După avertismentul ambasadorilor, MAE afirmă că lupta anticorupţie este prioritatea Guvernului

E.b. | 22.12.2017

După ce şapte ambasade UE au averizat, printr-o scrisoare, în privinţa modificării legilor Justiţiei şi a slăbirii luptei anticorupţie ăn românia, MAE, condus de Teodor Meleşanu, răspunde şi afirmă că "lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate de Guvern".

Pe aceeași temă

 

 

Întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate de Guvern, iar analizele pe tema reformelor în justiţie ar trebui făcute şi în dialog cu reprezentanţii Legislativului, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE), ca răspuns la scrisoarea comună a ambasadelor a şapte ţări Europene, făcută publică joi.


În respectiva scrisoare, reprezentanţii misiunilor diplomatice îşi exprimau îngrijorarea cu privire la evoluţiile în reforma justiţiei în România.


Am luat notă de poziția exprimată de cei 7 parteneri și aliați ai României cu privire la evoluțiile din domeniul justiției, se arată în comunicatul MAE.

 

Reasigurând asupra atașamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimăm deschiderea pentru un dialog real și concret cu partenerii noștri europeni, acum când avem textele legilor adoptate de Parlament. De asemenea, vom continua consultările şi cu Comisia Europeană.

 

Considerăm că orice analiză a acestor evoluții trebuie să țină cont și de un dialog cu reprezentanții din Parlament privind substanța concretă a modificărilor legislative propuse.

 

Menționăm că nicio inițiativă cu impact asupra cetățenilor nu este adoptată în lipsa unor dezbateri parlamentare, consultări și comunicări publice organizate de instituțiile abilitate și de Parlament.

 

Reiterăm că întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției fac parte din prioritățile asumate de Guvern.

 

Avertismentul

 

Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România fac apel la "toate părţile implicate" în procesul de reformă a justiţiei "să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei", se arata, ieri, într-o scrisoare comună a misiunilor diplomatice, 

 

"Noi, reprezentanţi ai ţărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenenţa la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune şi în special pe statul de drept", arată semnatarii.

 

Totodată, este amintit progresul făcut de România în domeniul justiţiei şi se remarcă "riscuri" prezentate de modificările propuse la legile justiţiei.

 

"Recunoaştem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce priveşte construirea unui parcurs şi aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiţiei. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiţiei, în forma lor actuală, precum şi recentele amendamente propuse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese", se menţionează în comunicatul citat.

 

Reprezentanţii ambasadelor amintesc că la reuniunea Consiliului din 12 decembrie Uniunea Europeană a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei în România. "Concluziile subliniază, în special, ''necesitatea predictibilităţii, a transparenţei depline şi a consultărilor incluzive'' în ceea ce priveşte reforma justiţiei, în conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV. În plus, Consiliul solicită României să evite orice pas înapoi", punctează ambasadele.

 

Astfel, reprezentanţii misiunilor diplomatice la Bucureşti atrag atenţia asupra unor eventuale acţiuni care ar putea duce la "slăbirea independenţei" sistemului judiciar.

 

"În acest context, facem apel la părţile implicate în proiectul de reformă a justiţiei să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei şi să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneţia, pentru a menţine astfel independenţa sistemului judiciar şi a păstra intact procesul de reformă în general", precizează comunicatul.

Ambasadele fac apel la "angajamentul european comun", în acest context.

 

"Avem încredere că toţi actorii politici implicaţi vor acorda atenţia cuvenită acestor preocupări legitime, în concordanţă cu angajamentul nostru european comun şi vom fi în continuare gata să sprijinim România în eforturile ei de a reafirma acest angajament", se arată în comunicatul comun.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22