Dragnea vrea blocarea completului de judecată care l-ar putea condamna definitiv la închisoare

Redactia | 10.10.2018

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut Curții de Apel București să anuleze decizia Colegiului de Conducere al Curții Supreme prin care s-a stabilit modul în care se constituie completele de cinci judecători și suspendarea acestei decizii până la pronunțarea instanței.

Pe aceeași temă

 

 

Miza este dată de procesul în care președintele PSD Liviu Dragnea a fost condamant în primă instanță de Curtea Supremă la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive. 

 

Apelul, pe care și Dragnea și DNA l-au făcut la decizia ÎCCJ, este judecat de un complet de cinci judecători ales după prevederile legale dinainte modificării în parlament a legilor Justiției. 

 

Dragnea a dat în judecată Curtea Supremă cu trei zile înainte de primul termen la apelul pe care l-a făcut sentinței prin care a fost condamnat în primă instanță.

 

Dacă instanța acceptă cererea lui Dragnea, procesul de la Curtea Supremă ar putea fi suspendat până la pronunțarea Curții de Apel.

 

Un caz similar este cel in care a fost suspendat regulamentul in cazul concursului de ocupare a functiilor de conducere din cadrul Inspectiei Judiciare, au explicat surse din magistratura pentru Ziare.com.

 

Dragnea este nemulțumit de componența completului în care i se va judeca apelul și spune că ar trebui aplicată legea care a fost între timp adoptată cu privire la organizarea judiciară și care stabileșete alt algoritm de întocmire a completelor de judecată decât cel în baza căruia a fost întocmit cel care îl va judeca. 

 

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară, modificată în parlament de PSD-ALDE cu sprijinul UDMR. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători și că toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

 

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a anunţat la acel moment că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conţin norme tranzitorii - pe care parlamentarii le-au făcut uitate în noua lege - în cazul formării completelor de 5 judecatori aşa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor, pentru că legea nu se aplică retroactiv. Cristina Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an.

 

Ce cere Liviu Dragnea

 

Ziare.com a studiat cererea de chemare in judecata depusa de Liviu Dragnea la Curtea de Apel Bucuresti. El cere:

 

- Anularea in parte a hotararii de colegiu a ICCJ - este vorba de partea care priveste compunerea completelor de 5 judecatori.

- Obligarea ICCJ si a Colegiului de Conducere al ICCJ de a adopta o noua hotarare de colegiu, "in acord cu dispozitiile legale si cu limitele de competenta stabilite prin Constitutia Romaniei".

- Suspendarea hotararii de colegiu, in ceea ce priveste compunerea completelor de 5 judecatori, pana la solutionarea acestui dosar.

- Sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara. CCR ar trebui sa decida, potrivit liderului PSD, daca constituirea acestor complete se face "la inceputul fiecarui an" - asa cum este in lege - sau daca se face cand survine o modificare legislativa cu aplicare imediata, "iar evenimentul legislativ este plasat, temporal, pe parcursul anului si nu la inceputul sau sfarsitul acestuia".

- Plata cheltuielilor de judecata.

 

Cererea de chemare in judecata a lui Liviu Dragnea are 18 pagini. El a mai depus doua hotarari ale colegiului de conducere, 88 si 89 din 2018, plangerea prealabila si dovada achitarii taxei de timbru de 50 de lei.

 

Textul solicitării depuse la Curtea de Apel seamănă izbitor, ca argumentație, cu textul prin care premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională împotriva Curții Supreme. 

 

 

articolul integral în Ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22