Dăncilă le dă dureri de cap socialiștilor europeni prin dublul limbaj folosit de PSD

Redactia | 26.09.2018

Premierul Viorica Dancila, aflat in aceste zile la Bruxelles, a dat asigurari socialistilor europeni ca PSD nu va face campanie pentru a-i convinge pe romani sa voteze pentru modificarea in Constitutie a definitiei casatoriei.

Pe aceeași temă

 

 

Declaratia lui Dancila este total contrara celor facute de numerosi lideri PSD, in frunte cu Liviu Dragnea, dar si actiunilor intreprinse sau anuntate deja de social-democrati, care nu numai ca au spus explicit ca incep o astfel de campanie, dar au pregatit si sloganuri pentru ea.

 

Dancila poate fi vazuta cum spune ca modificarea definitiei legale a casatoriei "nu este indreptata spre o anumita orientare sexuala sub nicio forma".

 

In plus, premierul Romaniei, care este si presedinte executiv al PSD, spune ca partidul sau nu va face campanie pentru referendum.

 

"Vom vedea ce va iesi, daca vor veni la vot, PSD nu va face campanie, nu va face campanie. E obligatia tuturor sa faca actiuni care sa arate ce inseamna acest referendum, dar nu vom face campanie pentru a se lua o decizie sau alta", a mai promis fara acoperire Viorica Dancila.

      

PSD are cel mai mare grup în cadrul socialiștilor europeni și îi creează dureri de cap liderului Udo Bullman, scrie Euroactiv.com. Mai mult, jurnaliștii de la Euroactiv spun că întâlnirea dintre Dăncilă și europarlamentarii europeni a fost tensionată și nu de puține ori s-a vorbit pe un ton nervos.

 

Social-democrații europeni au fost foarte critici cu primul ministru al României în legătură cu susținerea referendumului pentru interzicerea căsătoriei între persoane de același sex, argumentând că astfel de idei nu aparțin socialiștilor progresiști, grup din care PSD face parte, relatează Euroactiv.com, citând surse care au participat la reuniune.

 

Euroactiv mai spune că unii eurodeputați au făcut numeroase referiri la situația din Ungaria și poziția partidului lui Orban și chiar s-au exprimat deosebit de vocal ca premierul român să se păstreze pe linia „progresivă” a grupului socialist.

 

Grupul S&D a avut o reuniune miercuri (26 septembrie) pentru a discuta despre atacul la statul de drept în România, cu participarea prim-ministrului socialist român Dăncilă.

 

Deputații S & D au subliniat că România va deține Președinția UE înaintea alegerilor pentru Parlamentul European și au cerut autorităților din țară să "clarifice" o serie de probleme din țară, de la mai multe cazuri majore de corupție până la referendumul privind căsătoria între persoane de același sex.

 

România a încercat să modifice legile anti-corupție ale țării și să ofere un scut politic, declanșând reacții și proteste puternice în întreaga țară.

 

Un deputat a enumerat o serie de presupuse cazuri de corupție în țară și i-a cerut lui Dăncilă să spună dacă este "fericită" de aceste evoluții.

 

"Aceasta este poziția unui partid de stânga?", a întrebat-o europarlamentarul pe Dăncilă.

 

„Este simplu să spui că Partidul Popular European de centru-dreapta speculează, dar cred că este mult mai mult decât atât”, a adăugat un alt europarlamentar.

 

Referitor la referendumul promovat de PSD, privind familia tradițională, și interzicerea constituțională căsătoriei între persoanele de același sex, europarlamentarii și-au manifestat pe față dezaprobarea.

 

"În apărarea așa-numitei familii tradiționale, dar în contradicție cu standardele europene pe care le-ați aprobat și le-ați ratificat, articolul 9 al capitolului UE privind drepturile omului afirmă în mod explicit că oamenii au dreptul să se căsătorească fără discriminare pe baza orientării sexuale", a remarcat un parlamentar UE.

 

„Interzicerea căsătoriei între persoanele de același sex în Constituția României este complet în afara liniei partidului în privința ideii de familie. Mă gândesc că atâtea organizații LGBT se bazează și ne văd ca apărătorii drepturilor lor în Europa. Aș dori să văd Partidul Socialist din România luând poziție împotriva schimbărilor constituționale care interzic căsătoriile între persoane de același sex”, a subliniat europarlamentarul.

 

Dăncilă a afirmat că PSD-ul nu face campanie în favoarea referendumului, dar sursele din S&D au spus Euroactiv că „în România premierul face exact pe dos de ceea ce spune la Bruxelles”.

 

Unii europarlamentari au ridicat și problema mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, promovată agresiv de PSD, ceea ce contravine cu linia oficială a UE.

 

Subiectul este înghețat în prezent dar doar după intervenția președintelui Klaus Iohannis care a blocat această schimbare.

 

Un alt europarlamentar i-a cerut lui Dăncilă să clarifice relațiile lui Liviu Dragnea cu consultanții israelieni ai lui Netanyahu și cu administrația din Ungaria a lui Orban.

 

PSD este cel mai mare grup din S&D și creează dureri de cap pentru liderul socialiștilor europeni Udo Bullman. Politicianul german a militat pentru o agendă mai dinamică în vederea alegerilor pentru Parlamentul European dar socialiștii românii îi periclitează planurile. În plus, acțiunile Guvernului de la București împotriva ONG-urilor sunt opuse cu planurile S&D de a promova și de a implica în politică societatea civilă.

 

Comisia de la Veneția, organism consultativ al Consiliului al Europei în domeniul dreptului constituțional va prezenta în curând un raport privind legislația anti-corupție din România. Dacă acest raport va evidenția violarea normelor statului de drept, grupul socialiștilor europeni va susține o rezoluție care să prevadă activarea Articolului 7 împotriva României, au declarat surse socialiste pentru Euroactiv.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22