Dragomir, fost ofiţer SRI, piesă importantă în Operaţiunea Tornado - compromiterea şefei DNA

E.b. | 14.09.2016

Daniel Dragomir, fostul ofiţer SRI, reţinut miercuri de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crima Organizată şi Terorism (DIICOT) în dosarul Black Cube, legat de spionarea şi denigrarea Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA, este cel care fi semnat contractul cu israelienii în valoare de 900.000 de lire sterline.

Pe aceeași temă

 

Dragomir, locotenent-colonel în rezervă, fost şef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI este cunoscut în medii sus-puse drept unul care se afișat des în compania oamenilor de afaceri și politicieni importanți care au numitor comun: sunt anchetați sau au fost trimiși în judecată de DNA.

 

Însă Dragomir ar fi doar o interfaţă în contractul cu israelieni de la Black Cube, pentru că fostul ofiţer nu dispunea de sume de bani atât de mari. 
Banii i-ar fi fost furnizaţi de persoane interesate de compromiterea şefei DNA
.

 

Procurorii DIICOT îl acuză pe Daniel Dragomir de constituire a unui grup infracţional organizat, în cadrul Operaţiunii Tornado, de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei. 

 

Operațiunea Tornado, în care Dragomir ar juca un rol important, ar fi avut drept scop final denigrarea Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA.   

 

În ultimele luni, Dragomir s-a afișat în compania a numeroși oameni de afaceri și politicieni importanți carea au un numitor comun: sunt anchetați sau au fost trimiși în judecată de DNA. Dintre aceştia, Remus Truică se distinge prin legăturile sale strânse cu mai mulți oameni de afaceri și consultanți politici israelieni, conform Digi24.ro.

 

De altfel, în lună martie, DNA a cerut arestarea lui Benny Steinmetz, Tal Silberstein, Shimon Shevez și Moshe Agavi, în dosarul în care Remus Truică, fost șef de cabinet al lui Adrian Năstase, este acuzat în legătură cu retrocedarea ilegală a 47 hectare din pădurea Snagov și a fermei Băneasa. Truică și cei patru israelieni au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional care a avut ca scop dobândirea averii revendicate de prințul Paul.

 

Daniel Dragomir are legături foarte apropiate și cu Elena Udrea, Alina Bica și Laura Vicol, avocata Alinei Bica. 

 

Astăzi, avocata Laura Vicol a fost audiată ca martor la DIICOT în dosarul în dosarul Black Cube, în care a fost reţinut şi Daniel Dragomir.
 

Avocată și Daniel Dragomir apar împreună într-o fotografie postată pe pagina de Facebook a fostului ofițer, conform Digi24.ro.

 

Laura Vicol a fost trimisă în judecată, în aprilie, anul acesta, pentru favorizarea făptuitorului, pentru că ar fi trimis un avocat neautorizat la DNĂ, pentru a reprezenta o persoană arestată preventiv.


 

Acuzaţii de luare de mită

 

În ianuarie anul trecut, procurorii DNA l-au acuzat pe Daniel Dragomir că ar fi primit, prin intermediul soției sale, peste două milioane de lei, care ar fi fost mită, de la administratorul unei firme. Motivul: să intervină la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA, conform Digi24.ro.

 

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Daniel Dragomir, care îndeplinea funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, ajutat de soţia sa, a cerut şi, ulterior, a primit 2.030.353,32 lei, echivalent a aproximativ 462.000 de euro, de la administratorul unor societăţi comerciale, denunţător în cauză. Daniel Dragomir ar fi primit banii în schimbul promisiunii că va interveni la funcţionari cu putere de decizie din Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară.

 

„Inculpatul i-a promis denunţătorului că-i va determina pe acei funcţionari publici să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în sfera atribuţiilor de serviciu sau erau contrare acestora, în legătură cu rambursarea la timp, de către firmele martorului denunţător, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale”, au arătat procurorii în ordonanţa de reţinere.


Din cei peste două milioane de lei primiţi de fostul ofiţer SRI, 1.648.400 de lei au fost depuşi într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 309.952,32 de lei au reprezentat finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, precum şi un autoturism marca Porsche Cayenne, iar alţi 72.000 de lei (echivalent a 18.000 euro), au fost daţi soţiei lui Dragomir sub forma unui salariu lunar de 8.000 de lei, în calitate de administrator al firmei nou înfiinţate, au precizat procurorii.


„În aceeaşi perioadă, cei doi inculpaţi au transferat succesiv sumele de bani menţionate mai sus, în conturi aparţinând acestora sau unor membri ai familiei, iar ulterior au constituit depozite şi au cheltuit o parte din bani în interes personal, în scopul disimulării originii ilicite a sumei de 1.648.400 lei, reprezentând contravaloarea a 374.078,01 euro, produs al infracţiunii de corupţie”, potrivit anchetatorilor.

 

Acum, procurorii DIICOT îl acuză că i-ar fi ajutat pe pe spionii israelieni să strângă informaţii despre fostul procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruța Kovesi. Potrivit DIICOT, este vorba despre operațiunea „Tornado”, demarată în martie-aprilie 2016, la solicitarea altor două persoane suspectate în acest caz, dar pe care DIICOT nu le-a numit.
 
Fostul ofițer SRI este activ pe Facebook, unde comentează diverse articole publicate în mass-media.


El o critică pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe ministrul justiției, Raluca Prună.


Despre DNA a scris că „ne spune negru pe alb ce și cum să alegem” și, în legătură cu direcția anticorupție, a scris despre „erdoganizarea României”.


Mai scrie că Raluca Prună este „un dezastru” și nu pierde ocazia să critice guvernul tehnocrat.

 
Într-o altă postare, Daniel Dragomir evocă o posibilă arestare a Codruței Kovesi.

„Şefa DNA să stea în banca ei...Să nu mai ţipe la un jurnalist...Să nu mai mintă în interviuri..ca la Europa FM. Să aştepte cuminte în banca domniei sale până o să i se pună brăţările pe care le merită cu prisosinţă pe mânuţele ei mari”, a scris el pe Facebook.


L-ar fi învățat să se protejeze de serviciile secrete  
 

 

Ultimă funcție în SRI a locotenent-colonelului Daniel Dragomir a fost aceea de șef al sectoarelor informativ - operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului. El a trecut în rezervă, aparent la propria dorință, la începutul anului 2013.

 

Daniel Dragomir a început să colaboreze cu omul de afaceri Rami Ghaziri - un milionar franco-libanez cu activități economice în România. Ulterior, la 20 noiembrie 2014, Ghaziri declara, în fața anchetatorilor DNĂ, cum fostul ofițer SRI l-ar fi învățat să se protejeze de serviciile secrete ale României, screi romanialiberă.ro.

 

Ghaziri a avut o primă întâlnire cu soția lui Dragomir, Marinela Zoica Dragomir (fost subofițer SRI, trecută și ea în rezervă). După aceea, la a doua întâlnire cu Ghaziri a venit chiar Daniel Dragomir.

 

„La cea de-a doua întâlnire, Dragomir Daniel mi-a ținut o lecție despre interceptări și modul în care pot să-mi protejez conversațiile, spunându-mi că telefonul meu este interceptat și că este posibil să am montate dispozitive de interceptare, atât acasă, cât și la birou și în mașină. Aceeași persoană m-a sfătuit ca în discuțiile telefonice de pe acel aparat să nu folosesc cuvinte cheie, cum ar fi: bombă, președinte, terorist, atentat, Allah, Hamdellah și altele. Mi s-a spus că apelul telefonic să nu îl fac din apropierea telefonului pe care-l folosesc în mod obișnuit, ci dintr-o altă zonă și că niciodată nu trebuie să închid aparatul imediat după ce închei convorbirile, întrucât se transmit semnale în rețea. De asemenea, convorbirile trebuia să le port în locuri aglomerate pentru a nu crea suspiciuni", a declarat omul de afaceri Ghaziri, conform romanialiberă.ro

 

În ianuarie 2015, locotenent-colonelul (r) Daniel Dragomir a fost trimis în judecată de DNĂ, sub acuzația că ar fi luat mită peste două milioane de lei de la administratorul unor firme. În schimbul acestor bani, Dragomir urma să facă intervenții la funcţionari din Ministerul Finanţelor, inclusiv din ANAF şi din Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru obținerea unor rambursări de TVA.

 

Foarte interesant este că, după ce DNA a demarat ancheta împotriva lui Daniel Dragomir, acesta a început să facă dezvăluiri împotriva unor apropiați ai echipei guvernamentale. Daniel Dragomir ar fi făcut declarații despre presupuse fapte de corupție comise de Dan Plumb, soţul fostului ministru al Mediului, Rovana Plumb, precum și de unul dintre fiii lor, conform romanialiberă.ro.

 

"În perioada martie-septembrie 2013, Rami Ghaziri mi-a confirmat în prezența altor martori că a primit solicitări din partea fiului și soțului ministrului Rovana Plumb pentru a încheia o serie de contracte defavorabile", a declarat Daniel Dragomir.

 

”Ca urmare a denunţurilor penale depuse de numitul Daniel Dragomir, au fost constituite dosare penale aflate în prezent în curs de instrumentare la DNĂ, iar unul a fost declinat în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti", a confirmat DNA.

 

La 29 martie 2016, Daniel Dragomir scrie pe Facebook o postare despre ancheta DNA asupra deputatului PSD Sebastian Ghiță, care este și membru al Comisiei de control asupra SRI.

 

"Problemă gravă este de fapt la cererea de arestare a domnului Ghiţă, membru proeminent al comisiei Sri. Ori Dna spune că dl Ghiţă ar fi făcut lucruri când era membru al acestei comisii. Ori eu ştiu că membrii comisiei sunt supravegheaţi contra-informativ, adică Sri ţinea cumva de şase???".

 

La data de 4 mai 2016, Daniel Dragomir postează pe contul lui de Facebook un link spre un articol publicat de revista Cațavencii, însoțit de un scurt comentariu personal. "Ce îmi mai plac poveştile de dragoste... Mai ales acelea cu happy end...", scrie Dragomir, după care urmează linkul de la articol.

 

În acest material de presă se vorbește despre "listă scurtă a apropiaților Laurei Codruța Kövesi cărora Ron Weiner și David Geclowicz le-ar fi spart e-mail-urile". Articolul distribuit de Dragomir este centrat asupra lui Florin Nemeș, care ar fi și el o victimă a celor doi israelieni. Potrivit acestui articol, "de aproximativ patru ani, plus-minus, Emil-Florin Nemeș și Laura Codruța Kövesi trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. Discreți și cuminți, nelăsându-se surprinși de fotografi obraznici, Florin și Laura sunt doi adulți responsabili și liberi de sarcini care-și consumă relația departe de ochii prea curioși. Dacă este adevărată, imixtiunea celor de la Black Cube în viața personală a procurorului-șef al DNA este o măgărie ce trebuie aspru pedepsită. Nu interesează pe nimeni ce apelative folosesc cei doi în intimitate, cum își încep e-mail-urile și așa mai departe".

 

La 11 iunie 2016, locotenent-colonelul (r) Dragomir, deja trimis în judecată, lansa, de pe contul personal de Facebook, un atac împotriva foștilor colegi din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului. Pretextul a fost un incident de securitate real, înregistrat la Aeroportul Internațional Otopeni, unde aproape 200 de pasageri ai unei curse aeriene au intrat în România fără a li se face control de securitate. Iată ce scria Daniel Dragomir pe Facebook:

 

"O grămadă de erori manageriale, incompetenta crasă, nepotisme, obtuzităţi, necunoaşterea realităţilor operative la aeroportul Otopeni (vină fiind partajata cu Poliţia de Frontieră şi Poliţia TF). Dar şi, Lipsa de viziune şi de profesionalism la nivelul conducerii Direcţiei Generale Prevenire şi Combatere a Terorismului... Până acum, multe din acestea au fost ascunse sub preş...sau rezolvate de alţii...Problema este ca ulciorul nu merge de multe ori la apă.. Iar în zona antitero, cei ce înţeleg lucrurile, ştiu că o singură greşeală poate să fie fatală.. Păcat este ca una din unităţile de elită a serviciului, formată din foarte mulţi profesionişti, suferă din cauza unui management defectuos (ca să nu spun total ne-profesionist)".

 


 Acţiunea de identificare a lui Dragomir a fost efectuată "împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO-Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice  şi DGPMB –Serviciul Grupări Infracţionale Violente. Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul infomativ din partea Serviciului Român de Informaţii, scrie în comunicatul DIICOT.

 

  
Comunicatul DIICOT

Comunicat de presa 14.09.2016

 La data de 13.09.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului DRAGOMIR DANIEL pentru săvârşirea  infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

     

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă „BlackCube”, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. În primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 şi 16.03.2016  inculpatul Dragomir Daniel a avut două întâlniri în Bucureşti cu  suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.

 

În perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii „Tornado”,  din dispoziţia suspectilor  D. Z. şi A. Y. și sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A., şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică.

 

În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor şi parolelor de autentificare obtinute și detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor). Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti. Urmare operaţiunilor din data de 02.04.2016, de prindere a inculpaţilor Weiner Ron şi Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în ţară în dimineaţa aceleaşi zile, nu a mai reușit  să intre în posesia datelor confidenţiale compromise și, aflând despre depistarea făcută de autorităţile judiciare române, în după-amiaza aceleaşi zile a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra. 

 

Astfel, inculpatul Dragomir Daniel  împreună cu suspectul D. Z. au iniţiat constituirea grupului infracţional care să realizeze activităţile delictuoase destinate să conducă la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activităţi de natură intruzivă, primul determinând demersurile infracţionale, acceptând urmările ilicite ale acestora şi mai apoi sprijinindu-le şi prin punerea la dispoziţie a unor date privind persoanele de investigat.  

 

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO-Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice  şi DGPMB –Serviciul Grupări Infracţionale Violente.

 

Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul infomativ din partea Serviciului Român de Informaţii.

 

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22