DNA Ploiesti incepe urmarirea penala impotriva companiei Apa Nova (Surse)

Paul Cristescu | 30.10.2015

DNA Ploiesti a pus sub acuzare Compania Apa Nova pentru mai multe infractiuni, intre care evaziune fiscala, dare de mita si interceptari ilegale, au declarat, vineri, pentru Agerpres, surse judiciare.

Pe aceeași temă

Sursa citata arata ca societatea in cauza este suspectata de evaziune fiscala, spalare de bani, dare de mita, cumparare de influenta si interceptarea ilegala a angajatilor. 
 

Procurorii DNA Ploiesti, care instrumenteaza dosarul Apa Nova, au dispus inceperea urmaririi penale fata de directorul general al companiei, Lavinia Saniuta, acuzata de cumparare de influenta, violarea vietii private, favorizarea infractorului, evaziune fiscala, in forma continuata si spalare a banilor, si fata de directorul general adjunct al Apa Nova Bucuresti, Giovana Soare, pentru complicitate la cumparare de influenta, complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata si complicitate la spalare a banilor. 
 

Procurorii au dispus extinderea urmaririi penale fata de fostul director al Apa Nova Bucuresti, cetateanul francez Bruno Roche, acuzat in acest dosar de cumparare de influenta, dar si evaziune fiscala, spalare de bani si violarea vietii private, si fata de oamenii de afaceri Vlad Moisescu si Ovidiu Semenescu, cercetati pentru trafic de influenta, cumparare de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani. 
 

Potrivit DNA, in perioada 2014-iunie 2015, in calitate de director general adjunct al Veolia Romania si, din 15 iunie 2015 director general Apa Nova Bucuresti, Lavinia Saniuta a dat sume importante de bani lui Ovidiu Semenescu, urmare a unei intelegeri prealabile avuta cu acesta, sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de Semenescu, de Vlad Moisescu Vlad si de Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului Sorin Oprescu, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate. 
'

CITITI SI: UPDATE Apa Nova Bucuresti avea serviciu privat de securitate pentru supravegherea angajatilor. Sefii francezi ar fi stiut de circuitul mitei (referat DNA). Inculpatii, plasati sub control judiciar

 

Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu sa intervina, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentantii unor institutii publice din Romania, in beneficiul agentilor economici ai grupului de firme Veolia Franta, din care face parte si Apa Nova Bucuresti. 
 

Unele plati aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Saniuta in perioada mentionata.

 

Context

 

In cauza, procurorii anticoruptie vorbesc despre o schema bazata pe contracte ilegale care ar fi determinat scumpirea apei in Bucuresti. DNA sustine ca fostul sef al Apa Nova, alaturi de Semenescu si Moisescu, ar fi incasat pana la 40% din fiecare contract pe care anumite firme il incheiau cu statul. De altfel, mai arata anchetatorii, o parte din bani ar fi ajuns si la consilierii din Primaria Capitalei.

 

“La nivelul Consiliului General al municipiului Bucuresti toti consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat in cadrul sedintelor unde se aproba proiecte cu miza patrimoniala sau aflate in afara cadrului legal”, argumenteaza DNA, vorbind despre o “practica notorie” in acest sens.

 

Mai mult, sustin procurorii, sefii francezi ai Apa Nova ar fi stiut de toata schema creata si de actiunile derulate de subordonati: “Pentru asigurarea confidentialitatii activitatilor ilicite derulate de aceasta companie au fost infiintate conturi bancare confidentiale prin intermediul carora sunt efectuate plati de catre persoane anume desemnate (Bruno Roche si Lalague Laurent)”, mai arata DNA.

 

Tot scandalul creat in jurul acestui subiect, sustin anchetatorii, a afectat “in mod grav” parteneriatul strategic romano-francez reprezentat la nivel economic printr-o asociere publica-privata.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22