Elena Udrea a fost ARESTATA pentru 30 de zile in dosarul Microsoft

P.c. | 10.02.2015

Pe aceeași temă

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru 30 de zile in dosarul “Microsoft” in care procurorii o acuza de trafic de influenta si spalare de bani. Fosta sefa a PMP a fost retinuta marti noaptea, dupa audieri-maraton. Luni noaptea, Camera Deputatilor a avizat favorabil cererile de urmarire penala, retinere si arestare preventiva fata de Udrea, cercetata pentru coruptie in dosarele “Microsoft” si “Gala Bute”.

 

UPDATE: Prima reactie a Elenei Udrea, dupa arestarea sa in dosarul Microsoft: “După decizia din această seară a ÎCCJ, am o veste rea şi una bună:
• Vestea rea este că s-a dispus arestarea mea preventivă pentru 30 de zile. Am încredere însă că, în urma apelului, această măsură va fi ridicată. Probabil, luni.
• Vestea bună este că judecătorul a invalidat încă două capete de acuzare ale procurorilor care mi-au cerut arestarea în dosarul Microsoft: o acuzaţie de trafic de influenţă şi cea rămasă de spălare de bani. Practic, acuzaţiile de spălare de bani au căzut
”, se arata intr-un mesaj postat pe Facebook.
 

Magistratii Instantei Supreme au decis arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru 29 de zile in dosarul “Microsoft” in care procurorii o acuza de trafic de influenta si spalare de bani. Fosta sefa a PMP a fost retinuta marti noaptea, dupa audieri-maraton.
 

Instanta a ramas in pronuntare in cazul arestarii preventive a Elenei Udrea.

Intre beneficiarii sumelor de bani din contractul de licentiere Microsoft se afla si Partidul Democrat Liberal (PDL). Potrivit referatului procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi intermediat mita de noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu pentru Dorin Cocos.


La mai putin de 24 de ore de la retinerea Elenei Udrea de procurorii DNA in dosarul “Microsoft”, presedintele Traian Basescu a reactionat declarandu-si sustinerea pentru fosta sefa a PMP. “Cred in omul asta”, a spus Basescu, aratand ca nu se indoieste de nevinovatia sa. Fostul sef al statului a refuzat totusi sa comenteze deciziile Justitiei “a carei independenta am sustinut-o”.
 

Elena Udrea a fost adusa miercuri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde se va judeca propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile. Udrea a facut din nou semnul cu degetul la nas in timp ce intra in sediul ICCJ.

 

UPDATE: Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca miercuri, incepand cu ora 14:00, procesul in care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) solicita arestarea preventiva a deputatului Elena Udrea, pusa sub acuzare in dosarul Microsoft.

 

UPDATE: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată, în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu, în dosarul Gala Bute, că firmele care executau lucrări finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea depindeau de "bunăvoinţa" persoanelor cu funcţii de conducere din instituţie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată din cauza întârzierii decontărilor. In acest context, Tudor Breazu ar fi intermediat primirea unei mite de aproximativ 300.000 de lei de către Elena Udrea, din care ar fi plătit pentru organizarea zilei ei de naştere la Predeal, dar şi excursii pentru ea şi Ana Maria Topoliceanu.

 

Potrivit anchetatorilor, Breazu a achitat mai multe servicii de care ar fi beneficiat direct Elena Udrea, respectiv contravaloarea cazării pentru o vacanţă petrecută la hotelul Danai Beach Resort din Grecia, în perioada 2-5 septembrie 2011, şi costurile petrecerii organizate cu ocazia zilei de naştere a acesteia, la data de 26 decembrie 2012, la Hotelul Orizont din Predeal, în sumă de 12.999 de lei.

 

Sumele primite ar fi fost folosite şi pentru plata unor excursii făcute de Breazu cu Topoliceanu: la Florenţa, în perioada 19 - 22 mai 2011 (cazare 9.462 lei, plus avion 4.468 de lei), la Mykonos - Grecia, în perioada 6 - 11 iulie 2011 (cazare 16.530 de lei şi avion 9.354 de lei), şi la Paris, în perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2011 (avion 5.406 de lei).

 

De asemenea, Breazu ar fi achitat deplasările lui Topoliceanu la Frankfurt, în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2011 (cazare 2.283 de lei), sau ale unor membri ai familiei sale la Viena , în perioadele 24 - 28 august 2011 (cazare 4.530 de lei şi avion 5.800 de lei) şi 24 octombrie - 1 noiembrie 2011 (cazare 8.876 de lei plus avion 5.652 de lei), spun procurorii.

 

Anchetatorii mai notează că, din declaraţia Anei Maria Topoliceanu, rezultă că sumele primite de la SC Consmin SA ajungeau în patrimoniul Elenei Udrea

 

Elena Udrea, retinuta de DNA

 

Cu putin inainte de ora 23:00, Elena Udrea a parasit, zambind, dar cu catuse la maini, sediul DNA, insotita de politisti si in imbulzelile ziaristilor si cameramanilor, pentru a fi dusa in arest. "Poti pune catuse Elenei Udrea, dar nu poti pune catuse adevarului", a comentat aceasta, la intrebarile ziaristilor.
 

Inainte de a intra in masina care o transporta la arest, Udrea i-a mai intrebat pe ziaristi: "Ce, va asteptati la altceva?".
 

Aceasta a ajuns la arestul Politiei Capitalei in jurul orei 23:10, de aceasta data fara a mai avea catuse la maini, motiv pentru care DNA a anuntat declansarea unei verificari legate de nerespectarea procedurilor.


Elena Udrea "a fost retinuta intr-un dosar disjuns din dosarul Microsoft, pentru doua presupuse fapte de trafic de influenta si o fapta de spalare de bani", a declarat marti seara avocatul acesteia, Marius Sebastian Striblea.
 

Udrea a petrecut la DNA peste zece ore, dar audierile efective au durat trei ore, iar restul timpului a fost petrecut cu consultarea dosarului si emiterea de acte procedurale, a explicat acesta.

 

CITITI SI : Elena UDREA a ajuns la DNA: Voi face declaratii in dosarul MICROSOFT

 

In timpul audierilor, Elena Udrea "a dat declaratii pentru toate cele sapte acuzatii initiale, s-a aparat", a adaugat el.

Marti "au fost facute acte de cercetare doar in dosarul Microsoft", a continuat avocatul, mentionand ca ordonanta de retinere a fost emisa incepand cu ora 21.40 si expira miercuri la aceeasi ora.

Un alt avocat al Elenei Udrea a precizat ca aceasta "nu a avut nicio emotie ca nu se va dispune masura retinerii" si ca procurorii au acuzat-o initial de doua infractiuni de spalare de bani, dar au renuntat la una ulterior.
 

Potrivit comunicatului DNA, Udrea a fost reținută pentru:


- trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea);
- trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România);
- trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro);
- spălare de bani.

 

UPDATE 2 Elena Udrea a ajuns la sediul DNA, unde a fost asaltata de reporteri. Undrea a afirmat ca va face declaratii in dosarul "Microsoft".

 

UPDATE 1 : Avocatul Elenei Udrea a declarat marti la DNA ca Elena Udrea urmeaza sa fie audiata in dosarul Microsoft in urma unei solictari facute chiar de ea vineri.

 

El a facut apel la echilibru din partea procurorilor si judecatorilor si a precizat ca nu va da detalii despre ancheta pentru ca "situatia este delicata" "Toate apararile le vom face exclusiv in fata procurorilor si judecatorilor. Vreau echilibru din partea procurorilor si judecatorilor. Sa ne intelegeti ca situatia este delicata si pentru noi", a spus jurnalistilor avocatul Elenei Udrea Alexandru Chiciu, conform stiripesurse.ro

 

La ora 11.00, Udrea s-a prezentat la Sectia 2 de Politie Bucuresti, pentru controlul judiciar, iar la iesire le-a spus jurnalistilor: "Ne vedem la ora 12.00 la DNA". 


Masura controlului judiciar prevede ca deputatul trebuie sa se prezinte in fiecare zi de marti si de vineri la sectia de politie, ca nu are voie sa paraseasca Bucurestiul si trebuie sa se prezinte in fata organelor de ancheta ori de cate ori este chemata, relateaza Hotnews.

 

UPDATE Hotararile Camerei Deputatilor privind cererile de urmarire penala si de incuviintare a arestarii preventive in cazul Udrea au fost publicate in Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

 

Elena Udrea a tinut un discurs in fata plenului Camerei Deputatilor si le-a cerut colegilor sa aprobe urmarirea penala, dar nu si arestarea preventiva. Dupa ce prima cerere de arestare a fost aprobata de deputati, Elena Udrea, care nu se mai afla in sala, a postat pe contul sau de facebook o scurta replica: "Parlamentul a avut o sansa, dar a ratat-o. Eu imi asum destinul. Subiectul nu trebuie sa fie ce se intampla cu mine, ci cum va arata Romania condusa din umbra discretionar si ocult, odata ce adevarul a fost suprimat", relateaza Hotnews.

 

Live text:

 

Ora 00:30 A fost votata si ultima cerere de inlocuire a controlului judiciar cu arestarea preventiva pentru Elena Udrea in dosarul Microsoft. Toate cererile au primit vot favorabil. Sesiunea parlamentara s-a incheiat


Ora 23:48 Se reia votul privind arestarea preventiva a Elenei UdreaEste ultima cerere
Valeriu Zgonea cere sa se voteze acum o anexa la un proiect de lege

Ora 23:40 Deputatii au votat incuviintarea retinerii si arestarii preventive a Elenei Udrea in dosarul Microsoft cu 202 voturi pentru si 62 voturi impotriva.

Ora 22:57  Deputatii au adoptat a treia cerere de urmarire penala cu 243 voturi pentru si 50 voturi contra (dosarul Microsoft). Urmeaza votarea retinerii si arestarii preventive

22:15 Deputaţii votează a treia cerere de urmărire penală a Elenei Udrea în dosarul „Microsoft” pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.

22:05 Prima cerere de arestare a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute” a fost aprobată cu 219 voturi "pentru" şi 102 "împotrivă"

21:59 Votul pe prima cerere de arestare a Elenei Udrea s-a încheiat.

21:15 Incepe al treilea vot, pentru arestarea preventiva a Elenei Udrea

21:11 Deputatii au aprobat, cu 285 voturi pentru si 49 impotriva, a doua cerere de urmarire penala pe numele Elenei Udrea

20:46 A început votul pentru a doua cerere de urmărire penală.

20:45 Camera Deputatilor aproba urmarirea penala pentru prima cerere a justitiei, in dosarul Gala Bute, cu 285 voturi pentru si 49 impotriva, potrivit Hotnews.

20:04 A început votul pentru prima cerere de urmărire penală.

19:59 Elena Udrea a părăsit Parlamentul.

19:54 Elena Udrea: Ceea ce vă cer este să nu fiţi părtaşi la un abuz, ceea ce este arestarea mea.

19:53 Elena Udrea a citat din pastorul german Martin Niemöller: „Mai întâi i-au luat pe comunişti, dar pentru că nu eram comunist, nu am protestat. Apoi i-au luat pe evrei, dar fiindcă nu eram evreu, nu am protestat. După aceea i-au luat pe catolici, dar pentru că nu sunt catolic, nu am protestat. Şi când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să protesteze”

19:50 Elena Udrea: Nu există niciun argument legal ca să se ceară arestarea preventivă a Elenei Udrea. Ultima perioadă nu a fost simplă pentru mine.

19:46 Elena Udrea: Cererile de arestare în cazul meu au venit după acuzaţiile la adresa generalului SRI, nu înainte. În dosarul Gala Bute se fac cercetări. Zeci de persoane au fost chemate, niciodată nu am fost chemată. S-a dorit direct arestarea mea. În dosarul Microsoft motivele arestării existau şi în 29 ianuarie. Până în 3 februarie nu s-a întâmplat nimic. De ce nu s-a cerut aestarea din 29 ianuarie? Într-un dosar care a pornit ca cel mai mare dosar de corupţie, în care au fost vehiculate numele a 9 miniştri, zeci de persoane, astăzi avem în închisoare 2 oameni care nu au acceptat să spună lucrurile care li s-au cerut şi se cere arestarea Elenei Udrea. Cei care au iniţiat această afacere nu numai că sunt în libertate, îşi permit să-şi petreacă sărbătorile la Miami. Întrebarea e de ce se cere arestarea Elenei Udrea? Există un singur motiv pentu care în doar 5 zile s-au abătut 6 cerereri: motivul e reducerea mea la tăcere. Lucrurile pe care le pot spune sunt periculoase pentru unii.

19:41 Elena Udrea: Am văzut că tema recurentă era una cu caracter filosofic, la câtă libertate să renunţăm pentru securitate. S-a ajuns la presiuni asupra CCR pentru votul asupra legilor Big Brother. Mă aflu în aceeaşi situaţiei de a vorbi despre libertate în detrimentul exercitării puterii oculte. Tot ce am spus este adevărul pe care îl ştiu. Nu vă cer să purtaţi acest război în numele meu. Cineva trebuie să spun adevărul. Spun acelaşi lucru: oamenii trebuie să fie egali în faţa legii. parlamentul nu trebuie să fie scut în faţa justiţiei. Justiţia trebuie să-şi urmeze cursul şi în cazul Elena Udrea. Vă solicit să aprobaţi favorabil cererile de urmărire penală.

19:36 Elena Udrea: Sunt în faţa dvs. să vorbesc nu despre mine, ci despre ceea ce se întâmplă în România, despre democraţie şi libertate. Lucrurile pe care vi le voi spune reprezintă adevărul. 10 ani am luptat pentru stat de drept. Am nsistat pe nevoia întărirea justiţiei, DNA, ANI. Am slăbit legitimitatea Parlamentului pentru a o creşte pe a altor instituţii. Politicienii buni sau răi trebuie să exercite puterea în România, ei au legitimitatea. Oameni din servicii de informaţii pot face exces de putere fără a fi sancţionaţi. O şedinţă a comisiei SRI din care nu am aflat nimic. Un parlamentar al României e pus la stâlpul infamiei.

19:30 Deputaţii au decis să supună la vot fiecare cerere a DNA, după citirea ei, a raportului comisiei juridice, ascultarea Elenei Udrea şi dezbateri. Prima cerere este cea a Procurorului general privind urmărirea penală pentru abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute", potrivit Gandul.

19:26 - Este adusa pe ordinea de zi cererea inceperii urmaririi penale a Elenei Udrea in dosarul Gala Bute.

19:21 - Camera Deputatilor a luat act de incetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman, potrivit unui anunt facut de presedintele Valeriu Zgonea.

19:13 - A fost aprobata ordinea de zi, la aproape doua ore de la ora la care era programata inceperea sedintei.

18:58 - Avocatul Elenei Udrea, Alexandru Chiciu, a precizat pentru Stiripesurse ca se asteapta la orice dupa votul din plenul Camerei Deputatilor: "Daca va fi in seara asta, ne aducem, suntem pregatiti. Imi doresc echilibru pe toate palierele".

18:55 - Ia cuvantul deputatul PNL Petre Roman, de a carui incetare a mandatului urmeaza sa se ia act luni.

"Situatia este cat se poate de clara, ar fi trebuit sa avem in fata decizia definitiva a justitiei, prin care se constata incompatibilitatea mea. Nu o avem, prin simplul motiv ca nu exista. Sa imi arate cineva aceasta decizie, nu exista.

(...) Constatam ca inceteaza mandatul de deputat, dar avem certificatul de grefa de la Curtea de Apel, care spune exact contrariul
", a spus Petre Roman.

"E vorba de un mandat de parlamentar, in spatele unui mandat sunt zeci de mii de voturi, este vorba despre principiul fundamental al democratiei ca un cetatean sa se poata apara", adauga deputatul PNL, subliniind ca "acea incompatibilitate nu exista".

18:37 - Ludovic Orban: "Petre Roman voia scoaterea de pe ordinea de zi a incetarii mandatului". "Daca ne dorim cu adevarat sa traim intr-un stat de drept, cred ca justitia trebuie lasata sa se pronunte asupra acestei spete", a precizat Orban, potrivit Ziare.com.

18:34 - Valeriu Zgonea a declarat deschisa sedinta, fiind prezenti 362 de deputati, din totalul de 398.

18:10 - Elena Udrea a ajuns in plenul Parlamentului, urmand sa exprime un punct de vedere in legatura cu cele sase solicitari DNA. Deputatul nu a facut nicio declaratie.

 

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis in 4 februarie procurorului general cererea de incuviintarea arestarii preventive a Elenei Udrea in dosarul Gala Bute. Miercuri seara, DNA a cerut arestarea preventiva a Elenei Udrea si in dosarul Microsoft, unde deja se impusese controlul judiciar.  

Potrivit DNA, faptele de care este acuzata Elena Udrea in dosarul Gala Bute au legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012. DNA anunta ca extins cercetarile in cazul Elenei Udrea, pentru luare de mita. 

Potrivit referatului DNA, procurorii o acuza pe Udrea de luare de mita pentru ca aceasta ar fi conditionat plata unor lucrari publice catre o companie privata (Termogaz Company S.A.) de sponsorizarea de 3 milioane de lei acordata de acea companie firmei lui Rudel Obreja, organizatorul Galei Bute. Procurorii sustin ca "Udrea Elena avea un interes direct in organizarea galei Bute, urmarind obtinerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii cu cea a sportivului".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22