Dragnea, in fruntea Camerei Deputatilor:ordine, control, reformarea legislatiei constitutionale

Dora Vulcan | 21.12.2016

Plenul Camerei Deputatilor a validat prin vot candidatura lui Liviu Dragnea in fruntea Camerei Deputatilor, functie pentru care a fost propus de PSD, partidul care a castigat alegerile. Votul a fost secret. 216 voturi pentru, din 317 prezenti, 101 impotriva.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Misiunea noului Parlament este de a face ordine în legislaţia naţională iar reputaţia acestei instituţii trebuie refăcută, a spus Dragnea dupa ce a fost ales la conducerea Camerei Deputaţilor.

 

 

 

"Parlamentul României este o instituţie peste care ultimii ani au aşternut o reputaţie discutabilă. Poate nemeritată, zic unii, dar în acelaşi timp este un fapt. E misiunea noastră să refacem reputaţia Parlamentului şi nu putem face asta decât colaborând, decât lucrând cu responsabilitate civică şi naţională. Cred că a doua misiune esenţială a actualului Parlament este aceea de a face ordine în legislaţia românească. S-au adoptat în decursul anilor prea multe legi care se bat cap în cap, care sunt inadecvate, care încurcă societatea şi raporturile între instituţii", a spus Dragnea.

 

 

 

 

Ordine - cuvantul cheie. Dupa chipul si asemanarea PSD

 

 

 

El a adăugat că va iniţia un proces parlamentar prin care, împreună cu instituţiile abilitate, dar în primul rând cu Guvernul, Parlamentul să facă ordine în legislaţie şi să clarifice raporturile dintre instituţii.

 

 

 

"Această ordine este una dintre condiţiile fundamentale ale aplicării legii în România. Sunt convins că împreună putem realiza o adevărată reformă a legislaţiei constituţionale (s.r), nu avem dreptul să mai ratăm acest proiect. Ţine de noi să restabilim puterea constituţională a Parlamentului şi vreau să pornim împreună acest proces. Activitatea de control al instituţiilor pe care Parlamentul e abilitat să o exercite nu trebuie să mai fie mimată. De asemenea, vreau să transmit un mesaj foarte puternic - Parlamentul este locul unde se naşte legea, dar şi locul unde se stopează abuzul în aplicarea ei. Anul 2017 şi anii care urmează nu sunt uşori, toţi ne-am angajat în această campanie electorală să producem creştere economică susţinută şi să aducem bunăstare românilor. E datoria noastră să facem legi bune şi clare, să-i ajutăm pe români să creadă în România", a adaugat Dragnea. 

 

 

El a amintit ca au intrat în Parlament formaţiuni noi, arătând că este un "lucru bun# pentru democraţie, context în care i-a îndemnat pe parlamentari să lase la o parte conflictele şi să se lupte pentru proiecte mari.

 

 

"Este esenţial ca partidele din Opoziţie să-şi poată exprima punctele de vedere cu toată vigoarea. (...) Faptul că ne găsim astăzi aici arată că oamenii au avut încredere în noi, că şi-au pus speranţele în noi, că ne-au dat şansa să facem ce nu s-a făcut încă şi să îndreptăm ceea ce s-a făcut strâmb. Aş vrea să vă propun ca de azi să încercăm să fim nu doar colegi, vă invit să fim parteneri, o echipă care trage în direcţia binelui public. Nu e cazul să formăm cu toţii un partid mare şi unic, dimpotrivă, e necesar ca fiecare partid să-şi facă auzită vocea şi să lupte pentru ideile în care crede. Ceea ce vă cer este să privim împreună la proiectele mari, să lăsăm la o parte interesele mici atunci când sunt în discuţie interesele ţării. Vă invit să colaboram cu luciditate naţională pentru cauzele mari şi să păstrăm luptele politice pentru cauzele."

 

 

In acest moment, Dragnea detine controlul absolut al statului roman, Iohannis fiind trecut pe plan secund dupa ce consultarile de la Cotroceni au fost anihilate prin protocoalele semnate de coalitia de guvernare facuta separat de consultarile de la Cotroceni: cu ALDE - devenit partener de guvernare si miercuri, cu UDMR - acord de sustinere parlamentara.

 

 

 Liviu Dragnea a declarat, miercuri seara, de la tribuna Camerei Deputatilor, din calitatea sa de presedinte, ca una dintre misiunile noului Parlament este sa faca ordine in legislatie. El a avertizat ca va initia un proces de reforma in acest sens.

 

"O misiune este de a face ordine in legislatia romaneasca. S-au adoptat prea multe legi care se bat cap in cap si care incurca societatea. Voi initia un proces prin care Parlamentul sa faca ordine in legislatie (...) si sunt convins ca impreuna putem realiza o adevarata reforma a legislatiei constitutionale", a spus Dragnea, citat de ziare.com, dupa ce a fost ales in functia de presedinte al Camerei Deputatilor, fiind singura nominalizare, in conditiile in care celelalte partide nu au facut alte propuneri.

 

Liderul PSD le-a cerut partidelor parlamentare sa isi faca auzita vocea si sa lupte pentru lucrurile in care cred, dar sa colaboreze cand vine vorba de proiecte mari.

 

 

Unul dintre actele normative care nu este deloc pe placul lui Liviu Dragnea este Legea nr 90/ 2001, care l-a impiedicat sa devina sef al guvernului la consulatrile cu presedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.

 

 

 "De afirmatiile repetate ale presedintelui Romaniei si de o lege in vigoare. Pentru mine, legea nu reprezinata o chestiune secundara si nu vreau ca vreun mandat al meu sa inceapa prin fortarea legii. O condamnare nedreapta si o lege neconstitutionala nu mi-au permis sa cer pentru mine aceasta oportunitate", a aratat Dragnea.

 

 

 

Dragnea a preluat postul despre care spunea ca valoreaza "aproape zero". Cand a fost ipocrit, atunci sau acum?

 

 

 

 În luna iunie, după demisia lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei, Liviu Dragnea spunea că, în opinia lui, valorează "aproape zero".

 

"Am ajuns ca în fiecare zi să vorbim despre această funcţie ca şi cum este funcţia de şef al Universului. Vă spun că din punctul meu de vedere această funcţie are o importanţă aproape de zero. Fiind ocupată de Valeriu Zgonea, mi-ar fi mie ruşine să ocup această funcţie după el. Dacă aş vrea vreodată să fiu preşedintele Camerei Deputaţilor ar trebui să fie neapărat cineva care să se sacrifice ca să fie acest interval. Ce face funcţia în România? Aduce pâine pe masa românilor?", spunea atunci Dragnea, în contextul discuţiilor privind posibilitatea preluării şefiei Camerei Deputaţilor de către Victor Ponta.

 

 

Tot miercuri Dragnea si-a pus omul de paie la conducerea guvernului: Sevil Shhaideh, persoana care i-a preluat mandatul de la Ministerul Dezvoltarii dupa ce Dragnea a fost obligat sa-si dea demisia pentru ca a fost condamnat penal.  Inainte sa anunte ca PSD o propune pe Sevil Shhaideh pentru functia de premier, Dragnea a sustinut ca avea dreptul legitim de a solicita pentru el sefia Guvernului. Insa, a continuat seful PSD, a tinut cont de doua lucruri cand a ales sa nu faca acest lucru.

 

 

Hotnews, aminteste configuratia parlamentului, relevanta pentru a intelege jocurile si rezistenta de care opozitia dar si puterea le vor face timp de patru ani în si prin Parlament:

 

PSD - 154 mandate la Camera, 67 la Senat

PNL - 69 mandate la Camera, 30 la Senat

USR - 30 mandate la Camera, 13 la Senat

UDMR - 21 mandate la Camera, 9 la Senat

ALDE - 20 mandate la Camera, 9 la Senat

PMP - 18 mandate la Camera, 8 la Senat

 

 

Conducerea Camerei Deputatilor:

 

Vicepresedinti:

 

Florin Iordache (PSD)

Gabriel Vlase (PSD)

Rovana Plumb (PSD)

Catalin Predoiu (PNL

 

Secretari:

 

Marcel Ciolacu (PSD)

Ioan Bran (PSD)

Mugur Cozmanciuc (PNL)

Cristian Ghinea (USR)

 

Chestor:

 

Mircea Draghici (PSD)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22