DNA investigheaza imprumuturile luate de Romania in 2009 de la FMI, BM si BERD

Dora Vulcan | 14.11.2016

DNA a inregistrat 270 de reclamatii privind imprumuturile luate de Romania in 2009 de la creditori externi, dar numai una a avut ca efect deschiderea unui dosar penal, prin care se investigheaza oportunitatea acestor imprumuturi.

Pe aceeași temă

 

 

Sesizarile se refera la acordurile incheiate de Romania cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si la modul in care au fost folositi banii respectivi, informeaza ziare.com

 

 

 

Prin valoarea imprumutului, Romania ar fi salvat creditorul extern de la dizolvare - pretinde autorul plangerii private

 

 

Autorii ei, persoane private, ii acuza pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, pe presedintele de atunci Traian Basescu, dar si pe premierul din acea perioada Emil Boc, dar si "alte persoane care vor fi identificate in cursul anchetei", ca ar fi incheiat un acord financiar care ar fi depasit nevoile reale ale Romaniei, transmite sursa citata.

 

 

De exemplu, reclamantii sustin ca, daca in loc de 20 de miliarde de euro Romania ar fi luat doar 10 miliarde de euro, atunci dobanzile ar fi fost mai mici iar suma obtinuta i-ar fi fost suficienta Romaniei. 

 

 

In reclamatia in baza careia s-a intocmit dosarul penal exista si cateva concluzii trase de autorul sesizarii: 

 

 

  • in perioada 2008-2009, Fondul Monetar International s-ar fi aflat in criza, vorbindu-se chiar despre dizolvarea sa pe motiv ca statele nu mai contractau acorduri cu FMI. Iar Romania a fost folosita pentru salvarea creditorului extern. 
  • Romania a mai semnat in 2011 o alta intelegere cu creditorii externi - e vorba de un acord preventiv, din care Romania nu ar fi atras nicio transa. Acest lucru s-a intamplat in mandatul lui Christine Lagarde, care e implicata intr-un scandal de coruptie. 
  • de semnarea acordului cu FMI au beneficiat si membrii conducerii BNR, care au primit bonusuri in valoare totala de 28 milioane de euro.

 

 

Procurorii vor face verificari si vor decide daca vor deschide un dosar penal in rem (asupra faptei) sau daca incrimineaza pe cineva sau decid clasarea cazului, informeaza sursa citata.

 

 

 

Reactia Bancii Nationale a Romaniei  

 

"Toata lumea are acces la justitie, noi am lamurit despre ce e vorba in acel imprumut cu Fondul Monetar si suntem convinsi ca DNA va clasa cat de repede aceasta actiune", a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, pentru Ziare.com.

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22