Dragnea mai așteaptată Legile Justiției până după ce le examinează Comisia de la Veneția

Redactia | 26.04.2018

Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Venetia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarile Legilor Justitiei facute de Parlamentul Romaniei.

Pe aceeași temă

 

 

Acceptul din partea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a sesiza Comisia de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere referitor la Legile Justiției, amână momentul promulgării acestora de către Klaus Iohannis.

 

"PNL a folosit in acest demers o cale extraordinara de sesizare a Comisiei de la Venetia prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE. In aceste conditii, CCR va trebui sa tina cont de opinia Comisiei de la Venetia in privinta modificarilor aduse Legilor Justitiei, asa cum a tinut cont si in alte cazuri. Parcursul legilor Justitiei va trebui sa astepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Venetia.", subliniaza PNL intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

 

Și Forumul Judecătorilor din România a solicitat președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu, să susțină în fața Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sesizarea Comisiei de la Venetia, in cazul celor trei legi ale Justitiei.

 

Este ultima șansă ca legile Justiției să fie trimise spre analiză unui grup de experți independenți înainte de a fi promulgate. Guvernul a refuzat să le trimită Comisiei de la Veneția iar ultima instanță națională care putea face acest lucru, președintele Klaus Iohannis, a preferat să sesizeze Curtea Constituțională.

 

Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a reluat joi discutiile privind solicitarile ca Legile Justitiei sa fie trimise spre analiza Comisiei de la Venetia. Asta dupa ce, luni, Comisia Juridica a APCE a decis ca acestea sa fie trimise pentru analiza Comisiei de la Venetia.

 

Aceasta din urma este un for consultativ al Consiliului Europei, dar extrem de relevant in materie de drept constitutional.

 

Forumul Judecatorilor din Romania a cerut sefei CSM, Simona Marcu, "sa respecte vointa majoritatii absolute a adunarilor generale ale instantelor si parchetelor" exprimata in toamna anului 2017, a celor 4.000 de magistrati semnatari ai Memoriului pentru retragerea Legilor Justitiei, precum si cele doua avize consecutive emise de plenul CSM, si sa sustina sesizarea de catre APCE a Comisiei de la Venetia.

 

"Orice alt punct de vedere ar desconsidera implicit vointa majoritatii covarsitoare a magistratilor romani pentru consolidarea statului de drept, mentinerea unei legislatii privind sistemul judiciar ancorata in traditiile constitutionale ale statelor membre UE si valorilor promovate de Consiliul Europei", a precizat FJR.

 

La dezbaterile de joi au fost invitati sa participe: judecatorul Simona Marcu (presedintele CSM), Titus Corlatean (senator PSD), Ionut Stroe (deputat PNL), Thomas Markert (secretar al Comisiei de la Venetia) si Gianluca Esposito - secretar executiv al grupului de State Impotriva Coruptiei (GRECO), organism al Consiliului Europei care a intocmit un raport extrem de critic fata de Legile Justitiei adoptate recent la Bucuresti.

 

Raportul GRECO a fost redactat după ce la o întâlnire plenară din decembrie 2017 a GRECO s-a considerat că se impune o analiză a efectelor modificărilor legilor justiției asupra eficacității luptei anticorupție.

 

Astfel, experții europeni consideră că din modificările aduse justiției de Parlamentul de la București în decembrie 2017 au fost eliminate unele dintre cele mai controversate propuneri, prezentate inițial în vara trecută, dar GRECO este îngrijorată de posibilul impact pe care îl vor avea, inclusiv în privința structurii instanțelor.

 

În ciuda importanței și domeniului larg la care se referă, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procedura legislativă a fost discutabilă, afirmă organismul anticorupție al Consiliului Europei.

 

De asemenea, GRECO cere României să abandoneze ideea noii structuri a procuraturii care să investigheze magistrații.

 

Raportul remarcă și controversata procedură de demitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și reitereză apelurile pentru impunerea de garanții suplimentare în privința numirii și demiterii procurorilor de rang înalt de către puterea executivă.

 

Nu e pentru prima dată când un proiect legislativ din România ar ajunge la Comisia de la Veneţia via Consiliul Europei. S-a mai întâmplat şi cu  iniţiativa care punea piedici serioase ONG-urilor, semnată de parlamentarii PSD Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, şi care a fost desfiinţată de experţii europeni în drept constituţional, scrie Adevărul.

 

„Riscăm să ne întoarcem în timp“. Potrivit unor surse din delegaţia României la APCE, Comisia de  monitorizare ar putea decide ca ţara noastră să fie din nou monitorizată de Consiliul Europei, din cauza problemelor privind respectarea statului de drept.

 

„Nu e o decizie care se va lua imediat. Mai întâi vor face un raport la faţa locului. Dar ar fi ruşinos pentru România să se ajungă într-o asemenea situaţie. Practic, ne-am întoarce în anii 90, când eram monitorizaţi. Acum am intra în procesul de remonitorizare, am ajunge în situaţia Bulgariei. Riscăm să ne întoarcem în timp“, a declarat unul dintre parlamentarii României la APCE sub protecţia anonimatului.

 

Cu ocazia prezentării raportului pentru Romania,  GRECO a invitat din nou autoritatile sa ceara si opinia Comisiei de la Venetia cu privie la pachetul legislativ vizand reforma in justitie, lucru care nu s-a intamplat nici pana in ziua de astazi.

 

Raportul GRECO

 

Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) a prezentat în martie un raport extrem de critic, în care își exprimă îngrijorări serioase în ce priveşte anumite aspecte conţinute în legile asupra statului judecătorilor şi procurorilor, asupra organizării sistemului justiţiei şi a Consiliului Superior al Magistraturii, recent adoptate de Parlament, precum şi a unor propuneri de amendamente la Codul penal.

 

Organizația critică și propunerile de modificare a legilor penale, care - dacă vor fi adoptate - vor fi în contradicție flagrantă cu angajamentele internaționale ale României, Convenția Legilor Penale privind Corupția. Amendamentele la procedura penală de comisia specială sunt percepute de alte țări ca o amenințare la adresa eficienței colaborării judiciare reciproce.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22