Dosarul Colectiv: Piedone si doua angajate ale Primariei sectorului 4 au fost arestati

Iulian Popescu | 07.11.2015

Tribunalul Municipiului București a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Cristian Popescu Piedone și a celor două angajate ale Primăriei Sectorului 4 reținuți de DNA în dosarul privind incendiul de la Club Colectiv.

Pe aceeași temă

Decizia nu este definitivă.

 

Procurorii DNA au invocat disprețul față de garantarea dreptului constituțional la viață în referatul de reținere a fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și a altor două angajate ale primăriei în dosarul privind incendiul de la Clubul Colectiv.

 

Conform documentului citat de Agerpres, procurorii arată că Piedone și cele două angajate și-au 'asumat' încălcarea legii și implicit consecința funcționării clubului Colectiv în condiții de nesiguranță publică.

 

Printre motivele pentru care se impune arestarea preventivă a celor trei, procurorii invocă disprețul manifestat față de garantarea dreptului constituțional la viață și indiferența profesională și superficialitatea îndeplinirii atribuțiilor în emiterea unor autorizații de funcționare pentru SC Colectiv SRL 'fără un minim efort de verificare a documentelor depuse la dosar'.

 

Anchetatorii arată că inculpații aveau obligația de a constata că SC Colectiv Club SRL nu poate să desfășoare activități de alimentație publică în spațiul din București pentru că nu exista dovada că protecția la foc este asigurată în incinta respectivă.

 

'Așadar, cei 3 inculpați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cunoscând că, sunt încălcate condițiile legale de funcționare, și-au asumat încălcarea legii și au emis autorizația pentru SC Colectiv Club SRL, asumându-și consecința funcționării clubului în condiții de nesiguranță publică', susțin procurorii DNA.

 

Potrivit documentului citat, acordul de funcționare și autorizația de funcționare au fost emise fără a exista autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisă de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, acest fapt încălcând 'în mod flagrant' dispozițiile legii.

 

'Întrucât în spațiul respectiv s-au desfășurat mai multe manifestări cultural artistice la care au participat mai multe persoane, în condiții vădite de insecuritate publică, a fost pusă, permanent, în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a spectatorilor și persoanelor angajate, aflate în incinta clubului', se arată în referatul DNA.

 

De asemenea, procurorii susțin că beneficiarul a depus cererea și documentația în 6 noiembrie 2014, atât pentru acord de funcționare, cât și pentru aviz de funcționare când erau în vigoare dispozițiile HG 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g și ale Legii nr.159/2007, astfel că declarația pe proprie răspundere a solicitantului nu mai putea să fie luată în considerare de autoritățile competente să elibereze autorizația de funcționare în anul 2015, deoarece, din anul 2007, pentru avizul PSI solicitanții aveau obligația legală să aducă acte doveditoare, prevederile Legii nr.159/ 2007 fiind exprese.

 

Totodată, procurorii spun că cererea pentru obținere aviz a fost depusă în 6.11.2014, iar solicitantul nu s-a prezentat în cele 50 zile legale, astfel încât trebuia să i se anuleze acordul și avizul.

 

Cu toate acestea, în 14.01.2015, 'prin eliberarea documentelor de funcționare s-a atestat implicit, în mod neadevărat, că nu se impune anularea și reluarea procedurii'.

 

'Practic rezultă că activitatea celor 3 inculpați în raport cu fișa postului fiecăruia s-a desfășurat în totală contradicție și ignorare a dispozițiilor legale imperative referitoare la securitatea la incendiu', reține DNA.

 

Conform procurorilor, prin eliberarea celor două documente fără autorizarea IGSU privind securitatea la incendiu, Piedone și-a asumat implicit și consecințele funcționării clubului în condiții de nesiguranță publică.

 

Fostul edil al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost reținut vineri noapte de procurorii DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.

 

În dosar au mai fost reținute Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și la fals intelectual.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22