Pe aceeași temă
Conform comunicatului Ministerului Educației probele vocaționale și de limbi străine pentru admiterea la liceu vor fi susținute de elevii de clasa a VIII-a începând de miercuri, așa cum prevedea și până acum calendarul examenelor.
În final, ministrul Educației a precizat că modifică doar „durata de apariție a broșurii cu oferta educațională”, adică repartizarea cifrelor de școlarizare pe licee și școli profesionale.
Acest subiect este contestat de sindicatele din învățământ care acuză ministerul că va forța pentru București o alocare majorată pentru școlile profesionale, repartizare pe care Ecaterina Andronescu ar amâna să o anunțe până după alegerile europarlamentare.
Andronescu a evitat în repetate rânduri să explice de ce a semnat ordinul de ministru, ieri, care prevede modificarea calendarului de admitere la liceu, pentru ca ulterior să declare că nu va publica acel ordin în Monitorul Oficial.
*****
Federaţia "Spiru Haret" a făcut public, luni seară, un ordin emis de ministrul Educaţiei referitor la calendarul admiterii în învăţământul liceal de stat. Sindicaliştii spuneau că actul nu a fost discutat în prealabil cu partenerii sociali. Ordinul prevedea schimbarea calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare.
De asemenea, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” contestă transformarea unui număr important de clase teoretice în școli profesionale.
„Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a luat act de intenția Ministerului Educației Naționale de a transforma un număr important de clase teoretice din învățământul liceal în clase de școală profesională – peste 500 la nivel național. Numai în municipiul București, numărul acestor clase supuse procesului de transformare este de peste 170, ceea ce reprezintă 47% din totalul claselor de inceput de nivel liceal si profesional.
Ori, în municipiul București, procentul absolvenților de gimnaziu care au obținut sub nota 5 la evaluarea națională în anul 2018 este de 15%. Și atunci ne întrebăm firesc unde este oportunitatea transformării a 170 de clase de învățământ în învățământ profesional? Să înțelegem că un număr suplimentar de peste 5000 de absolvenți de gimnaziu (170 de clase x 30 elevi/clasă) din municipiul București vor fi forțați să intre în învățământul profesional, în condițiile în care mediile la evaluarea națională ale multora dintre aceștia sunt peste 5?”, se mai arată în comunicatul sindicaliștilor.