Dragnea: Functia de presedinte executiv al PSD ramane, nu mai apar prim-vicepresedintii

I. P. | 12.10.2015

PSD nu mai permite cumulul de funcții de conducere de la nivel județean cu cele de la nivel național, aceasta însemnând că președinții de organizații nu vor mai fi și vicepreședinți în partid. De asemenea, a anunțat Dragnea, nu se renunță la funcția de președinte executiv.

Pe aceeași temă

"O propunere care a fost adoptată în cadrul Comitetului Executiv a fost ca un membru de partid să nu poată deține în același timp o funcție aleasă de conducere la nivel județean și la nivel național. S-a discutat foarte mult despre posibilitatea ca președinții de organizații să poată candida la funcția de vicepreședinte, pot candida pentru că este dreptul lor, dar nu mai pot deține amândouă funcțiile în același timp. Dacă vor candida și vor fi aleși, trebuie să opteze", a spus Liviu Dragnea, luni, la Palatul Parlamentului, după ședința Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD.

 

El a adăugat că, de asemenea, Consiliul Național va deveni o structură de specialitate a partidului, constituită din parlamentari, miniștri sau, după caz, secretarii de stat în ministerele unde PSD nu are miniștri, președinții de consilii județene sau vicepreședinții, toți primarii de municipii și de orașe și reprezentanți ai primarilor de comună, câte trei din fiecare județ, ca să aibă sens coordonarea departamentelor de specialitate ale partidului.

 

"Comitetul Executiv va fi mai mic, format din președinții de organizații județene, membrii Biroului Permanent Național și președinții structurilor interne, tineret, femei și pensionari. Vor fi înființate opt posturi de secretari regionali în așa fel încât secretarii regionali cu secretariatul general să reprezinte structura executivă de conducere a partidului în coordonarea președintelui, BPN să fie structura de analiză și decizie politică și de reacție rapidă, CExN asigură conducerea între cele două congrese", a menționat Dragnea, citat de Agerpres.

 

Funcția de președinte executiv rămâne

 

"S-a discutat despre structura BPN, dacă să mai rămână funcția de președinte executiv și să fie înlocuită cu patru funcții de vicepreședinți, dacă să fie și funcția de președinte executiv și cele patru funcții de vicepreședinți. Au fost argumente pentru fiecare dintre cele două variante. Am propus, în final și au fost de acord, cu o singură excepție, să rămână funcția de președinte, funcția de președinte executiv, vicepreședinții și secretarul general. (...) Cea mai bună soluție, pe care am susținut-o și eu, este soluția actuală care este mult mai suplă. Nu avea sens să existe și funcția de președinte și funcția de președinte executiv și patru funcții de prim vicepreședinți", a afirmat Dragnea, la finalul ședinței Comitetului Executiv, citat de Agerpres.

 

Liderul PSD a mai spus că propunerea de desființare a funcției președinte executiv i-a aparținut lui Victor Ponta, "propunere argumentată totuși, dar care nu a avut susținere".

 

Întrebat ce rol va avea de acum înainte președintele executiv al PSD, Dragnea a replicat: "Ceea ce s-a propus în statut. Va avea un rol de coordonare a activității curente a partidului și bineînțeles orice sarcină îi va da președintele".

 

Dragnea a mai anunțat că înscrierile pentru funcția de președinte executiv sunt posibile până vineri la ora 12,00, întrucât în aceiași zi, la ora 14,00, va avea loc un nou Comitet Executiv la care vor fi validate toate candidaturile depuse și vor fi ultimele discuții pentru pregătirea Congresului.

 

Președintele PSD a precizat, de asemenea, că îl susține în continuare pe Valeriu Zgonea pentru funcția de președinte executiv și că speră ca acesta să nu se răzgândească asupra candidaturii sale.

 

În cazul în care va fi ales președinte executiv, Zgonea nu va trebui să renunțe la funcția de șef al Camerei Deputaților.

 

"Nu putem inventa incompatibilități între funcții din interior și funcții obținute în stat sau în administrație", a explicat Liviu Dragnea.

 

În ceea ce privește numărul de vicepreședinți ai PSD, Dragnea a afirmat că aceștia vor fi în număr de 14, respectiv zece bărbați și patru femei.

 

Premierul va avea drept de vot in BPN

 

"Am discutat ca în Biroul Permanent să aibă drept de vot cei care sunt aleși în Congres. În plus, drept de vot (va avea — n.r.) președintele Consiliului Național și primul-ministru pentru că, atunci când un partid este la guvernare, politicile publice pe care le elaborează sunt puse în practică de primul ministru și este firesc ca acesta să poată vota", a spus Dragnea la Palatul Parlamentului, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.

 

El a adăugat că miniștrii vor putea participa la ședințele BPN atunci când sunt invitați dacă se discută subiecte care țin de domeniul pe care îl coordonează.

 

"Secretar executiv nu mai există. Apar secretarii regionali care vor avea un rol foarte important atât în ce privește organizarea, cât și coordonarea politicii regionale", a mai spus Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22