Pe aceeași temă
Tudorache a explicat că s-a făcut o analiză pentru a se vedea în ce măsură prefecţii înţeleg programele de guvernare, iar acolo unde s-a constatat că nu se pot baza pe ei, s-au făcut schimbări:
"Ei au trebuit să dovedească că înţeleg programele de guvernare şi că le urmează, noi am făcut o analiză, de asta a durat o lună şi jumătate. Am făcut o analiză a prefecturilor, am văzut unde ne putem baza pe ei şi unde nu, iar acolo unde am crezut că nu ne putem baza pe ei, am procedat la schimbări", a explicat șeful Cancelariei Guvernului, la Realitatea TV.
Întrebat care sunt motivele pentru care aceştia au fost schimbaţi şi ce anume nu au respectat din cerinţele Guvernului, Tudorache a spus: "Este vorba de comunicare, de decizii care se vad la nivel local, au fost făcute pe baza performanţelor".
El a menţionat că este posibil să mai fie schimbaţi alţi prefecţi din funcţie, întrucât o analiză este în curs:
"Este posibil, analiza este încă în curs, vă spun că sunt în analiză câteva prefecturi unde suntem în faza în care evaluăm noi candidaţi, mergem şi pe analiza inspectorilor guvernamentali şi vom face numirile când credem că sunt necesare", a mai spus Tudorache.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, anunțase și el, în urmă cu o săptămână, că schimbările nu s-au încheiat: “Procesul, însă, continuă, suntem în evaluare, nu a prefecţilor care vor fi disponibilizaţi, ci, căutăm acele persoane care pot ocupa şi pot conduce judeţele, şi guvernul să aibă încredere în capacitatea lor de a continua, de a deţine această poziţie”.
"Aceste schimbări de prefecţi sunt doar o primă etapă, va mai urma o etapă, probabil săptămâna viitoare. Suntem în proces de evaluare a candidaţilor pentru postul de prefect, pe baza CV-urilor şi a competenţelor pe care persoanele îndreptăţite le pot avea. Guvernul evaluează performanţele acestora, dar ţine cont şi de faptul dacă au calificarea necesară, au condus unităţi administrative sau au acest grad de inspector guvernamental", mai spunea purtătorul de cuvânt la finalul şedinţei de guvern.
Schimbarea din funcţie a celor 9 prefecţi este doar un prim pas în reforma pe care Cioloş şi-a propus-o încă de la începutul mandatului în interiorul instituţiilor statului.
Dacian Cioloş declara că dorește persoanele numite în locul prefecţilor să nu aibă legături politice, ci să obţină funcţia pe baza realizărilor profesionale, dar ci numiți s-au dovedit a proveni din rândul celor numiți de PNL sau PSD.
Justificarea a fost că a mai rămas puțin timp până la alegeri și nu poate fi organizat un concurs pentru ocuparea funcţiilor, ci prefecţii vor fi numiţi din rândul structurilor deja existente.