Șeful CNAIR și-a pus vărul director peste autostrăzi. Și nici specialist în domeniu nu e

Dora Vulcan | 22.03.2017

Noua organigramă a CNAIR arată o creștere de personal cu 75% față de acum șapte ani și dovedește că angajările au fost făcute în absența unui concurs de promovare, fără specializare în domeniu, fără performanțe profesionale, acuză membri ai GIRR.

Pe aceeași temă

 

 

Din cei 517 angajaţi cu studii superioare din cadrul CNAIR doar 84 au terminat facultăți cu specializarea în construcția de drumuri şi poduri. Grupul de Inițiativă pentru Restructurarea și Reprofesionalizare (GIRR) din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), citat de Digi 24, dă exemplu pe Marius Jean Ioniță, văr al directorului general Ștefan Ioniță (foto) numit director pentru dezvoltare drumuri naționale, în cadrul Direcției Generale Dezvoltare Infrastructură Rutieră, nou apărută în noua organigramă. Angajarea s-a făcut fără concurs, spun membrii GIRR.

 

 

 

 Un alt exemplu dat de GIRR este promovarea lui Cătălin Șomode, consilier al Ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, director de autostrăzi, în pofida faptului că acesta este de meserie economist, nu inginer de drumuri.

 

 

 

Chestionați asupra numirilor respective, oficiali pentru comunicare ai CNAIR au numit promovarea persoanelor pe relații de rudenie si absența concursului de promovare ”o pistă falsă”. ”Oricine se poate angaja, încuscri ulterior sau năși într-o companie de stat sau privată, important este profesionalismul”, a răspuns întrebărilor Digi24.ro un responsabil de ocmunicare al companiei. Totodată ei au spus că lipsa concursului de angajare ar putea fi explicată eventual prin aceea că funcția este ocupată de Jean Marius Ioniță doar temporar, până la organizarea unui concurs.

 

 

 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat reecent pe propriul site de internet noua organigramă a companiei. Aceasta prevede 784 salariați, respectiv un număr dublu față de 2007 și cu 75% mai mare față de 2010 (447 angajați la sediul central în 2010). Însă împreună cu cele șapte direcții regionale (București, Constanța, Craiova, Iași, Brașov, Cluj și Timișoara) și Centrul de cercetări CESTRIN, CNAIR depășește acum 6.000 de angajați.

 

 

 

 

În ultimii șapte ani numărul de kilometri de autostrăzi din România a crescut mai mult decât dublu, de la 313 kilometri la finele lui 2010 la aproximativ 750 kilometri în prezent. Raportând numărul de angajați al CNAIR la lungimea totală a rețelei de autostrăzi creșterea nu este mare. Sunt însă țări precum Austria unde cei 2.710 angajați ai ASFINAG se ocupă de o rețea de autostrăzi de trei ori mai consistentă, respectiv 2.200 kilometri.

 

 

 

Organigrama CNAIR cuprinde inclusiv un număr sporit de directori generali adjuncți. Dacă în 2010 erau trei directori generali adjuncți, economic, pe întreținere/proiecte finanțate de la buget și pentru proiecte cu finanțare externă, acum sunt patru. Un director general adjunct se va ocupa de ”dezvoltarea infrastructurii rutiere”, altul de exploatarea acestiea, al treilea de chestiunile economice si financiare iar al patrulea de ”inginerie, studii și investigații”.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22