Pe aceeași temă
„Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o măsură obligatorie. Vă spun sincer, am foarte mari rezerve aici”, a răspuns Liviu Dragnea, citat de News.ro.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi ambii săi copii sunt vaccinați dar a avut probleme în obținerea vaccinurilor. El spune că, deși susține dreptul fiecărui părinte de a decide pentru copilul său, „alegerile individuale trebuie puse în discuție, atunci când îi rănesc pe cei din jur”.
„Am doi copii, de șase și trei ani. I-am vaccinat pe amândoi, dar de fiecare dată am avut probleme în a găsi vaccinul de care aveam nevoie. Poate sunt eu unul dintre părinții care au avut noroc, dar vaccinarea propriului copil nu trebuie să țină nicidecum de o chestiune legată de hazard", a declarat Grindeanu, citat de Digi 24.
De asemenea, șeful Executivului a atras atenția că rezolvarea problemei lipsei vaccinurilor este esențială, dar în același timp trebuie luate măsuri în privința lipsei de informare. Premierul a vorbit și despre părinții care aleg să nu își imunizeze copiii.
„Susțin ideea că părinții au dreptul de a alege ce consideră mai bine pentru copilul lor, dar, în același timp, mai cred că alegerile individuale trebuie puse în discuție, atunci când îi rănesc pe cei din jur, pentru că un copil nevaccinat nu-și riscă doar propria sănătate, ci și pe a celorlalți copii din jurul său. Sunt hotărât să luăm măsurile necesare în dialog permanent cu medicii, cu instituțiile responsabile în domeniu, astfel încât, pe de o parte să reușim să rezolvăm — și nu doar temporar problema vaccinurilor, iar pe de altă parte să reușim să informăm și să educăm corect românii în legătură cu importanța imunizării, pentru că aceasta este calea corectă”, a explicat prim-ministrul.
Premierul a participat joi la evenimentul „Săptămâna Europeană a Imunizării — Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copii, dincolo de cifre", de la Palatul Parlamentului.
În plină epidemie de rujeolă, care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până în 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese, stocurile de vaccin vor fi epuizate, cel mai târziu, la sfârşitul lunii aprilie.
Deja, în februarie, zece direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, iar în Ilfov nu mai era vaccin nici în cabinetele medicilor de familie, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
La sfârşitul lunii februarie, pe lângă problemele cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, potrivit reprezentanţilor CNSCBT.
Ce prevede proiectul pus în dezbatere publică
Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului pot fi sesizate instituţiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei".
Iniţiatorii legii spun că scopul acesteia nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor.