Pe aceeași temă
"Eu am fost manipulat, la rândul meu, când am votat legea (n.r.- legea dării în plată) în forma iniţială. Văzând şi eu ca şi alţi cetăţeni reacţiile pe marginea acelei legi, punctul nostru de vedere este foarte clar la partid, vom susţine legea într-o formă care să îi aibă ca obiectiv pe cei despre care nouă ni s-a spus atunci când s-a prezentat legea, şi anume pe cei care şi-au făcut o casă ca persoană fizică, o casă pentru a locui în ea, nu pe cei care au făcut construcţii de locuinţe ca o afacere sau dezvoltatori imobiliari", a spus Dragnea duminică, la B1 TV, potrivit Agerpres.
El a adăugat că proiectul de lege se poate modifica în acest sens, iar PSD va susţine acest lucru. Proiectul legii dării în plată se află la comisiile de specialitate de la Senat, după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea lui.
Reamintim că BNR a propus introducerea unor condiții de eligibilitate: plafon de 150.000 de euro al valorii creditului, cu condiția ca aceasta să fie locuită de cel care a contractat împrumutul, iar ratele împrumutaților să depășească 65% din veniturile lor cumulate.
Inițiatorul Legii dării în plată: Nu putem accepta plafoane
Deputatul Daniel Zamfir a declarat, vineri, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, că acceptarea plafoanelor, ca cel propus de BNR, ar însemna o discriminare pentru cei care au luat împrumuri mai mari de 150.000 de euro.
"Înțeleg că este vorba de un plafon de 150.000 împrumutul, și în anumite condiții. Se pare că BNR a preluat condițiile Legii dării în plată din Spania. Acolo despre asta se vorbea, despre un plafon și anumite condiții. Tocmai aici avem o problemă. Noi nu putem accepta plafoane și criterii, din două motive: ar fi o discriminare, i-am discrimina pe cei care au luat împrumuri mai mari de 150.000 și, legea asta cu criterii și plafoane tocmai a fost criticată de toate instituțiile europene, ca fiind una neoperabilă și tocmai că produce discriminare.
Parlamentul European, în baza plângerilor cetățenilor din Spania, că nu au putut beneficia de Legea dării în plată din cauza acestor criterii și plafoane, a adoptat o rezoluție în care cere Guvernului spaniol să schimbe legea și cere Comisiei Europene să elaboreze noi acte legislative și să modifice directiva. Dacă Europa constată că legea dării în plată cu criterii și plafoane nu e aplicabilă în Spania, de ce să o aplicăm noi în România? Nu am văzut amendamentele BNR și după ce intru în posesia lor, vom analiza. Vor avea posibilitatea toți colegii să analizeze amendamentele", a spus Zamfir.