende – 333.286, lei

 

Cei doi dețin două case și un apartament, și au vândut în 2013, pe bursă, mai multe pachete de acțiuni, potrivit declarației de avere.

 

Acuzațiile ar fi legate de sesizarea pe care ANRPa trimis-o la DNA în ianuarie anul acesta, potrivit Hotnews.

 

Curtea de Conturi l-a obligat pe preşedintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 lei.

 

În baza deciziei Curţii şi în urma reevaluării a 452 de dosare, s-a constatat că într-un număr de 94 de dosare valoarea stabilită iniţial a fost cu peste 20% mai mare.

 

ANRP a sesizat DNA în vedere declanşării cercetărilor pentru stabilirea şi recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despăgubiri, datele existente conducând la concluzia unor supraevaluări în detrimentul statului român, susţin sursele.

 

Horia Georgescu nu a făcut declarații la intrarea în sediul central al DNA, dar surse judiciare susțin că a fost chemat într-un dosar disjuns din cel al despăgubirilor de la ANRP.

 

Reamintim că într-un dosar ANRP este cercetată și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, alături de Dorin și Alin Cocoș.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22