DSP București: Nu se impune carantinarea Capitalei deși rata de infectare a depășit 7 la mie

Laurentiu Gheorghe | 11.12.2020

Prefectul Bucureștiului, Traian Berbeceanu, și șefa DSP, Oana Niculescu, au declarat vineri că nu se pune problema carantinării Capitalei, ci trebuie respectate măsurile aflate deja în vigoare.

Pe aceeași temă

Vineri, Capitala a atins cea mai mare valoare a ratei de infectare cu noul coronavirus, de 7,04 la mie, de la începutul pandemiei, șefa DSP Bucrești declarând că „cifrele sunt îngrijorătoare”.

Declarațiile au fost făcute la finalul unei întâlniri a autorităților locale și a conducerii DSP București cu reprezentanții marilor magazine.

„La acest moment nu se au în vedere alte măsuri, dar în mod categoric vom intensifica controalele și vom supraveghea modul în care sunt respectate măsurile aflate deja în vigoare. (...) O eventuală carantinare se ia în funcție de mai mulți indicatori. La acest moment nu suntem în situația de a discuta despre această măsură. Dacă vom ajunge să discutăm o asemenea măsură, vom lua și această măsură. Sunt mulți indicatori de care INSP și DSP țin cont când propun o asemenea măsură (...) La acest moment nu este nevoie să fie luate alte masuri pentru ca degeaba iei alte masuri dacă nu urmărești cum se respectă cele care sunt”, a declarat prefectul Capitalei.

Șefa Direcției de Sănătate Publică București, Oana Nicolescu, a susținut și ea că la acest moment „nu se impune" carantinarea Capitalei.

Întrebată despre numărul mare de cazuri zilnice de COVID-19 în București, Nicolescu a răspuns: „Cifrele sunt ingrijoratoare de la început. Avem o medie de 1.700 de persoane confirmate zilnic. Să nu uitam că am avut 1 decembrie, zile libere. Indiferent câte măsuri vom lua, dacă nu se respectă cele care există, nu vom reuși să scădem numărul de cazuri".

Conform datelor transmise vineri de Grupul de Comunicare Strtategică, în ultimele 24 de ore în România au fost raportate 6.460 de cazuri de COVID-19. Cele mai multe - 1.867 - au fost raportate, în continuare, în București.

Capitala a atins vineri cea mai mare rată de infectare, fiind pentru prima dată de la debutul pandemiei când a trecut de 7.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat vineri dimineață că se va continua transferul pacienţilor cu COVID-19 din Capitală în spitale din alte zone, pentru că presiunea pe unitățile medicale din București este „foarte mare”. Luni și marți, nouă pacienți cu COVID-19 aflați în stare gravă au fost transportaţi cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române de la Bucureşti la spitale din Moldova și Ardeal.

Criteriile pentru instituirea carantinei într-o localitate sunt stabilite printr-un ordin din luna iulie al ministrului Sănătății, iar printre acestea se numără trend crescător al numărului de cazuri de COVID în ultimele 14 zile, indice de peste 3 cazuri la mia de locuitori, personal medical insuficient.

Criteriile pentru declanșarea analizei în vederea propunerii de instituire a carantinei zonale:

  • trend crescător pentru 14 zile

  • rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori)

  • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)

  • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului

  • personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate

  • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție

  • gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă

  • populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu

Criterii adiționale pentru luarea deciziei de carantinare zonală:

  • existența unui/unor medici de familie pe raza localității care să fie responsabilizat(i) cu contactarea și monitorizarea din punct de vedere medical a contacților izolați la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă

  • existența unei unități comerciale pentru asigurarea nevoilor esențiale

  • existența unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul uzual al populației

  • dacă localitatea este traversată de un drum județean/național

  • dacă la nivelul localității sunt suficiente resurse umane din cadrul poliției locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu

  • în cazul localităților mai mari (orașe, municipii) evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocurilor de echipamente, a numărului de personal medical.

  • INSP evaluează analiza de situaţie locală propusă de către DSP şi, în cazul avizării favorabile, o va transmite Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22