Pe aceeași temă
Toni Greblă, fost judecător la CCR, actual șef al Secretariatului General al Guvernului, cel care a susținut pledoaria Guvernului în fața judecătorilor constituționali, a declarat miercuri seara la România TV că toate sentințele rămase definitive după 2014 vor putea fi atacate fie prin revizuire, fie prin anulare.
Deciziile definitive vor putea fi atacate
”Toate dosarele rămase definitive care au fost judecate de completurile de 5 judecători vor putea fi atacate fie prin revizuire, fie prin anulare. Procesele aflate pe rol vor fi judecate conform legii, așa cum spune CCR.”, a spus Toni Greblă, despre decizia CCR care îi e favorabilă și lui.
Printre cei care se regăsesc în această situație se numără Elena Udrea și Alina Bica, celebrele fugare încarcerate în Costa Rica. Iar pentru cei care au dosare în această faze la ÎCCJ, vor fi schimbate complete de judecată și reluate procesele, așa cum sunt Liviu Dragnea, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.
Iordache: Înalta Curte trebuie să respecte legea
La rândul său, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, a declarat miercuri, după decizia CCR, că "există o lege şi Înalta Curte trebuie să o respecte".
"Eu v-am spus aşa, că până şi Înalta Curte trebuie să respecte legea. Dacă Parlamentul în această vară a stabilit un lucru, cum se compun completurile, nu poate pe lângă lege un colegiu de conducere, condus la un moment dat de doamna Stanciu, care eu cred că trebuia să se abţină sau să nu participe la dezbatere, am înţeles că a fost acolo şi a condus, e nepermis, adică în lege e precizat foarte clar că atunci când în completul acesta de 5 toţi 5 trebuie să fie traşi la sorţi.
Dacă cumva şeful de secţie, vicepreşedintele sau preşedintele fac parte din complet, automat vor conduce completul. Dacă noi am dat o lege şi am spus că din 23 iulie acest an a intrat în vigoare şi trebuia să se constituie completurile prin tragere la sorţi la ÎCCJ, nu credeţi că şi Înalta Curte ar trebui să respecte o lege? Din câte ştiu eu, din 2014 ar fi trebuit, odată cu mica reformă, ar fi trebuit să intre în vigoare această prevedere cu tragerea la sorţi şi cu completurile de 5, pentru că altfel, aşa cum am stabilit noi la un moment dat în Codul de procedură penală, şi exista şi până acum, chiar există o cauză de revizuire a dosarelor de nelegalitatea compunerii completelor", a spus Iordache la Palatul Parlamentului.
Președintele comisiei pentru elaborarea legilor justiției consideră că cei care au fost condamnați pe nedrept de niște complete de judecată ilegale au tot dreptul să ceară rejudecarea proceselor.
"Dar au fost o serie întreagă de români care au avut de suferit printr-o compunere nelegală. Şi ca o concluzie, e aceea că dacă avem o lege şi Înalta Curte trebuie să o respecte. Acel regulament şi acel colegiu şi ce au dumnealor acolo trebuie să fie în concordanţă cu legea. (...) Comunicatul a spus că se aplică de îndată (decizia CCR-n.r.), asta înseamnă că aceste dosare care se află pe rol acum, fără îndoială trebuie toţi cei 5 să fie traşi la sorţi, iar dosarele care au fost soluţionate, fără îndoială, dau posibilitatea celor nemulţumiţi să solicite în instanţă faptul că acel complet a fost nelegal constituit", a menţionat Iordache.
Președinta ÎCCJ este următoarea pe lista lui Toader
Bineînțeles că nici ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu putea să nu reacționeze la decizia CCR prin care s-a constatat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a compus nelegal completurile de 5 judecători în ultimii 4 ani.
"Întrebare: Dna Tarcea isi mentine afirmatia potrivit careia autorii sesizarii au uitat sa citeasca si art.32 din legea privind constituirea completelor de judecata?", scrie Toader pe Facebook.
Ce se întâmplă cu cei achitați definitiv?
Nu este clar ce se va întâmpla cu cei achitaţi definitiv de completurile presupus constituite nelegal. Iordache este contrazis însă de unii magistrați care admit, totuşi, că trebuie să aşteptăm motivarea CCR pentru clarificări.