Pe aceeași temă
Dreptul la libera circulatie in Uniunea Europeana nu intra in discutie, a punctat presedintele Klaus Iohannis in cadrul intrevederii avute astazi cu premierul britanic David Cameron.
(Foto: Klaus Iohannis/Facebook)
Imediat dupa ce a fost reconfirmat prin vot popular la sefia Guvernului britanic, conservatorul David Cameron a pornit intr-un turneu diplomatic prin Europa, in vederea obtinerii de sprijin pentru renegocierea apartenentei Londrei la spatiul comunitar. Berlin, Paris si Varsovia au fost pe lista premierului britanic. Acum, Cameron s-a intalnit si cu liderul roman.
Klaus Iohannis a subliniat, in acest context, ca o eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana va slabi atat Bruxellesul, cat si Londra.
David Cameron, care a promis un referendum privind apartenenta la UE pana la sfarsitul lui 2017, a declarat ca este increzator ca poate obtine o intelegere care sa ii permita sa le recomande britanicilor sa ramana in cadrul blocului comunitar, la care au aderat in 1973.
Cei doi oficiali s-au intalnit la solicitarea partii britanice, in marja summit-ului UE-CELAC de la Bruxelles.
"Discutiile au fost legate de procesul de renegociere a relatiilor dintre UE si Marea Britanie, in perspectiva viitorului referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE", a precizat Iohannis, in conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, potrivit Ziare.com.
"Eu am sustinut ca locul Regatului Unit este clar in interiorul Uniunii Europene. O eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar rezulta intr-o slabire, pe de o parte, a Uniunii Europene, pe de cealalta parte, a Marii Britanii", a subliniat presedintele roman.
Ulterior, intr-o postare pe Facebook, Iohannis a precizat faptul ca dreptul la libera circulatie in Uniunea Europeana nu poate fi pus in discutie.
“M-am întâlnit astăzi cu premierul britanic David Cameron, la invitația acestuia. În cadrul întrevederii, am subliniat clar că nu poate fi pus în discuție dreptul fundamental la libera circulație a persoanelor în Uniunea Europeană. Libertatea de mișcare a forței de muncă este unul dintre principiile de bază ale UE, iar asigurarea egalității de tratament între toți cetățenii Uniunii este fundamentală și trebuie garantată. Discuțiile cu David Cameron au avut loc în contextul procesului de renegociere a relațiilor dintre Marea Britanie și UE, în perspectiva viitorului referendum privind apartenența Marii Britanii la UE. Locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană”, a scris Iohannis pe Facebook.