Efectul ”revolutiei fiscale”: Romania pe locul 4 în Europa in topul scumpirii alimentelor

Redactia | 30.03.2018

La creșteri de prețuri, ne plasăm printre primele țări din Uniunea Europeană, în luna februarie alimentele scumpindu-se cel mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, la unele categorii majorarea prețurilor ajungând la 12%.

Pe aceeași temă

 

În luna februarie, prețul la raft al alimentelor a crescut cu 3,7% față de perioada similară a anului trecut, se arată într-o analiză a Comisiei Europene. Scumpiri mai mari s-au consemnat în februarie în Estonia (5,3%), Slovacia (4,9%) și Ungaria (4,2%), citată de Economica.net.

 

În România s-a înregistrat cea mai mare creștere a indicelui armonizat al prețurilor de consum (este o măsură a prețurilor utilizată de Consiliul Guvernatorilor al UE pentru definirea și evaluarea stabilității prețurilor în Zona Euro per ansamblu, în termeni cantitativi).

 

Prețul la raft al alimentelor a crescut în luna februarie a acestui an cu 3,7% față de perioada similară a anului trecut, cea mai mare a patra scumpire din UE, se arată într-o analiză a Comisiei Europene, potrivit căreia pentru țara noastră s-a raportat cea mai mare creștere a

 

În medie, la nivelul Uniunii Europene s-au înregistrat în medie scumpiri la produsele alimentare de 1,2%. Țările în care s-au ieftinit sunt: Cipru (- 3,1%), Irlanda (- 1,9%) sau Italia (- 1%) și foarte ușor crescute în state precum Croația (0,1%), Portugalia (0,5%), Danemarca (0,5%), Malta (0,7%), sau Franța, Spania, Danemarca (câte 0,8%).

 

Comparativ cu ianuarie 2018, prețurile la alimente conform Institutul Național de Statistică (INS) sunt cu numai 0,7% mai mari în februarie.

 

De departe cele mai mari majorări de preț față de anul trecut au fost raportate la fructe, care în România s-au scumpit cu 11,8%.

 

Aceasta nu este însă cea mai mare scumpire din UE, având în vedere că slovenii plătesc cu 20% mai mult decât în februarie 2017, iar estonii cu 18,5% mai mult. Ca medie, europenii plătesc cu 5,5% mai mult pe fructe comparativ cu anul anterior, în state precum Danemarca (minus 2%) sau Grecia (minus 1,5%) acestea fiind chiar mai ieftine.

 

 

A doua cea mai mare scumpire de alimente pentru români, de 8,2%, a fost la categoria lapte, brânză și ouă, față de media europeană, care s-a limitat la 4,9%. Au fost însă scumpiri mai mari decât la noi în Germania (10,1%), Ungaria (10%), Slovacia (9,8%) sau Polonia (9,1%).

 

Urmează uleiul și grăsimile, cu un plus de 5,9% în România, față de 7,5% media UE și carnea care s-a scumpit cu 4,6%, față de 2,3% media UE. De altfel, la carne România a marcat a treia cea mai mare majorare dintre statele UE, după Slovenia (8%) și Slovacia (5,8%).

 

Pâinea și cerealele sau scumpit și ele cu 3%, față de 1,3% cât este media UE, iar peștele cu 2,7%.

 

Singurele alimente care s-au ieftinit în România, în perioada analizată, au fost legumele (minus 4,5%), în condițiile în care acestea s-au ieftinit în toata Europa (8,9% în medie).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22