DNA este discreditat, iar Adamescu prezentat drept victima politica in presa britanica

E.b. | 10.01.2017

Campania de discreditare a luptei anticoruptie, care are drept motiv in apararea omului de afaceri Dan Adamescu (foto) si a fiului sau Alexander, se intensifica in presa londoneza, cu extensii in alte titluri europene. Motivul: se apropie termenul la care justitia britanica trebuie sa se pronunte in privinta extradarii lui Alexander Adamescu.

Pe aceeași temă

 

 

Actiunea din presa londoneza pare a fi o continuare a asa numitei  afaceri Black Cube, Dan Adammescu platind firmei israeliene 85 de mii de lire pe luna pentru discreditarea DNA si a sefei acestei institutii, Laura Codruta Kovesi, plus o prima de  succes de 600 mii lire (potrivit unui contract prezentat de HotNews.ro).

 

Spionul israelian Dan Zorella a declarat in cadrul interogatoriului la care  fost supus, dupa arestarea colaborarorilor sai la Bucuresti, ca o cale de atac la adresa DNA este presa straina, inclusiv cea britanica, unde are relatii. Dan Zorella: ”Și media britanică va fi interesată, de asemenea. Avem relații foarte bune acolo. The Guardian, The Times”.

 


Dupa un articol in The Telegraph, marti a venit randul The Guardian sa publice un material de opinie pe aceasta tema. Textul este semnat de David Clark, autorul unui asa-zis raport care a circulat saptamana trecuta, despre justitia din Romania si despre "abuzurile" din cazul Adamescu. David Clark nu este jurnalist, ci consilier politic si de comunicare pentru diversi clienti, scriind si pentru Russia Foundation, in calitate de presedinte.

 

Separat, o alta publicatie europeana a descoperit calitatea lui Adamescu de "om de afaceri de origine evreiasca" si sugereaza un subtext antisemit in intreaga saga.


Cu exceptia acestui ultim caz, niciunul dintre materiale nu prezinta independent portretele lui Dan si Alexander Adamescu, ci exclusiv prin prisma celor spuse de ei sau de apropiati ai lor. Sunt eliminate atat detalii relevante despre acuzatiile ce le-au fost aduse, cat si chestiuni precum implicarea lor in scandalul Black Cube, implicare pe care ei o resping categoric, screi HotNews.ro.

 

 

Eliberat pe cautiune

 

 

Fiul omului de afaceri Dan Adamescu, Alexander Adamescu, inculpat pentru dare de mita, a fost arestat la Londra in iunie 2016, in baza unui mandat de arestare european, dar a fost eliberat in scurt timp, pe cautiune. Extradarea lui se judeca in prezent si are termen in aprilie a.c.. Incepand din vara anului trecut, o serie de articole si opinii in care Alexander Adamescu este prezentat drept o "victima" a "abuzurilor procurorilor anticoruptie din Romania" ataca sistematic acest instrument al mandatului de arestare european, pe baza caruia DNA incearca sa obtina extradarea lui, pentru a raspunde acuzatiilor penale care i se aduc. Seria de materiale s-a intensificat in ultimele zile.

 

"Lupta impotriva coruptiei din Romania este o perdea de fum pentru slabirea democratiei in aceasta tara", suna titlul articolului semnat de David Clark, in calitate de "fost consilier special la Ministerul de Externe intre 1997-2001, in prezent consultant si comentator independent pe teme de politica externa" si publicat, marti, de The Guardian. Este vorba despre un articol de opinie, care pe site-ul ziarului nu este incadrat la sectiunea de opinii, ci in sectiunea International-Europa, avand trimitere, in cursul diminetii, si de pe homepage-ul publicatiei.


Este cel mai nou dintr-o serie de articole si materiale aparute in presa, in ultima perioada, prin care se incearca discreditarea luptei anticoruptie din Romania si apararea familiei Adamescu si in care sunt exprimate neadevaruri evidente sau sunt vehiculate acuzatii nesustinute de dovezi.

 

Saptamana trecuta, presa din Romania a facut sa circule rapid un raport publicat de fundatia britanica The Henry Jackson Society, semnat de David Clark, persoana care, dupa cum a notat HotNews.ro duminica, apara cauza familiei Adamescu in plan extern. Clark este un consultant politic si de comunicare care, potrivit profilului sau LinkedIn, a furnizat "consiliere politica strategica, analize si servicii de redactare pentru o paleta larga de clienti si agentii in domeniul politic si al comunicarii.  

 

 

Presupusa tentativa de rapire "initiata" de "statul roamn"

 

 

Luni, a venit randul The Telegraph, reputat cotidian britanic, sa publice un articol in care nora lui Dan Adamescu, sotia lui Alexander Adamescu, da vina pe "statul roman" pentru o presupusa tentativa de rapire a sa. Articolul prezinta pe larg discursul familiei Adamescu si este ilustrat fotografii in care Alexander Adamescu si sotia sa Adriana Constantinescu pozeaza tandru pentru jurnalistii ziarului. Acelasi articol mentioneaza doar la final detalii generale despre lupta anticoruptie din Romania. Dar mesajul care transpare este cel sustinut de Adamescu - acela ca mandatul de arestare european, pe baza caruia DNA cere extradarea lui Alexandru Adamescu, in urma refuzului lui de a se prezenta la audieri, este conform "parlamentarilor si militantilor pro-justitie" un mecanism controversat, defectuos si care poate fi abuzat, asa cum s-ar intampla in cazul lui Adamescu Jr..

 

Marti, The Guardian. Articolul publicat de acelasi David Clark - autorul raportului The Henry Jackson Society - pune situatia din Romania in contextul "semnalelor de alarma" pentru democratia din Europa, ca urmare a ascensiunii dreptei populiste in Ungaria si Polonia. Autorul sustine ca, in spatele imaginii luptei anticoruptie pentru care Romania este laudata la nivelul UE, lucrurile ar sta cu totul altfel: DNA ar abuza de putere si ar apela la metode comuniste pentru a-si promova interesele si pentru a se razbuna politic.

 

Trecand prin diverse "exemple" in care, intre altele, "fosti sustinatori" (Traian Basescu) acuza acum DNA de nereguli, autorul ajunge la acelasi caz Adamescu. Despre Dan Adamescu sustine ca a fost condamnat definitiv in urma unui proces "presarat de nereguli", iar despre fiul acestuia, Alexander, afirma ca "singura dovada impotriva lui pare sa fie ca a continuat sa militeze in apararea tatalui sau". Nimic despre faptul ca DNA il acuza pe Alexander Adamescu de faptul ca, impreuna cu tatal sau, a oferit mita unor magistrati, pentru a dispune solutii favorabile unora dintre societatile la care era actionar Dan Adamescu.


 

European Jewish Press: "Loveste-l pe evreu"

 

Materialele din presa britanica nu sunt singurele care vin in apararea familiei Adamescu. Cel mai recent, site-ul European Jewish Press, agentie online cu sediul la Bruxelles, a publicat vineri un articol intitulat "Noii comunisti: Romania face pasi inapoi", in care, sub intertitlul "Loveste-l pe evreu", Dan Adamescu este prezentat drept "om de afaceri de origine evreiasca". Articolul sustine ca, in afacerea Black Cube, nu Adamescu ar fi apelat la compania israeliana pentru a pune bete in roate anchetei DNA, ci "bratele guvernamentale romanesti". Si dupa ce sunt prezentate "abuzurile" ce ar fi fost comise impotriva familiei Adamescu, autorul, Eldad Beck, "jurnalist din Berlin", ajunge la aceeasi chestiune a mandatului de arestare european.

 

Acelasi autor apeleaza la "rudele familiei Adamescu" si la un subtext antisemit pentru a explica de ce apelurile lui Adamescu Jr., care are cetatenie germana, pentru sprijin din partea guvernului de la Berlin au ramas fara raspuns: "Germanii au presat guvernul roman sa-si dovedeasca angajamentul in lupta anticoruptie, noii comunisti au prins un evreu care le facea probleme si care a fost prezentat drept un peste gras si sef al unei retele de coruptie, iar germanii au fost multumiti".

  

 

The Telegraph il declara pe Adamescu "inocent"

 

Mesajele lui Dan Adamescu impotriva mandatului european de arestare - instrumentul prin care ar putea fi adus in Romania - au existat permanent dupa arestarea lui temporara, in iunie 2016 si au profitat inclusiv de dezbaterile privind iesirea Marii Britanii din UE. Pe 15 iunie, dupa intalniri ale sustinatorilor lui Alexander Adamescu cu presa, Voice of America publica un astfel de material.

 

Tot in iunie anul trecut, Peter Oborne, un jurnalist care plecase de la The Telegraph din cauza interferentelor conducerii in politica editoriala a ziarului a publicat in The Daily Mail un articol in care argumenta ca mandatul de arestare european, folosit in cazul lui Alexander Adamescu, pus sub acuzare "cred eu din cauza unor facaturi", "este un exemplu marunt, dar sugestiv care explica de ce calitatea Marii Britanii de membru UE nu functioneaza cum trebuie".


Si tot asa, pana in decembrie, atunci  cand tot The Telegraph il declara pe Adamescu "inocent" si tinta unor "politicieni straini fara scrupule care pot sa exploateze sistemul britanic de justitie pentru a-si promova propria agenda", prin intermediul mandatului de arestare european.


Acestea vin in continuarea altor articole publicate inca din 2015 de presa respectabila din Vest, sub semnaturi discutabile, in apararea lui Dan Adamescu - vezi, de exemplu, un articol de opinie din 2015, publicat de New York Times la sectiunea opinii din afara redactiei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22