Dosarul despagubirilor ANRP. Intre inculpati s-a creat o CONIVENTA INFRACTIONALA. Horia Georgescu si ceilalti membri in Comisia de Restituiri au actionat in cunostinta de cauza (motivare instanta)

T.d. | 24.03.2015

Pe aceeași temă

Instanta vorbeste despre o “coniventa infractionala acceptata tacit” in cazul inculpatilor in dosarul despagubirilor ANRP. Atat fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, cat si ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) din ANRP au actionat in cunostinta de cauza contrar responsabilitatilor ce le reveneau, subliniaza magistratii Inaltei Curti in motivarea arestarii preventive a persoanelor in cauza.

"Devine evident că atât la nivelul inculpaţilor Hanu Alexandru -Florin, Drulă Dorin-Cornel, Nistor Neculai - evaluatorii ce au întocmit rapoartele de evaluare, al inculpatului Vişoiu Gheorghe - ce a avizat rapoartele întocmite, precum şi al inculpaţilor Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin - membri ai Comisiei Centrale, s-a acţionat cu intenţie indirectă, deoarece rezultatul prejudicierii bugetului de stat ori al intereselor legitime ale unor persoane este cert, însă inculpaţii au acţionat în cunoştinţă de cauză contrar obligaţiilor ce le reveneau potrivit reglementărilor legale, iar caracterul generalizat al declaraţiilor prin care se apără conduce judecătorul de drepturi şi libertăţi la concluzia existenţei unei conivenţe infracţionale acceptate tacit", se precizează în motivarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
 

“Sentiment de insecuritate”

Instanta Suprema considera, de asemenea, ca o decizie de lasare in libertate a inculpatilor ar prezenta un pericol, fiind posibila generarea unui “sentiment de insecuritate” in randul opiniei publice, potrivit Evenimentul Zilei.

"S-ar genera un sentiment de insecuritate în rândul societăţii civile şi s-ar produce temerea că justiţia nu acţionează suficient de ferm şi ar putea încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare, cu atât mai mult cu cât inculpaţii, chiar şi după o atât de lungă perioadă de timp de la comiterea presupuselor fapte, consideră că au acţionat în conformitate cu legea, deşi în privinţa membrilor Comisiei Centrale este de domeniul evidenţei că activitatea lor a fost doar pur formală, de a se reuni cu scopul de a semna nişte documente ignorând puterea de decizie cu care erau investiţi, iar evaluatorii au ignorat standardele obligatorii ce trebuiau avute în vedere la întocmirea rapoartelor întocmite, deşi formal precizau că le respectă", se precizează în documentul citat.
 

Ce spun procurorii

Seful demisionar al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, este un “pericol pentru ordinea publica”, dupa cum arata procurorii DNA in referatul de arestare preventiva. Georgescu este anchetat in dosarul despagubirilor ANRP, cu un prejudiciul evaluat la 75 de milioane de euro.


Argumentele procurorilor DNA:

Potrivit referatului DNA, “generalizarea la nivelul autorităților publice a unui comportament prin care se stabileşte o legătură directă, aproape automată, între plăţile efectuate din fondurile publice şi exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu de către cei desemnați cu grija banului public la nivelul ANRP reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcţionare a statului”, spun procurorii.

Extrapolarea acestui model duce la concluzia că “majoritatea dosarelor de despăgubire soluționate la nivelului Comisiei Centrale din cadrul ANRP sunt bazate pe abuzul membrilor și conivența experților, așa încît,  în mod constant fondurile destinate persoanelor îndreptățite sunt diminuate, iar aceste fapte limitează potenţialul de dezvoltare al societăţii, deoarece statul este condamnat la CEDO sau de către instanțele naționale pentru aceste abuzuri”.

La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere – spun procurorii DNA - şi valoarea deosebit de ridicată a sumelor care formează obiectul infracţiunilor de corupţie, precum şi contextul social şi economic, caracterizat prin insuficienţa resurselor publice.
 

“Tunurile” despagubirilor au epuizat bugetul statului

Aceste întârzieri  ale despăgubirilor oamenilor care solicitau sume mici  s-au datorat   “tunurilor de genul celui analizat in prezentul  referat și în cauza deja deferită instanței  ( dosarul Alina Bica și alții - nn) au avut si această urmare gravă – imposibilitatea soluţionării altor mii şi mii de dosare, deoarece au epuizat banii din buget in favoarea unor samsari imobiliari!”
 

Denunturi incrucisate

În referatul procurorilor în care a fost reținut Horia Georgescu  se mai face precizarea că Dorin și Alin Cocoș, inculpați într-un alt  dosar al despăgubirilor de la ANRP în care e vizată Alina Bica, fosta șefă DIICOT, au făcut denunț împotriva unui alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, căruia, susțin denunțătorii, i-ar fi dat mită 400.000 de euro. 

În urma acestui denunț, procurorii au început urmărirea penală. Potrivit DNA,  "la data de 04.03.2015, ca urmare a denunţurilor formulate de COCOŞ DORIN şi COCOŞ ALIN, prin ordonanţa nr. 10/P/2015, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 C.pen. rap. la art. 6 şi 7 lit. a din Legea nr. 78/2000, constând în primirea de către DIACOMATU SERGIU a sumei de 400.000 euro pentru urgentarea soluţionării dosarelor cu nr. 21567/FFCC/2010, 21997/FFCC/2010, 22139/FFCC/2010 şi 22076/FFCC/2010". 

Diacomatu nu face obiectul solicitării de arestare în lotul Horia Georgescu, spun procurorii. Surse judiciare susțin că la denunț  Dorin și Alin Cocoș nu ar fi atașat și indicii de probă, așa cum prevede legea pentru a putea beneficia de clemență. 

Sergiu Diacomatu este denuntator in dosarul despagubirilor de la ANRP in care sunt inculpati Bica si Dorin si Alin Cocos.
 

Georgescu, in arest

Inalta Curte a decis arestarea pentru 30 de zile a fostului sef al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, urmarit penal pentru abuz in serviciu in dosarul legat de retrocedarile de la ANRP.

În acelaşi dosar, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile Mihnea Remus Iuoraş (fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreşedinte al Comisiei), Constantin Cătălin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Vişoiu şi Alexandru Florin Hanu (evaluatori). În schimb, evaluatorii Dorin Cornel Drulă şi Neculai Nistor au primit arest la domiciliu. Decizia instanţei nu este definitivă.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22