DNA: Horia Georgescu, seful ANI, RETINUT sub acuzatia de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Va fi prezentat, marti, pentru mandat de arestare

M. B. | 16.03.2015

Pe aceeași temă

 

Horia Georgescu, președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), a fost reținut de procurorii anticorupție, luni, pentru trei acuzații de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și va fi prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție, marți, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, anunță DNA.

 

Horia Georgescu, dus luni dimineața cu mandat, a fost scos de la DNA cu cătușe la mâini. Întrebat la ieșirea de la DNA dacă a luat bani pentru despăgubirile supraevaluate, Horia Georgescu a răspuns: "Niciodată".

 

Georgescu este acuzat de trei fapte de abuz în serviciu ce ar fi fost săvârșite în 2008 și 2009, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, comisia de ANRP care stabilea cine, când și ce despăgubiri primește.

 

Concret, este acuzat în trei dosare de despăgubiri ilegale cu o valoare totală de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei).

 

În cele 3 dosare, spune DNA in comunicatul transmis, s-au emis titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat legea și care au stabilit pentru imobilele în cauză o valoare supraevaluată cu aproximativ 75 milioane de euro, sumă ce reprezintă prejudciul din acest dosar.

 

Vă prezentăm integral comunicatul DNA:

 

"În cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.


Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.


Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).


Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc. privind tranzacțiile deja efectuate/certe cu proprietăți imobiliare similare.


În două cazuri evaluatorii desemnați au utilizat, în cadrul metodei comparației directe, „comparabile” constând în anunțuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondență cu deținătorii de informații privind tranzacțiile certe cu proprietăți imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina prețul real al pieței imobiliare.


Concluzionând, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire".

 

Horia Georgescu și soția sa dețin un apartament (140 mp) și o casă (356 mp) în Brașov, precum și un apartament de 69,93 mp în București. Din 2007, el mai are în proprietate și un teren agricol de 2,5 hectare, în județul Călărași.

 

Veniturile familiei Georgescu în 2013:

Horia Georgescu – 105.431 lei, venituri realizate ca președinte ANI și 18.000 de lei obținuți din închirierea unui teren agricol în  Lehliu și a locuințelor din Brașov.

 

Soția sa, Alina Calborean,  a adus familiei venituri de 119.634 lei câștigate ca  notar.

 

 

 

Horia Georgescu este preşedinte al ANI din aprilie 2012. El a fost validat în funcţia de preşedinte al ANI în aprilie 2012, cu 75 de voturi favorabile, 27 "împotrivă" şi nouă abţineri. Potrivit presei, Georgescu este partener de tenis al premierului Victor Ponta.

 

CV-ul lui Horia Georgescu:

 

Între 1993 și 2004, Georgescu a fost consilier la SC Imperial SRL Braşov.

 

Din mai 2004 până în martie 2007, Geogescu a lucrat ca specialist în investigaţii financiare în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie. Ulterior, Horia Georgescu a fost consilier asistent personal Cabinet secretar de stat - preşedinte la Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

 

În perioada mai-iulie 2007, Georgescu a fost consilier personal al ministrului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.

 

Între iulie 2007 - noiembrie 2008  a fost consilier al ministrului Justiţiei (Tudor Chiuariiu și Cătălin Predoiu), detașat din aprilie 2008 la ANI, cu atribuţii de secretar general. 

 

Începând din noiembrie 2008 şi până în aprilie 2012, Horia Georgescu a fost secretar general al ANI.

 

 

Citiți și:

Seful ANI a fost RETINUT de DNA pentrru 24 de ore intr-un dosar disjuns din cel al retrocedarilor ANRP. Georgescu, suspectat de abuz in serviciu. Theodor Nicolescu, deputat PNL, si Ingrid Zarour, fosta sefa a ANRP, la DNA

Retrocedarea, gluma proastă a tranziţiei spre hoţie

MAFIA RETROCEDARILOR ANRP: Cum s-au imbogatit samsarii si evaluatorii pe spatele bugetului de stat si a proprietarilor. Cit de sus ajung CONEXIUNILE POLITICE

Sefa de cabinet a lui Tariceanu, Ingrid Zaarour, audiata in dosarul despagubirilor ANRP episodul 2

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22